Του Τρύφωνα Αλεξιάδη*
Οι πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, έφεραν ξανά στη δημοσιότητα το καταστατικό του, με ερμηνείες, διαστρεβλώσεις, μπουρδολογίες και κυρίως επίδειξη και απόδειξη άγνοιας (!) από λίγους βουλευτές και μερικά στελέχη. Ξεχνούν όλοι αυτοί ότι το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ (όπως αντίστοιχα κείμενα, συντάγματα κ.λπ.) βεβαίως και επιδέχονται ερμηνειών σε ορισμένα (πολύ λίγα) άρθρα αλλά στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι σαφές, με συγκεκριμένες διαδικασίες, προβλέψεις κ.λπ. Σκοπός αυτού του κειμένου είναι να απαντήσει με επιχειρήματα στα διάφορα ερωτήματα και να συνεισφέρει στον αναγκαίο διάλογο.
Το καταστατικό μας δεν είναι ΚΡΥΦΟ! Στο syriza.gr είναι ανηρτημένο, δημόσια και ξεκάθαρα. Κάθε πολίτης πριν γίνει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ αυτονόητα το διαβάζει. Ειδικά στο άρθρο 3 παρ. 1 που ορίζει ότι «Μέλος μπορεί να είναι οποιοσδήποτε…, αποδέχεται το καταστατικό, την ιδρυτική διακήρυξη και τις γενικές πολιτικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ». Άρα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αποδοχή και γνώση του καταστατικού. Αν δε, είσαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Βουλευτής, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος σημαίνει ότι το έχεις μελετήσει. Στο άρθρο αυτό δεν κατατέθηκε πρόταση αλλαγής του στην Επιτροπή Καταστατικού.
Το καταστατικό βεβαίως μπορεί να αλλάξει. Σύμφωνα με το άρθρο 53 και με σαφή διαδικασία, καταστατικό συνέδριο μπορεί να το τροποποιήσει. Μέχρι τότε η τήρησή του δεν είναι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τα κέφια οποιουδήποτε στην ηγεσία ή άλλης μεταφυσικής διαδικασίας. Στο άρθρο αυτό δεν κατατέθηκε πρόταση αλλαγής.
Μπορεί η Κεντρική Επιτροπή να ελέγξει τον Πρόεδρο; Σαφέστατα ΝΑΙ. Το ερώτημα θεωρητικά, έχει απαντηθεί από την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης και τις μετέπειτα κοινωνικές εξελίξεις, αλλά όσοι νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα προεδρικό ή προσωποπαγές ή κάτι άλλο, απλά είναι αδιάβαστοι ! Το προοίμιο του καταστατικού αναφέρει με σαφήνεια τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και την ιστορική του διαδρομή – καταγωγή. Όσοι δεν πειστούν από εκεί, ας διαβάσουν το άρθρο 20 παρ.4 που ορίζει ότι «o Πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% + 1 των μελών της προς τον Πρόεδρο…» Στις παραγράφους αυτές δεν κατατέθηκε πρόταση αλλαγής.
Επειδή όμως κάποιοι μπορεί να επιμένουν. Ο πρώην Πρόεδρος και τα στελέχη που τον στήριζαν, ΔΕΝ ΕΘΕΣΑΝ θέμα αρμοδιότητας της Κεντρικής Επιτροπής (π.χ. να αποφασίσει το συνέδριο, να γίνει δημοψήφισμα κ.λπ.). Συμμετείχαν στη συνεδρίαση, μίλησαν, επιχειρηματολόγησαν, συμμετείχαν στην ψηφοφορία και η πλειοψηφία δημοκρατικά αποφάσισε κάτι άλλο. Η ανακάλυψη του επιχειρήματος ότι η Κ.Ε. δεν είχε την πολιτική νομιμοποίηση, βοηθά σίγουρα στην αναγκαία παρηγοριά της ήττας, αλλά όχι στους φανατισμούς και στα ακραία που διαβάζουμε. Θα είναι ενδιαφέρον δε να ενημερωθούμε, ποιά στελέχη εισηγήθηκαν στον Πρόεδρο αυτή τη διαδικασία, γιατί αν στην αρχή της Κεντρικής Επιτροπής αποδεχόταν την πραγματικότητα, έλεγε «πάμε σε εκλογές από τη βάση για νέο Πρόεδρο, καταθέστε υποψηφιότητες», θα ήταν ακόμη Πρόεδρος, θα πήγαινε αυτός στη ΔΕΘ, θα ήταν Πρόεδρος μέχρι το συνέδριο ανακήρυξης υποψηφίων.
- Κουκουλοφόροι. Η βρισιά είναι βαριά. Δημιουργεί πολιτικό προηγούμενο και δεν μπορεί να διαγραφεί με ένα μελλοντικό mea culpa. Ειδικά για τους Αριστερούς και τους Δημοκρατικούς πολίτες. Και μια προσωπική αναφορά. Κατοικώ στη Νίκαια, κοντά στην περιοχή που έγιναν τα τραγικά γεγονότα της μάχης της Κοκκινιάς και του Μπλόκου. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε χωρίς ιστορική μνήμη και κυρίως ενσυναίσθηση, να χαρακτηρίζει με χυδαίο τρόπο τους συντρόφους του. Στο θέμα δε της μυστικής ψηφοφορίας, όπως επιχειρηματολόγησα δημόσια στην Κεντρική Επιτροπή:
- Το καταστατικό δεν προβλέπει μυστική ή φανερή, άρα είναι αρμοδιότητα του οργάνου να αποφασίσει. Αυτό το δέχτηκαν και όσοι πήραν μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία, για το αν θα γίνει φανερή ή μυστική. Η πλειοψηφία αποφάσισε.
- Είμαστε το κόμμα της Δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, της ισότητας και όσων άλλων αναφέρει το προοίμιο του καταστατικού μας. Αν σε ένα σώμα μελών, ένα και μοναδικό μέλος ζητήσει να γίνει μυστική ψηφοφορία, πρέπει να γίνει σεβαστό.
- Πριν τη μυστική ψηφοφορία, υπήρχε δημοσίευμα σε site, ότι είχαν αρχίσει οι πιέσεις, σε όσους είχαν οικονομική εξάρτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν μέλη της Κ.Ε.
- Δυστυχώς από υποστηρικτές του πρώην Προέδρου (κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά) μέσα στην αίθουσα υπήρχαν αποδοκιμασίες, φωνές, ένταση και συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν σε Ευρωπαϊκό δημοκρατικό κόμμα. Η φανερή ψηφοφορία, θα έκανε χειρότερα τα πράγματα και πολύ δύσκολη την καταμέτρηση.
Στην Επιτροπή Καταστατικού δεν κατατέθηκε πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε η ψηφοφορία για άρση εμπιστοσύνης να γίνεται ονομαστικά ή δημόσια. Αν κάποιοι ξεχάστηκαν, ας ετοιμαστούν για την επόμενη αλλαγή του καταστατικού. Ας μου λύσουν και την απορία, πώς για συντονιστή Νομαρχιακής Επιτροπής βάζουμε κάλπη, ενώ για άρση εμπιστοσύνης του Προέδρου, θα ψηφίσουμε ανοικτά;
- Τηλεφωνική ψήφος. Πάγια τακτική στις Κεντρικές Επιτροπές είναι η τηλεφωνική ψήφος για όσους δεν μπορούν να ψηφίσουν επιτόπου. Η διαδικασία γίνεται από την Εφορευτική Επιτροπή, όπως και για μέλη της Κ.Ε., που δεν μπορούν (λόγω θεμάτων υγείας) να ψηφίσουν μόνοι τους.
Τα ερωτήματα για όσους τώρα ανακάλυψαν το πρόβλημα :
- Γιατί δεν το έθεταν σε προηγούμενες ψηφοφορίες;
- Γιατί δεν το έθεσαν σε αυτή την Κεντρική Επιτροπή πριν την ψηφοφορία;
- Γιατί δεν συντάσσονται με την πρόταση που έχω καταθέσει πολλές φορές, για υβριδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ώστε κάποιος/α να μπορεί να ψηφίσει από απόσταση με μυστική ψηφοφορία;
Δημόσια κριτική. Είπα στην ομιλία μου ότι διαφωνώ κάθετα με τα στελέχη που από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκε ο Στέφανος, άρχισαν τη δημόσια κριτική, την γκρίνια, τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κ.λπ. Να καταλάβω όμως, όταν οι Χρήστος – Γιάννης – Κώστας – Θανάσης κ.λπ. κάνουν αυτό το λάθος κάποιοι αγανακτούν. Όταν οι Πέτρος – Νίνα – Έλενα κ.λπ. κάνουν το ίδιο λάθος και κριτικάρουν δημόσια αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας όλη την ημέρα σε κανάλια και ραδιόφωνα, τι διαφορετικό κάνουν;
Δύσκολη περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει γρήγορα μεν, πρόχειρα ΟΧΙ (όπως δυστυχώς κάναμε πέρυσι) να τελειώσουμε με την εσωστρέφεια και να ξεκινήσουμε την πολιτική αντεπίθεση, που έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει. Μέχρι τότε συμβουλεύω συντρόφους, φίλους, οπαδούς και ομαδάρχες να ηρεμήσουν και να αποφεύγουν εντάσεις, χαρακτηρισμούς, φαγωμάρα και φανατισμούς. Στο ίδιο κόμμα θα είμαστε αύριο, έχουμε αγώνες μπροστά μας.
* Ο Τρύφων Αλεξιάδης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Βουλευτής Β’ Πειραιά,
Αν. Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., πρώην Αν. Υπουργός Οικονομικών