Ραντεβού συλλογικής κυβερνητικής επανεκκίνησης τον Σεπτέμβριο σχεδιάζει ο πρωθυπουργός – όπως διεφανη στην τελευταία ανάρτηση του – καλώντας τους υπουργούς να θέσουν σε τροχιά υλοποίησης πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί από το υπουργικο συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός προγραμματίζει από τη ΔΕΘ να περιγράψει τον τριετή «οδικό χάρτη» και τις προτεραιότητες στη «μάχη της οικονομίας ».
Πρώτη προτεραιότητα ήταν και είναι η μείωση της ανεργίας. Μέσα στα πέντε έτη – αυτό που επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου- δημιουργήθηκαν 400.000 νέες θέσεις εργασίας, αλλά χρειάζεται και θα υπάρξει διάρκεια στην προσπάθεια για την προσέγγιση του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτό δε που σημειώνουν είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των θέσεων εργασίας είναι με καλύτερους μισθούς κι ότι ώθηση στις αδιάλειπτες προσπάθειες για την καταπολέμηση της ανεργίας δίνουν οι νέες, θετικότατες επιδόσεις των στοχευμένων πολιτικών που καταγράφονται από την ΕΛΣΤΑΤ.
Από τη σύγκριση στους σχετικούς δείκτες η ανεργία στη χώρα μας τον Ιούνιο μειώθηκε περαιτέρω, στο 9,6%, από 10,3% τον Μάιο, δηλαδή, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας ενώ σημειώθηκε αύξηση των απασχολούμενων κατά 80.000 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται και η κυβερνητική δέσμευση για παρέμβαση στο ρεύμα προς όφελος των πολιτών, όπως είχε προαναγγελθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και υλοποιεί μέσω τροπολογίας το αρμόδιο υπουργείο.
Με την τροπολογία εφαρμόζεται έκτακτη εισφορά σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου για χρονικό διάστημα που θα κυμαίνεται από έναν έως τρεις μήνες, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο. Το ύψος της έκτακτης εισφοράς ανέρχεται στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα έσοδα θα ενισχύσουν το δίχτυ προστασίας οικιακών καταναλωτών, καθώς επίσης και των αγροτών .
Καθοριστικής σημασίας θεωρεί η κυβέρνηση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τις αλλαγές στο Υπερταμείο και τις θυγατρικές του, καθώς εισέρχονται σε μια νέα εποχή.
ΝΕΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΕΣ – ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ
Από το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα, μία στις δύο ή ποσοστό 45,7% έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό, δηλαδή 2.990.557 φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν κανένα επιπλέον ποσό φόρου.
Αντίθετα, για μία στις τρεις φορολογικές δηλώσεις (35,02% επί του συνόλου) έχει προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό με αποτέλεσμα για 2.291.670 δηλώσεις ο μέσος πρόσθετος φόρος να ανέρχεται σε 1.992 ευρώ και συνολικά σε 4,56 δισ. ευρώ.
Με την ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων έχει μπει σε πλήρη λειτουργία ο αλγόριθμος της εφορίας ο οποίος αντλεί στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών, αγροτών, εισοδηματιών, αλλά και από τραπεζικούς λογαριασμούς, το Ε9 και το κτηματολόγιο, ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες, δηλώσεις άλλες πηγές κτλ.
Στο στόχαστρο των διασταυρώσεων και των ελέγχων θα βρεθούν είτε δειγματοληπτικά είτε γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και υποψίες ότι έχουν υποπέσει σε φοροδιαφυγή, ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν δηλώσει ακαθάριστα έσοδα ή κέρδη μικρότερα από τα ελάχιστα τεκμαρτά εισοδήματα, ιδιοκτήτες ακινήτων που δηλώνουν κενά διαμερίσματα ή τα νοικιάζουν κάτω από 12 μήνες το έτος, όσοι εμφανίζουν ηλεκτρονικές αποδείξεις κοντά στο ύψος των πραγματικών τους εισοδημάτων, όσοι επικαλέστηκαν ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών για να δικαιολογήσουν τεκμήρια ή αγορά περιουσιακών στοιχείων.
Η εφορία θα αντλήσει, σε κάθε περίπτωση, στοιχεία και από τραπεζικούς λογαριασμούς, τα οποία θα διασταυρώσει στη συνέχεια με τα δηλωθέντα εισοδήματα όχι μόνο του τρέχοντος έτους αλλά και προηγούμενων.
Οσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, ο αλγόριθμος της εφορίας θα στοχεύσει σε περιπτώσεις όπου δηλωμένα ακαθάριστα έσοδα ή καθαρά κέρδη είναι εξαιρετικά χαμηλότερα από τα ελάχιστα τεκμαρτά εισοδήματα που καθορίζει ο μαθηματικός τύπος της εφορίας. Ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα να ελεγχθεί κάποιος θα έχει αν τα ακαθάριστά έσοδα που δηλώνει είναι κάτω και από τα ελάχιστα κέρδη που θεωρεί η εφορία ότι θα έπρεπε να είχε δηλώσει.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα διενεργήσει αυτόματα διασταυρώσεις των στοιχείων που αναγράφονται στους κωδικούς του εντύπου Ε1 και αναλόγως των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της από διάφορες βάσεις δεδομένων θα καλέσει τους φορολογούμενους για διευκρινίσεις και αν δεν πειστεί από αυτές θα προχωρήσει σε άμεση έκδοση εντολής φορολογικού ελέγχου.
Τα ποσά των τόκων , των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε καθώς και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι αθροιστικά εντός του προηγούμενου έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ ή το υπόλοιπο αυτών είναι άνω των 200.000 ευρώ είναι μέσα στις διασταυρώσεις που θα πραγματοποιήσουν οι φορολογικές υπηρεσίες.
Επίσης, τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2023, καθώς και τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρίες παροχής πιστώσεων και εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ. θα ελεγχθούν ώστε να διαπιστωθεί αν ανταποκρίνονται στις πραγματικές οικονομικές δοσοληψίες του φορολογούμενου.
Ακόμη και τα τιμολόγια σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τα τιμολόγια ρεύματος αλλά και το πόσο νερό καταναλώνει κάποιος μπαίνουν στον αλγόριθμο της ΑΑΔΕ και μπορεί να προκύψουν λαβράκια όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αρμοδίως.
Εκεί πάντως που θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος είναι στα εισοδήματα από ακίνητα και εάν αυτά συμπίπτουν με τα εισοδήματα που δηλώνονται από τους ενοικιαστές ή υπάρχουν στις πλατφόρμες Airbnb, Booking κ.λπ.
Χιλιάδες φορολογούμενοι κάθε χρόνο για να δικαιολογήσουν τεκμήρια ή αγορά περιουσιακών στοιχείων προχωρούν σε ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών. Όμως οι ελεγκτικές αρχές μπορεί αρχικά να δέχονται τα ποσά που αναγράφονται στους σχετικούς κωδικούς ως ορθά αλλά τον τελικό λόγο έχουν οι διασταυρώσεις.