Σοκ εχει προκληθεί στις υπηρεσίες ασφαλείας του Ιραν για την ύπαρξη και αλλων τέτοιων βομβών .
Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε από μια εξελιγμένη, τηλεχειριζόμενη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στον ξενώνα στην Τεχεράνη στον οποίο διέμενε και όχι από πύραυλο που εκτόξευσε ισραηλινό μαχητικό, όπως έγινε γνωστό από την πρώτη στιγμή, σύμφωνα με τους «New York Times».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «New York Times», το οποίο επικαλείται αξιωματούχους από τη Μέση Ανατολή, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται δύο Ιρανοί αλλά και ένας Αμερικανός, η βόμβα εισήχθη κρυφά στο κτίριο που ανήκε στους Φρουρούς της Επανάστασης, πριν από περίπου δύο μήνες.
Οι Ιρανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι είναι μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, η ακρίβεια του χτυπήματος θύμιζε το τηλεχειριζόμενο πολυβόλο που χρησιμοποίησε μια ομάδα Ισραηλινών πρακτόρων της Μοσάντ για να σκοτώσει τον Ιρανό πυρηνικό επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ (Mohsen Fakhrizadeh) το 2020.
Επισήμως το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη για το χτύπημα στην Τεχεράνη αλλά δήλωσε την Τετάρτη (31.7.24) ότι «το Ισραήλ κατάφερε ισχυρά πλήγματα στους εχθρούς του», δηλώνοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη για κάθε σενάριο.
Ο Χανίγια είχε φτάσει στην Τεχεράνη την Τρίτη (30.7.24) για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν (Masoud Pezeshkian). Οι αξιωματούχοι που επικαλούνται οι «New York Times» λένε ότι η βόμβα που σκότωσε τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς και τον σωματοφύλακά του πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο ξενώνας χρησιμοποιείτο από τους Φρουρούς της Επανάστασης για μυστικές συναντήσεις και για «επιφανείς επισκέπτες», όπως ο Χανίγια.
Όπως επισημαίνουν οι πηγές της αμερικανικής εφημερίδας, ενώ η έκρηξη έσπασε παράθυρα και προκάλεσε την κατάρρευση τμήματος του τοίχου του συγκροτήματος, υπήρξαν ελάχιστες ζημιές στο ίδιο κτίριο, γεγονός που δείχνει ότι είναι απίθανο να πρόκειται για πυραυλική επίθεση.