Το exit poll της Ifop Fiducial στη Γαλλία φέρνουν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στο 32,4% με το κόμμα του Μακρόν μόλις στο 15,2%.
Ακολουθούν οι Σοσιαλιστές με 14,3%, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν με 8,3%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 7%, οι Οικολόγοι με 5,6%. Περί το 5,1% λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.
Η συμμετοχή εκτιμάται περί το 52,5% του εκλογικού σώματος και είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές τα τελευταία 30 χρόνια στη Γαλλία
Στις ευρωεκλογές του 2019 το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είχε έρθει και πάλι πρώτο με 23,31% έναντι 22,41% που είχε λάβει η παράταξη Μακρόν. Την τρίτη θέση είχαν καταλάβει οι Οικολόγοι με 13,47%, την τετάρτη οι Ρεπουμπλικάνοι με 8,48%, την πέμπτη η Ανυπότακτη Γαλλία με 6,31% και την έβδομη οι Σοσιαλιστές με 6,19%. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν είχαν υπερβεί το 5% και συνεπώς δεν είχαν εκλέξει ευρωβουλευτή με βάση τον γαλλικό ευρωεκλογικό νόμο.
Οι εκτιμήσεις που ήθελαν την Ακροδεξιά σε άνοδο στην Ευρώπη σε μεγάλες χώρες επιβεβαιώνονται από τα πρώτα αποτελέσματα βάσει των exit poll.
Αθροίζοντας τα ποσοστά που φαίνεται να αποσπούν το ECR και το ID, δηλαδή οι δύο υπερ-συντηρητικοί πολιτικοί σχηματισμοί στην Ευρώπη, το σύνολο ανέρχεται σε 20,41% των ψήφων. Κατ’ αυτό τον τρόπο επαληθεύεται η πρόγνωση για την πανευρωπαϊκή άνοδο της ακροδεξιάς στη σημερινή Ευρώπη.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επεξεργασία του europeelects.eu για την προτίμηση ψήφου των Ευρωπαίων πολιτών, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή οι Ευρωπαίοι Χριστιανοδημοκράτες επί της ουσίας, αποσπούν το 21,3%, παραμένοντας η κορυφαία πολιτική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Κεντροαριστερά -ή Σοσιαλδημοκρατία- ακολουθεί με 18,4% στη δεύτερη θέση, διατηρώντας προς το παρόν μια ισχυρή παρουσία, αλλά η τρίτη δύναμη είναι πλέον το ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές), στο οποίο ανήκει η Ελληνική Λύση, δίπλα στα «Αδέλφια της Ιταλίας», της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.
Ο μακρονικός φιλελευθερισμός (Renew Europe) προσέλκυσε το 11,21% των ψηφοφόρων, ενώ το σκληροπυρηνικό ακροδεξιό μέτωπο ID (Κόμμα Ταυτότητας και Δημοκρατίας) στο οποίο κυριαρχεί η μορφή της Μαρίν Λε Πεν (δια του αντιπροσώπου της, του Τζορντάν Μπαρντελά) κερδίζει 8,33%. Επομένως, το 12,08% του ECR, συν το 8,33% του ID, καθιστούν την ακροδεξιά δεύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο -αν και αυτό είναι θεωρητικό. Η συμμαχία μεταξύ των δύο ομάδων, παρά την ιδεολογική ταύτιση, παραμένει ένα ερωτηματικό -στην καλύτερη περίπτωση.
Στην τρίτη θέση φέρνουν τα exit poll στη Γερμανία τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη δημοσκοπική πτώση του κόμματος εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.
Ο συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατικών (CDU/CSU) φέρεται να κερδίζει την πρώτη θέση στις Ευρωεκλογές σύμφωνα με τα exit poll στη Γερμανία, με ποσοστό 29,5%. Ακολουθεί το AfD με 16,5%, προσπερνώντας τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD (14%), καθώς και τους Πράσινους, οι οποίοι καταποντίζονται, πέφτοντας στο 12%.
Τα αντίστοιχα ποσοστά στις προηγούμενες Ευρωπαϊκές εκλογές, το 2019 είχαν ως εξής: CDU/CSU 28.9%, Πράσινοι 20.5%, SPD 15.8% και AfD 11.0%. Είναι προφανές ότι τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε το ριζοσπαστικό ακροδεξιό κόμμα AfD (Alternative für Deutschland), το οποίο έχει περιθωριοποιηθεί ακόμη και από «αδελφά» ευρωπαϊκά κόμματα από την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως το Εθνικο Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία.
Οι επιδόσεις για την AfD είναι ενδεικτικές για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, το κόμμα ενίσχυσε τα ποσοστά του κατά 5,5% (πάντα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση έξω από τα εκλογικά τμήματα). Είναι μια μεγάλη επιτυχία για το κόμμα που τους τελευταίους μήνες πλήττεται από σκάνδαλα και υποθέσεις που αφορούν διαφθορά και κατασκοπεία, όπως σχολιάζει τo Politico.
Εν τω μεταξύ, και τα ποσοστά για τους Πράσινους είναι οδυνηρή έκπληξη: είναι στο 12%, δηλαδή 8,5 μονάδες κάτω από την προηγούμενη ευρωπαϊκή αναμέτρηση. Το FDP, ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος είναι στο 5%.
Καλή είναι η επίδοση για το κόμμα «Ενωση Ζάρα Βάγκενκνεχτ» που στην πρώτη του εμφάνιση σε αναμέτρηση καταγράφει ένα 5,5%. Είναι ένας ιδιόμορφος συνδυασμός ανάμεσα σε αριστερές οικονομικές πολιτικές και σε δεξιές θέσεις για το μεταναστευτικό. Το Κόμμα της Αριστεράς, είναι μόλις στο 2,8%.
Παράλληλα, ευθέως ζήτημα νομιμοποίησης του κυβερνητικού συνασπσιμού SPD/Πρασίνων/FDP έθεσε ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κάρστεν Λίνεμαν, σχολιάζοντας το exit poll
Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο Λίνεμαν τόνισε ότι ο καγκελάριος «πρέπει να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στην Bundestag» και πρόσθεσε ότι απαιτείται είτε «νέο ξεκίνημα» είτε «αλλαγή πορείας».