Εντατικούς βομβαρδισμούς στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, διεξάγει σήμερα ο ισραηλινός στρατός, για να ενταθεί η «πίεση» στη Χαμάς, μερικές ώρες προτού διεξαχθούν νέες έμμεσες διαπραγματεύσεις in extremis στο Κάιρο.
Στόχος να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, στην οποία το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ανακοίνωσε χθες βράδυ πως έδωσε πράσινο φως.
Israel pressed ahead with strikes in Rafah even as Palestinian militant group Hamas agreed to a Gaza ceasefire proposal from mediators https://t.co/zw6kDymi0b pic.twitter.com/pa2YMrnlOr
— Reuters (@Reuters) May 7, 2024
Η Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για «πολυάριθμους νεκρούς» τη νύχτα στη Ράφα. Το νοσοκομείο του Κουβέιτ, που βρίσκεται στην πόλη, ανακοίνωσε πως διακομίστηκαν σε αυτό «11 νεκροί» και «δεκάδες τραυματίες» μετά τους βομβαρδισμούς, ανεβάζοντας έτσι τον αρχικό απολογισμό, που έκανε λόγο για πέντε νεκρούς.
Αυτόπτες μάρτυρες και πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στα παλαιστινιακά σώματα ασφαλείας έκαναν λόγο για σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς αργά χθες Δευτέρα και νωρίς σήμερα, καθώς και για εντατικά πυρά του πυροβολικού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα στη Ράφα και στα περίχωρά της.
According to Gaza authorities, Israeli airstrikes targeted several homes in Rafah. Israeli army urged Palestinians to evacuate parts of Rafah and head for an expanded 'humanitarian area' https://t.co/87zs7MhROl pic.twitter.com/TuFFTtWe6a
— Reuters (@Reuters) May 6, 2024
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, αυτοκινούμενα πυροβόλα και άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί κοντά στο σημείο διέλευσης που συνδέει τη νότια Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο.
Το Κάιρο φοβάται ότι, αν ο ισραηλινός στρατός προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στην πόλη, θα υπάρξει μαζική φυγή Παλαιστινίων προσφύγων προς την αιγυπτιακή επικράτεια.
Μετά τις επιχειρήσεις που διεξήγαγε στην πόλη της Γάζας και κατόπιν στη Χαν Γιούνις το Ισραήλ απειλεί εδώ και εβδομάδες να τις συνεχίσει στη Ράφα, που χαρακτηρίζει το «τελευταίο» οχυρό της Χαμάς. Όμως στην πόλη έχουν βρει καταφύγιο 1,2 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους εκτοπισμένοι από άλλους τομείς του μικρού παραθαλάσσιου θυλάκου.
Χθες το πρωί, αφού οι συνομιλίες στο Κάιρο δεν έφεραν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως άρχισε επιχείρηση εσπευσμένης απομάκρυνσης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από τη Ράφα. Αργότερα, το βράδυ, η Χαμάς ανακοίνωσε πως ενημέρωσε την Αίγυπτο και το Κατάρ, χώρες που μαζί με τις ΗΠΑ μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, πως «δέχεται την πρότασή τους για κατάπαυση του πυρός» με το Ισραήλ.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι έγινε με την εκεχειρία
Παγκόσμια αγωνία για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς παρά το ότι η Χαμάς συμφώνησε για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ κάνει λόγο για «τέχνασμα».
Η Χαμάς μπορεί να αποδέχθηκε την πρόταση των διαμεσολαβητών του Κατάρ και της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Γάζα, όμως το Ισραήλ προχωρά κανονικά την «επιχείρηση Ράφα» ενώ κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για το μέλλον στη Λωρίδα της Γάζας.
Τη συμφωνία της Χαμάς στην πρόταση εκεχειρίας τριών φάσεων απέρριψε η ισραηλινή κυβέρνηση, και συνεχίζει την ευρεία στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε ότι το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συνέχιση της επιχείρησης στη Ράφα, ώστε να αυξηθεί η πίεση στη Χαμάς και να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους.
Μπορεί η τελευταία πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς να μην ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου σημείωσε πως θα στείλει αντιπροσωπεία στη Χαμάς για να συναντηθεί με διαπραγματευτές και να προσπαθήσει να επιτύχει μια συμφωνία.
Θρίλερ με την εκεχειρία
Η ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου αποφάσισε «ομόφωνα» χθες «να συνεχιστεί η επιχείρηση στη Ράφα ώστε να ασκηθεί στρατιωτική πίεση στη Χαμάς με σκοπό να υπάρξει απελευθέρωση των ομήρων και να επιτευχθούν και οι άλλοι στόχοι του πολέμου», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του ισραηλινού πρωθυπουργού.
Το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόσθεσε πως παρότι «η πρόταση της Χαμάς» είναι «μακριά από τις κεντρικές απαιτήσεις του Ισραήλ», θα στείλει αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο, για «να εξαντλήσει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας» κατάπαυσης του πυρός.
Μετά την ανακοίνωση αυτή, το εμιράτο του Κατάρ ανακοίνωσε πως θα στείλει αργότερα το πρωί αντιπροσωπεία στο Κάιρο «για να ξαναρχίσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δυο μέρη (…) με την ελπίδα ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση φυλακισμένων και ομήρων».
Σύμφωνα με τον δεύτερο τη τάξει του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς στη Γάζα, τον Χαλίλ αλ Χάγια, η πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις με διάρκεια 42 ωρών: στην πρώτη θα γίνει πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, στη δεύτερη επιστροφή των εκτοπισμένων, και στην τρίτη ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, με καταληκτικό σκοπό «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».
Ως τώρα όμως η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να δεχτεί να βάλει τέλος στον πόλεμο ή την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων του από τη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας πως πρέπει πρώτα να διεξαγάγει επιχείρηση στη Ράφα, για να «νικήσει» τις δυνάμεις της Χαμάς και να εξασφαλίσει πως δεν θα επαναληφθεί η 7η Οκτωβρίου.
Εκείνη την ημέρα, μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εξαπέλυσαν με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν και 128 εξ αυτών θεωρείται πως συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, όμως 35 πιστεύεται ότι είναι νεκροί, πάντα σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.
Η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας που διεξάγεται σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας έχει στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε τουλάχιστον 34.735 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.