Του Glenn Diesen
Η κάλυψη των ρωσικών εκλογών από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι κακή. Αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα από το συνηθισμένο. Αντί να επικρίνουμε την εν λόγω ανικανότητα, είναι πιο εποικοδομητικό να διερευνήσουμε γιατί οι ορθολογικές συζητήσεις για τη Ρωσία συνεχίζουν να φαίνονται αδύνατες για να μην αναφέρουμε τις τρομερές συνέπειες της συνεχιζόμενης αυταπάτης.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε στην κοινωνιολογία είναι ότι οι άνθρωποι βρίσκονται σε μια συνεχή μάχη μεταξύ ενστίκτων και λογικής. Εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια, έχουμε αναπτύξει το ένστικτο να οργανωνόμαστε σε ομάδες ως πηγή ασφάλειας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εξελικτικής βιολογίας, καθώς η επιβίωση απαιτεί να οργανώνουμε το “εμείς” έναντι του “αυτοί”. Η πίστη εντός της ομάδας επαυξάνεται με την ανάθεση αντιτιθέμενων ταυτοτήτων του ενάρετου “εμείς” έναντι του κακού “άλλου”, κάτι που βοηθάει στο να σταματήσει ένα άτομο να απομακρυνθεί πολύ από την αγέλη.
Ωστόσο, τα ανθρώπινα όντα διαθέτουν επίσης λογική και επομένως την ικανότητα να αξιολογούν την αντικειμενική πραγματικότητα ανεξάρτητα από τον άμεσο κύκλο τους. Στις διεθνείς σχέσεις είναι επιτακτική ανάγκη να μπεις στη θέση του αντιπάλου. Ο ορθολογισμός που απαιτείται για να δούμε τον κόσμο μέσα από την προοπτική του “άλλου” είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αμοιβαίας κατανόησης, για τη μείωση των εντάσεων και την επιδίωξη μιας λειτουργικής ειρήνης.
Κάθε επιτυχημένη ειρηνευτική διαδικασία και συμφιλίωση στην ιστορία –από τη Βόρεια Ιρλανδία έως τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική– βασίζεται σε αυτό. Αναμένουμε από τους δημοσιογράφους να είναι αντικειμενικοί στην αναφορά της πραγματικότητας, η οποία είναι πολύ σημαντική ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Αλλά αυτό φαίνεται να είναι σχεδόν αδύνατο. Όταν τα ανθρώπινα όντα βιώνουν εξωτερικές απειλές, τα ένστικτα της αγέλης ενεργοποιούνται, καθώς η κοινωνία απαιτεί ομαδική πίστη και τιμωρία αυτών που παρεκκλίνουν. Η πολιτική υπακοή που απαιτείται κατά τη διάρκεια ενός πολέμου συνήθως έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της ελευθερίας του λόγου, του ρόλου της δημοσιογραφίας και της δημοκρατίας.
Γιατί οι Ρώσοι ψήφισαν Πούτιν
Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που ο πρόεδρος Πούτιν έχει τεράστια δημοτικότητα και επέτυχε συντριπτική νίκη; Αν χρησιμοποιήσουμε τη λογική μας και αντισταθούμε στα ένστικτα της αγέλης, δεν θα είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τη δημοτικότητα του Πούτιν. Ενώ η δεκαετία του 1990 ήταν μια χρυσή περίοδος για τη Δύση, ήταν ένας εφιάλτης για τους Ρώσους. Η οικονομία κατέρρευσε και η κοινωνία διαλύθηκε με πραγματικά φρικτές συνέπειες. Η ασφάλεια της χώρας κατέρρευσε επίσης, καθώς η επέκταση του ΝΑΤΟ σήμαινε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συμφωνηθεί μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας χωρίς αποκλεισμούς.