Σε φιλοκυβερνητική τροχιά βρέθηκαν σαράντα εννέα Δικαστές του Αρείου Πάγου, οι οποίοι πήραν θέση απέναντι σε Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που καταδίκασε τη χώρα μας, για το κράτος δικαίου.
Αντίθετα, δεκατρείς Ανώτατοι Δικαστές μειοψήφησαν μη υιοθετώντας την άποψη της Προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα, η οποία συγκάλεσε την Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζητώντας, για πρώτη φορά στα Ευρωπαϊκά χρονικά, να πάρουν θέση οι Δικαστές για απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, που είναι θεσμικό πολιτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την απάντηση θα έπρεπε να τη δώσει η Κυβέρνηση και η Βουλή.
Με πλειοψηφία 49 υπέρ, 13 κατά και 20 αποχές, η Ολομέλεια του ΑΠ αποφάσισε ότι, το ψήφισμα αποτελεί ανεπίτρεπτη και «ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών, σε σωρεία υποθέσεων που είναι δικαστικά εκκρεμείς, με αναπόδεικτες και ατεκμηρίωτες αιτιάσεις».
Αντίθετα η μειοψηφία των 13 Αρεοπαγιτών είχε τη γνώμη ότι, το θέμα είναι πολιτικής φύσεως και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.
Απουσίασαν περίπου 20 δικαστές, οι οποίοι προφανώς δεν ήθελαν να πάρουν θέση…
Στην Ολομέλεια συμμετείχε και η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.
Ανακοίνωση εξέδωσε ο Άρειος Πάγος, για τη σημερινή Ολομέλεια, στην οποία αναφέρεται:
Δείτε τη ανακοίνωση:
Σε μια χώρα με Δημοκρατία το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που καταγγέλλει την συμπεριφορά της ελληνικής Κυβέρνησης σε θέματα κράτους δικαίου, ενημέρωσης, υποκλοπών κά., το Ανώτατο Δικαστήριό της θα έπρεπε να το αξιοποιήσει για να ενισχύσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την προστασία των Λειτουργών της από κυβερνητικές παρεμβάσεις.
Στην Ελλάδα όμως όχι, όπως προκύπτει, το ανώτατο Δικαστήριό της έσπευσε να αντικρούσει μια πολιτική απόφαση, διευκολύνοντας έτσι την Κυβέρνηση.
Αν η απόφαση πλήττει την Εκτελεστική Εξουσία στην Ελλάδα, αναφερόμενη σε παραβάσεις της, αρμόδια να απαντήσει είναι η Κυβέρνηση ίσως και το Κοινοβούλιο.
Όχι μόνο δεν έχει απαντήσει, αλλά έλεγε στη Βουλή ότι έχει κριθεί θετικά από τον Economist και από την Κομισιόν που είναι ελεγχόμενη από το Λαϊκό Κόμμα.
Τελικά ο Άρειος Πάγος με την απόφασή του επιβεβαίωσε απολύτως το Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και εξέθεσε τη χώρα περισσότερο από όσο την εκθέτει η Κυβέρνηση.
Και τι αλήθεια έχουν να πουν οι Ανώτατοι Δικαστές μας για τα αναφερόμενα παρακάτω;
ΕΔΔΑ: Η Ελλάδα, τρίτη μεταξύ 48 χωρών για καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη από το 1959
Το 65% των καταδικαστικών αποφάσεων κατά της Ελλάδος είναι για καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη. Αυτό αποκαλύπτει η μακρά λίστα με καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της Ελλάδος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Όπως επισημαίνει ο ποινικολόγος και ειδικός σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασ. Χειρδάρης από τις 894 καταδίκες από την ίδρυση του Ευρωδικαστηρίου το 1959 έως το 2018, οι 534 αφορούν καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης. Μάλιστα ο γνωστός ποινικολόγος έχει χειριστεί υπόθεση εντολέα του που περίμενε μια αστική διαφορά 24 χρόνια για να εκδοθεί η απόφαση που τον αφορούσε.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την ίδρυσή του η Ελλάδα είναι σε καταδίκες για καθυστερήσεις από το 1959 τρίτη σε 48 χώρες με πρώτη την Ιταλία, δεύτερη την Τουρκία και τέταρτη την Πολωνία
Από τη σύσταση του Ευρωδικαστηρίου πρώτη σε καταδίκες για διάφορα ζητήματα μεταξύ 48 χωρών είναι η Τουρκία, δεύτερη η Ρωσία, τρίτη η Ιταλία και έβδομη η Ελλάδα
Η έκπληξη κατά τον κ. Χειρδάρη για το 2018 είναι το γεγονός ότι η χώρα μας κατετάγη τέταρτη σε καταδίκες για τις συνθήκες στις φυλακές. Πάντως το 2018 η Ελλάδα έχει υποχωρήσει στην έκτη θέση της κατάταξης συνολικών καταδικών.
Όλοι οι αριθμοί
Σύμφωνα με τα στοιχεία για την περίοδο 1959-2018
1. Τις περισσότερες καταδικαστικές αποφάσεις για όλη την περίοδο λειτουργίας του ΕΔΔΑ έχει η Τουρκία με 3128 καταδικαστικές, δεύτερη η Ρωσία με 2365, τρίτη η Ιταλία με 1830, τέταρτη η Ουκρανία με 1274 και η Ελλάδα είναι έβδομη σε 48 χώρες με 894 καταδικαστικές αποφάσεις.
2. Η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα σε καταδικαστικές αποφάσεις για την θρησκευτική ελευθερία με 15 αποφάσεις, με δεύτερη την Τουρκία με 12 και τρίτη τη Ρωσία με 10.
3. Η Ελλάδα είναι τρίτη χώρα από 48 χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπη σε παραβιάσεις για καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη με 534 καταδικαστικές αποφάσεις. Πρώτη η Ιταλία με 1194, δεύτερη η Τουρκία με 603 και τέταρτη η Πολωνία με 438.
4. Η Ελλάδα είναι έκτη χώρα σε καταδικαστικές αποφάσεις για δίκαιη δίκη με 136 αποφάσεις, με πρώτη την Τουρκία με 919 αποφάσεις, δεύτερη τη Ρωσία με 820, τρίτη την Ουκρανία με 550 και τέταρτη την Ιταλία με 284.
5. Η Ελλάδα είναι όγδοη χώρα σε παραβιάσεις του δικαιώματος σεβασμού της ιδιοκτησίας και της περιουσίας με 75 αποφάσεις, με πρώτη την Τουρκία με 660 αποφάσεις, δεύτερη την Ρωσία με 629 και Τρίτη τη Ρουμανία.
Στοιχεία για το 2018
1. Η Ελλάδα είναι έκτη χώρα σε σύνολο καταδικαστικών αποφάσεων με 30 αποφάσεις, με πρώτη τη Ρωσία με 238, δεύτερη την Τουρκία με 140 και τρίτη την Ουκρανία με 91.
2. Η Ελλάδα είναι τρίτη χώρα για παραβίαση του άρθρου 13 της ΕΣΔΑ (μη χορήγηση ένδικου μέσου) με 12 αποφάσεις, με πρώτη τη Ρωσία με 67, και δεύτερη την Ουκρανία με 37.
3. Η Ελλάδα είναι τέταρτη χώρα για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ (απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κυρίως στις φυλακές και στα αστυνομικά τμήματα κράτησης) με 11 αποφάσεις, με πρώτη τη Ρωσία με 99, δεύτερη τη Ρουμανία με 37 και τρίτη την Ουκρανία με 14.
ΕΔΔΑ: Η Ελλάδα παραμένει τρίτη σε καταδίκες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για το 2019
Την ετήσια μελέτη του αναφορικά με τις παραβιάσεις κατ’ άρθρο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και κατά Κράτος, βάσει των αποφάσεών του, δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).
Παρά τη συνεχιζόμενη τάση μείωσης των καταδικαστικών αποφάσεων, η Ελλάδα παραμένει ψηλά στη λίστα των χωρών με τις περισσότερες καταδίκες.
Η εν λόγω μελέτη παρέχει χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με τον όγκο και τη φύση των παραβιάσεων που διαπράττει η χώρα μας στο επίπεδο των θεμελιωδών δικαιωμάτων που προστατεύονται στο πλαίσιο της ΕΣΔΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε σύνολο 884 αποφάσεων του ΕΔΔΑ για το δικαστικό έτος 2019 (μείωση από τις 1.014 το 2018), οι 24 αφορούσαν την Ελλάδα (σε σύγκριση με 35 αποφάσεις το 2018).
Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις η μία απόφαση είναι αθωωτική (τέσσερις το 2018), ενώ οι υπόλοιπες 23 είναι καταδικαστικές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πίνακα, η Ελλάδα κατατάσσεται το 2019 στην 7η θέση μεταξύ των 47 Κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης με κριτήριο τις καταδικαστικές αποφάσεις (από την 6η θέση το 2018).
Στην πρώτη θέσει παραμένει και φέτος η Ρωσία με μείωση, ωστόσο, των καταδικών (198 σε σχέση με 248 το 2018), ενώ στον πίνακα ακολουθεί η Τουρκία (113 από τις 146 το 2018), η Ουκρανία (109 από 91 το 2018), η Ρουμανία (62 από τις 82 το 2018), η Μολδαβία (54 αποφάσεις από 33 το 2018) και η Ουγγαρία (40 από τις 38 το 2018). Με την Ελλάδα ισοβαθμεί η Σερβία (24 αποφάσεις από τις 13 του 2018), ενώ έπονται Βοσνία (21) και Αζερμπαϊτζάν (21).
Από τις χώρες που ξεπερνούν την Ελλάδα σε παραβιάσεις, μόνο η Ρουμανία και η Ουγγαρία ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συνεπώς, η Ελλάδα παραμένει τρίτη σε καταδίκες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το 2019.
Σε σχέση με τη φύση των παραβιάσεων για τις οποίες καταδικάστηκε η χώρα μας, το 2019 αφορούν κατά κύριο λόγο το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ για τη διάρκεια των διαδικασιών (8 αποφάσεις), το άρθρο 13 της ΕΣΔΑ σχετικά με το δικαίωμα της πραγματικής (αποτελεσματικής) προσφυγής (7 αποφάσεις), καθώς και το άρθρο 5 της ΕΣΔΑ για το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια (5 αποφάσεις).
Βελτίωση παρατηρείται σε σχέση με τις παραβιάσεις που αφορούν στο άρθρο 3 της ΕΣΔΑ για την απαγόρευση της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης (4 το 2019 από 11 το 2018).
Ο σχετικός πίνακας του ΕΔΔΑ για τις αποφάσεις του κατά το δικαστικό έτος 2019 είναι διαθέσιμος στην αγγλική γλώσσα εδώ.