Με 330 ψήφους υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ψήφισμα-κόλαφος για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με τη διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Το ψήφισμα κατατέθηκε από ευρωβουλευτές των προοδευτικών δυνάμεων της Αριστεράς, των Πρασίνων, των Σοσιαλιστών και του Renew.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμά του, μεταξύ άλλων, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις «πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα», και υπογραμμίζει ότι «το σύστημα ελέγχων και ισορροπιών είναι απαραίτητο για μια ισχυρή δημοκρατία» σημειώνοντας με ανησυχία ότι «το σύστημα αυτό έχει υποστεί μεγάλη πίεση».
🇬🇷 The #EuropeanUnion must take action against the deterioration of press freedom and the rule of law in #Greece. RSF and 16 NGOs sound the alarm in a joint letter to the President of the @EU_Commission. 👇 pic.twitter.com/OEMcLu7UF5
— RSF (@RSF_inter) February 6, 2024
Στο ζήτημα της ελευθεροτυπίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπιστώνει στο ψήφισμά του ότι «απειλείται η πολυφωνία των Μέσων Ενημέρωσης, καθώς η ιδιοκτησία τους στη χώρα κατανέμεται κυρίως σε μικρό αριθμό ολιγαρχών, με αποτέλεσμα τη δραματική υποβάθμιση ορισμένων θεμάτων». Μάλιστα, εκφράζει ανησυχία για την λίστα Πέτσα μιλώντας για «έλλειψη διαφάνειας στην κατανομή των κρατικών επιδοτήσεων στα μέσα ενημέρωσης».
Επίσης, δε παραλείπει να αναφερθεί στην έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, τονίζοντας ότι δεν έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος και παροτρύνοντας τις αρχές να ζητήσουν την αρωγή της Europol. Τονίζει, δε, ότι «πολλοί δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές, λεκτικές επιθέσεις, μεταξύ άλλων από υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπουργούς, παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό, καθώς και στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού [SLAPPs]». Ως προς αυτές τις απειλές εναντίον των δημοσιογράφων, το Ευρωκοινοβούλιο λαμβάνει υπόψη του τις SLAPPs πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που έχει καταθέσει ο ανιψιός του Πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης κατά ανεξάρτητων ΜΜΕ, που ερεύνησαν το σκάνδαλο του Predator.
Όσον αφορά το ίδιο το σκάνδαλο των υποκλοπών, οι Ευρωβουλευτές ζητούν με το ψήφισμά τους απαιτούν να κληθεί αμέσως η Europol να συμμετάσχει στις έρευνες. Καταδικάζουν, ακόμη, την παράνομη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» ως δικαιολογία για τις απαράδεκτες υποκλοπές και την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, περιλαμβανομένων του νυν Βουλευτού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιώργου Κύρτσου, και του πρώην Ευρωβουλευτή και νυν Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.
Οι ανησυχίες του Ευρωκοινοβουλίου δε περιορίζονται μόνο στο σκάνδαλο αυτό καθ’ αυτό όμως: Το ψήφισμα εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία για την επιρροή του Πρωθυπουργού στην ΕΥΠ, η οποία τελεί υπό την άμεση αρμοδιότητα και εποπτεία του γραφείου του, αλλά και για το ότι Ανεξάρτητες Αρχές, όπως η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, υφίστανται αυξανόμενη πίεση λόγω του έργου τους. Μάλιστα ο εκφοβισμός και η παρενόχληση λειτουργών που ελέγχουν την Κυβέρνηση, όπως η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, και ο Χρήστος Ράμμος, επικεφαλής της ΑΔΑΕ, καταδικάζονται απερίφραστα.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν αμελεί να αναφερθεί στο ψήφισμά του και στο πολύνεκρο προσφυγικό ναυάγιο της Πύλου, όπου «περισσότερα από 600 άτομα θεωρούνται νεκρά» και εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την έλλειψη προόδου στη δικαστική έρευνα.
Υπενθυμίζεται ότι του ψηφίσματος είχε προηγηθεί συζήτηση κατά την προηγούμενη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχθηκε σφοδρά πυρά Ευρωβουλευτών των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων, της Αριστεράς και των Πρασίνων αλλά ακόμη και από τον Επίτροπο Δικαιοσύνης της Κομισιόν Ντιντιέ Ρέιντερς που εξέφρασε τις ανησυχίες της Επιτροπής για την κατάσταση στη χώρα μας, διαβεβαιώνοντας ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το Κράτος Δικαίου σε όλα τα κράτη-μέλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια εκείνης της συζήτησης ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου αποκάλυψε ότι ο ανιψιός του Πρωθυπουργού και πρώην διευθυντής του γραφείου του Γρηγόρης Δημητριάδης, κατέθεσε καταχρηστική, προδήλως αβάσιμη, αγωγή (SLAPP) εναντίον ΜΜΕ ύψους 550.000 ευρώ, για τις αποκαλύψεις γύρω από την εμπλοκή του με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
🇬🇷In its resolution voted today, @Europarl_EN shares our concerns, stresses that #Greece has the worst ranking of all EU countries (107th) in RSF's 2023 Index and calls on the @EU_Commission to take action making "full use of the tools available". pic.twitter.com/extq99wfgo
— RSF (@RSF_inter) February 7, 2024