Nέα δεδομένα διαμορφώνονται για την ελληνική οικονομία, με τον Οίκο Fitch να γίνεται ο 4ος αναγνωρισμένος Οίκος αξιολόγησης, που επιστρέφει ύστερα από 14 χρόνια την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας. Η αναβάθμιση από τον -δεύτερο σε μέγεθος- Οίκο παγκοσμίως, αναμένεται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για εισροή κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα αλλά και για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.
Ανοίγει ουσιαστικά μια μεγάλη δεξαμενή νέων επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα, τόσο κρατικά όσο και εταιρικά. +00.00.43 Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω πτώση του κόστους δανεισμού τόσο για την ελληνικές επιχειρήσεις όσο και για το ελληνικό δημόσιο, επισημαίνει ο οικονομολόγος Λουκάς Παπαϊωάννου.
Στην έκθεσή του, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους θα μειωθεί από το 171,4% το 2022, στο 160,8% φέτος και στο 141,2% το 2027, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και στο 2,2% την περίοδο 2024-2025.
“Η προβλεπόμενη πτώση του δείκτη χρέους κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες από το πανδημικό υψηλό του 205% του ΑΕΠ, συγκαταλέγεται στις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ του συνόλου των κρατών που αξιολογεί ανά τον κόσμο η Fitch, αν και ο λόγος χρέους εξακολουθεί να προβλέπεται να είναι κοντά στο τριπλάσιο του μέσου όρου των χωρών με αξιολόγηση “BBB”.”
Η Fitch αναθεώρησε ελαφρώς ανοδικά τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2,4% από 2,3% που προέβλεπε τον Ιούνιο, εκτιμώντας ότι θα υποστηριχθεί από τη μείωση του πληθωρισμού, την απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.
Το κόστος χρήματος στη χώρα μας μειώνεται. Ήδη, οι τράπεζες δανείζονται με πιο φθηνό χρήμα απ’ ότι δανειζόντουσαν πριν κι έτσι αυτό θα βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας μας και το να έρθουν ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, είπε ο χρηματιστής Τάκης Ζαμάνης.
Για μεγάλη εθνική επιτυχία έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών.
“Η Fitch είναι ο τρίτος – από τους τέσσερις αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ- οίκος αξιολόγησης που απονέμει τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας. Γεγονός που πιστοποιεί την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις ακόμη πιο θετικές προοπτικές που διανοίγονται με την εφαρμογή της πολιτικής μας”, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 4,4% το 2023 και θα υποχωρήσει σταδιακά στο 2,9% το 2024 και στο 2% το 2025.
Τα επόμενα βήματα
Στις 15 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή χρέους συνολικού ύψους 5,3 δισ. €.
Πρόκειται για τις δόσεις του 2024 και του 2025 υποχρεώσεων προς τις χώρες της Ευρωζώνης.
Στις 23 Δεκεμβρίου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα ανακοινώσει το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας για το 2024 το οποίο θα προβλέπει εκδόσεις νέων ομολόγων ύψους έως και 10 δισ. ευρώ.
Το κλίμα στις αγορές είναι βελτιωμένο για τα ελληνικά ομόλογο και ο στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος του δανειακού προγράμματος να καλυφθεί με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.
Ρεπορτάζ: Γωγώ Κατσέλη – Θάνος Τσίρος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος