Του Βασίλη Ταλαμαγκα
Σε μια χαινουσα πληγή εξελίσσεται η κατάσταση στην Γάζα για την περιφερειακή ειρήνη της περιοχής .
Παρότι το Ισραήλ , όπως άλλωστε αναμενετο συνεχίζει την πλήρη εκκαθάριση της λωρίδας , οι διπλωματικοί αναλυτές προσπαθούν να κατανοήσουν τι πραγματικά έχει συμβεί τόσο με την Χεζμπολάχ όσο και με το Ιράν .
Οι παραπάνω φαίνεται να αποστασιοποιούνται από τις πράξεις της Χαμάς και να έχουν αποφασίσει να μην προβούν σε πολεμικές ενέργειες άμεσης φύσεως κατά του Ισραήλ για χάρη της αμφιλεγόμενης παλαιστινιακής οργάνωσης.
Κάπου εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα .
Εάν το Ιράν ή η Χεζμπολάχ, είχαν δώσει σχετική εντολή στην Χαμάς για να επιτεθεί στο Ισραήλ τότε θα την στήριζαν μέχρι τέλους.
Από τη στιγμή που επέλεξαν να μην στηρίξουν ουσιαστικά την οργάνωση- φάνηκε και στην πρόσφατη παρέμβαση Νασραλα – αυτό σημαίνει πως μάλλον δεν έχουν και την ευθύνη για όσα έγιναν.
Στην Δύση κάποια ΜΜΕ επιχείρησαν να εμπλέξουν τους Ρώσους.
Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει εμπλοκή του Ρωσικού παράγοντα , στα όσα έχουν γίνει στην Γάζα .
Μένει λοιπόν ένας « βασικός ύποπτος» που κυρίως οι Ισραηλινοί δεν έχουν πειστεί για τον ρόλο του .
Είναι η Τουρκία του Ερντογαν .
Σύμφωνα με την πάντα καλά ενημερωμένη ιστοσελίδα Al Monitor ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, ο οποίος ζει τόσο στο Κατάρ όσο και στην Τουρκία, βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη όταν οι μαχητές της εισέβαλαν στο Ισραήλ.
Ο Χανίγιε απομακρύνθηκε από την Πόλη διακριτικά , μετά την ενόχληση των Αμερικανών και αφού κυκλοφόρησαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν τον ίδιο και άλλα μέλη της Χαμάς, να πραγματοποιούν «προσευχή ευγνωμοσύνης» ενώ παρακολουθούσαν την εισβολή της οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ.
Έξαλλου είναι γνωστό ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που υποστηρίζει ευθέως την Χαμάς και κατηγορεί το Ισραήλ επίσης ευθέως ότι είναι τρομοκρατικό κράτος.
Αν τα παραπάνω επαληθευτούν , άραγε η Τουρκία για πόσο ακόμα μπορεί να χαίρει της ασυλίας της δημοκρατικής δύσης ;