Το Ισραήλ αναζητά τρόπους να πείσει ότι δεν ευθύνεται για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου al-Ahli στη Γάζα και τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων, ασθενών, προσφύγων και προσωπικού.
Δημοσιεύει βίντεο και ηχητικά, χρησιμοποιεί τα social media, πλαισιώνει με λεκτικά επιχειρήματα, το αφήγημά του, θεωρώντας αποκλειστικά υπεύθυνη την οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ για το αιματοκύλισμα της Τρίτης. Φυσικά και πρόκειται για κάτι που διαψεύδεται, οριζοντίως και καθέτως, από τους Παλαιστίνιους.
Ο πρώτος πάντως που έδειξε να υιοθετεί τους ισχυρισμούς του Τελ Αβίβ ήταν ο Τζο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε την Τετάρτη στο Ισραήλ κι άμεσα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. «Φαίνεται ότι το έκανε η άλλη ομάδα», δήλωσε, αν και άφησε να εννοηθεί πως χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις για να πειστεί.
Η Κίνα
Από την πλευρά της, η Κίνα επέλεξε να τηρήσει ίσες αποστάσεις. Αποδείχθηκε ότι δεν ήθελε να διαλέξει στρατόπεδο. Όχι προς το παρόν.
Καταδίκασε «σθεναρά την επίθεση» και θρήνησε «για τα θύματα», αλλά προτίμησε να τηρήσει μια ουδετερότητα, καλώντας σε «άμεση κατάπαυση του πυρός και παύση των εχθροπραξιών» με στόχο ν’ αποφευχθεί ακόμη μια, χειρότερη από άλλες, ανθρωπιστική καταστροφή.
Ο αραβικός κόσμος έστειλε μήνυμα
Τους Άραβες αντιθέτως το Ισραήλ τούς βρίσκει απέναντί του. Αν και οι διπλωματικές σχέσεις με πολλές χώρες του αραβικού κόσμου είχαν εξομαλυνθεί η τραγωδία στη Γάζα γέννησε μια αναπόφευκτη ρήξη. Τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο εξέδωσαν καταδικαστικές ανακοινώσεις εις βάρος του Ισραήλ.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι, χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως μια «σαφή παραβίαση διεθνούς δικαίου».
Η Σαουδική Αραβία, που επίσης όδευε προς μια συμφωνία εξομάλυνσης με τους Ισραηλινούς, έκανε λόγο για ένα «αποτρόπαιο έγκλημα».
Οι ηγέτες των παλαιστινιακών οργανώσεων θέλουν να πιστεύουν πως ο υπόλοιπος αραβικός κόσμος είναι στο πλευρό τους. Γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να βρουν συμμάχους αλλού, ιδίως στον δυτικό κόσμο.
Δεν ήταν τυχαία η δήλωση του Οσάμα Χαμντάν, υψηλόβαθμού στελέχους της Χαμάς, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου από τον Λίβανο επιτέθηκε στις οι ΗΠΑ και όλες τις χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ, λέγoντας πως «όλοι αυτοί έχουν την πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο κατά των αμάχων στη Γάζα».
Το Ιράν
Σιγουριά βέβαια μπορούν να νιώθουν μόνο για το επίσημο Ιράν, που την Τετάρτη ζήτησε την απέλαση όλων των ισραηλινών πρεσβευτών, το εμπάργκο πετρελαίου κι άλλες κυρώσεις από τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης του OIC που πραγματοποιείται στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Χοσεΐν Αμίρ-Aμπντολαχιάν ζήτησε επίσης να σχηματιστεί μια ομάδα δικηγόρων που θα τεκμηριώσει τα πιθανά εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Ούτως ή άλλως προ ημερών το Ιράν είχε προειδοποιήσει πως αν το Ισραήλ δεν σταματήσει τα «εγκλήματα πολέμου και τη γενοκτονία» που συντελείται, η κατάσταση πρόκειται να έχει συνέπειες μεγάλου βεληνεκούς.
Άφηνε δηλαδή να υπονοηθεί και δική του εμπλοκή με εκτοξεύσεις πυραύλων.