Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε ξανά τη Δευτέρα (16/10) στο Τελ Αβίβ έπειτα από μια περιοδεία σε επτά πρωτεύουσες της περιοχής, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την περιφερειακή κλιμάκωση αυτού του πολέμου και ιδιαίτερα για την εμπλοκή της Χεζμπολάχ – του μεγάλου συμμάχου του Ιράν.
Οι ΗΠΑ μπορεί να στηρίζουν το Ισραήλ, αλλά αυτή τη φορά δεν φαίνεται να δίνουν «λευκή επιταγή», όπως σημειώνει το BBC. H Αμερική μετακινεί μια τεράστια δύναμη pyr;ow στη Μεσόγειο – δύο ομάδες μάχης (CVBG – μια τέτοια ομάδα είναι επί της ουσίας ένας ναυτικός στόλος αποτελούμενος από ένα αεροπλανοφόρο και μεγάλο αριθμό συνοδών πολεμικών πλοίων), αλλά φαίνεται ότι βάζει «όρια» στο Τελ Αβίβ.
Επανειλημμένα, η Ουάσιγκτον υπενθυμίζει ότι το Ισραήλ πρέπει να δράσει «με τον σωστό τρόπο», όπως αναφέρει στις δηλώσεις του ο Μπλίνκεν. Και αυτό γιατί οι ΗΠΑ ανησυχούν για μια απότομη αύξηση των θανάτων Παλαιστινίων αμάχων, η οποία θα βάλει «φωτιά» στην περιοχή. Η αίσθηση αβεβαιότητας, κινδύνου και αστάθειας στη Μέση Ανατολή είναι ιδιαίτερα έντονη αυτήν τη στιγμή.
Όσο κι αν ο Τζο Μπάιντεν είναι πιθανότατα ο πιο φιλο-ισραηλινός πρόεδρος των ΗΠΑ από την εποχή του Μπιλ Κλίντον, έχει λόγους να μην αποφύγει μια γενικευμένη ανάφλεξη. Ουσιαστικά η Αμερική βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, με τις κάλπες να στήνονται τον επόμενο χρόνο. Μια κατακόρυφη αύξηση του πετρελαίου, σε τιμές περί τα 150 δολάρια το βαρέλι σε περίπτωση πολέμου όπως εκτιμούν οι αναλυτές, είναι κάτι που ο Μπάιντεν δεν θα ήθελε επ’ ουδενί αυτή την περίοδο.
Ο Μπάιντεν συμμερίζεται ειλικρινά την αίσθηση της «πληγής» που έχει υποστεί το Ισραήλ. Ως εκ τούτου, κάθε παρέμβαση που έκανε ο Μπλίνκεν κατά την περιοδεία του στις επτά πρωτεύουσες ξεκινούσε επαναλαμβάνοντας τη δήλωση: «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα, πράγματι καθήκον, να υπερασπιστεί τον εαυτό του αλλά όσο υπάρχει η Αμερική δεν θα χρειαστεί ποτέ να το κάνετε».
Όπως σημειώνει ο Guardian, η τέχνη του διπλωμάτη να πείσει τον συνομιλητή του να απαντήσει σε κάτι με τον τρόπο που θα προτιμούσε. Και ενώ τον πείθει, να θεωρεί ότι στην πραγματικότητα ήταν η δική του ιδέα όλο αυτό το διάστημα. Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό το καθήκον του Μπλίνκεν: Να ωθήσει «απαλά», βήμα προς βήμα, το Ισραήλ να σκεφτεί πώς η επίτευξη του νόμιμου στόχου του, η καταστροφή της Χαμάς, έχει σημασία για τη φήμη του Ισραήλ και για τον λαό της Γάζας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν πιστεύει ότι ζητήθηκε η γνώμη των ΗΠΑ σχετικά με την απόφαση του Ισραήλ να δώσει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα 24ωρο τελεσίγραφο για να μετακινηθούν νότια. Μια εντολή που στα μάτια του ΟΗΕ φαντάζει ως ανεφάρμοστη και στα μάτια ορισμένων Παλαιστινίων προμήνυε μια μόνιμη απέλαση από την πατρίδα τους στην έρημο του Σινά.
Αμέσως μία ημέρα μετά, στην Ντόχα το Σάββατο, ο Μπλίνκεν δήλωσε για πρώτη φορά ότι η κύρια εστίασή του είναι η δημιουργία ασφαλών χώρων για τους πολίτες, λέγοντας ότι αυτή η πρόταση ήταν κάτι που σχεδίαζε να επεξεργαστεί τις επόμενες ημέρες. Προέτρεψε το Ισραήλ «να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατή προφύλαξη για να αποφύγει τη ζημιά σε αμάχους», ενώ παραδέχτηκε ότι αυτό έγινε πολύπλοκο από τη χρήση αμάχων ως ανθρώπινης ασπίδας της Χαμάς.
Στις συνομιλίες στο Άμπου Ντάμπι, το Ριάντ, τη Μανάμα, το Αμμάν, την Ντόχα και τέλος το Κάιρο, κατέστη σαφές ότι οι μαζικές απελάσεις θα ήταν κόκκινη γραμμή, καθώς και κάτι που θα προκαλούσε την αντίδραση της Χεζμπολάχ.