«Επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου και η Ελλάδα αποφάσισαν να διευθετήσουν, να ρυθμίσουν με έναν τρόπο που θα είναι σωστός και λειτουργικός όλη αυτή την αγορά των κόκκινων δανείων» σημείωσε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος, Δημήτρης Αναστασόπουλος, αναφερόμενος σε όσα αλλάζουν στα «κόκκινα δάνεια».
Πιο αναλυτικά σημείωσε πως «από τη στιγμή που τα κόκκινα δάνεια έφυγαν από τις τράπεζες και οι τράπεζες ήταν αυτές που πάντοτε είχαν το πραγματικό αυστηρό πλαίσιο ρύθμισης και εποπτείας από την Τράπεζα της Ελλάδος, υπήρξε ένα τοπίο ανεξέλεγκτο, γι αυτό τον λόγο οι δανειολήπτες πλέον διαμαρτύρονται και λένε ότι δεν έχουν μία σωστή αντιμετώπιση από τις εταιρείες αυτές» και πρόσθεσε πως «αυτό λοιπόν πλέον λύνεται με ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Θα υπάρχει ένα κοινό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα υποχρεούνται τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν και από κει και πέρα ο σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο το οποίο θα είναι αποτελεσματικό, θα υπάρχει διαφάνεια, θα ενισχύει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους δανειολήπτες και στις εταιρείες που χειρίζονται τα δάνεια. Και βεβαίως αυτό το οποίο μένει είναι να δούμε στην πραγματικότητα πώς θα εφαρμοστεί το πλαίσιο αυτό».
Αναφερόμενος στο πλαίσιο που ισχύει σε όλη την Ευρώπη σημείωσε πως «είναι μία αγορά η οποία υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας τρόπος, είναι ένας τρόπος ζωής, ένας τρόπος να διευκολύνονται οι τράπεζες και να μετακυλίεται το πρόβλημα της διαχείρισης σε ένα τρίτο πρόσωπο, το οποίο μπαίνει στη σχέση μεταξύ δανειολήπτη. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι μέχρι σήμερα στην Ευρώπη δεν υπήρχε ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να είναι επαρκές ούτως ώστε να προστατεύονται και τα συμφέροντα της τράπεζας, αλλά να προστατεύονται και τα συμφέροντα δανειοληπτών».
Τέλος πρόσθεσε πως «και στην Ευρωπαϊκή οδηγία υπάρχει η παραδοχή ότι πολλά δάνεια φύγανε από τις τράπεζες σε χαμηλή τιμή γιατί δεν υπήρχε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και αυτό θέλει να διορθώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή δεν υπάρχει το πλαίσιο στην Ευρώπη, ούτως ώστε και οι τράπεζες ανταγωνιστικά να πωλούν τα δάνειά τους σε καλύτερες τιμές. Αυτό λοιπόν θέλει να διορθωθεί, σε συνδυασμό πάντα βέβαια με την κατοχύρωση των ελάχιστων δικαιωμάτων των δανειοληπτών, το οποίο δεν υπήρχε. Υπήρχαν διάσπαρτοι νόμοι και κανόνες που ισχύουν, οι οποίοι όμως δυστυχώς δεν εφαρμόζονται. Πλέον, όμως αυτό λύνεται με ένα νόμο που θα είναι παρόμοιος σε όλα τα κράτη μέλη, έως το τέλος του 2023».
Αναλυτικότερα όλα όσα θα ισχύουν είναι τα εξής:
- Θα πρέπει πάντα να έχουν καλή τη πίστει, ό, τι και αν σημαίνει αυτό. Άρα λοιπόν σε κάθε περίπτωση θα κρίνεται συμπεριφορά τους αν είναι καταχρηστική, αν είναι στα πλαίσια τα οποία διίστανται.
- Θα υπάρχει για τον λόγο αυτόν η εποπτεία, η οποία θα είναι αυστηρή και θα υπάρχει ένα σύστημα συνδεδεμένο ηλεκτρονικό, θα μεταβιβάζονται δηλαδή τα δεδομένα των εταιρειών αυτών στο κράτος, το οποίο θα ασκεί την εποπτεία και θα βλέπει ανά πάσα στιγμή πόσα δάνεια ρυθμίζονται, πώς ρυθμίζονται και θα υπάρχει ένα σύστημα οργανωμένων καταγγελιών.
- Θα πρέπει να λαμβάνουν δεόντως υπόψη την οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών. Αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και το κόστος ζωής προκειμένου να βγαίνει μια ρύθμιση.
- Θα πρέπει να μην παρενοχλούν δανειολήπτες ούτε να τους παρέχουν παραπλανητικές πληροφορίες. Το οποίο επίσης υπάρχει πλαίσιο σε αυτό. Στις εισπρακτικές εταιρείες, ανεξαρτήτως του αν εφαρμόζεται αποτελεσματικά ή όχι, θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες για δανειολήπτες σχετικά με τη μεταβίβαση. Πραγματοποιήθηκε την ταυτότητα και τα στοιχεία επικοινωνίας του αγοραστή πιστώσεων και του διαχειριστή πιστώσεων, καθώς και πληροφορίες όσον αφορά τα ποσά που οφείλονταν ελλιπείς. Άρα λοιπόν πρέπει να ενημερώσει ο φίλος ποιο είναι το επιτόκιο, πώς προκύπτει δόση αυτής, Δηλαδή ό, τι ενημέρωση θα θελήσουν οι δανειολήπτες υποχρεούνται να απαντήσουν επαρκώς οι εταιρείες αυτές.
- Θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες να παρέχουν εύλογη περίοδο ανοχής πριν από την έναρξη της εκτέλεσης των πλειστηριασμών.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος