
Του Βασιλη Ταλαμαγκα
Η συζήτηση για τη σχέση της κυβέρνησης με την κοινωνία επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς η ακρίβεια, η πίεση στα νοικοκυριά και η αίσθηση άνισης κατανομής των βαρών εντείνονται. Σε αυτό το περιβάλλον, μια κίνηση θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και αυτή είναι η επιβολή έκτακτης φορολογίας στα υπερκέρδη των τραπεζών.
Τα τελευταία χρόνια, ο τραπεζικός τομέας εμφανίζει ισχυρή κερδοφορία, η οποία σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με την αύξηση των επιτοκίων. Ενώ τα έσοδα από δάνεια αυξάνονται, οι αποδόσεις στις καταθέσεις παραμένουν συγκριτικά χαμηλές, δημιουργώντας μια εύλογη αίσθηση αδικίας στους πολίτες. Ταυτόχρονα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση και υψηλό κόστος εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επιβολή μιας έκτακτης φορολογίας στα υπερκέρδη των τραπεζών δεν αποτελεί απλώς ένα δημοσιονομικό εργαλείο, αλλά και μια ισχυρή πολιτική και κοινωνική παρέμβαση. Θα έστελνε το μήνυμα ότι τα βάρη κατανέμονται πιο δίκαια και ότι οι ισχυροί της οικονομίας συμβάλλουν αναλογικά περισσότερο σε περιόδους κρίσης. Πρόκειται για μια πρακτική που έχει ήδη εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να διαταράξει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Από τη μία πλευρά, επιδιώκει να διατηρήσει την εικόνα της οικονομικής σταθερότητας και της φιλικότητας προς τις επενδύσεις. Από την άλλη, καλείται να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες κοινωνικές πιέσεις και να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Η επιλογή της έκτακτης φορολόγησης μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα σε αυτές τις δύο επιδιώξεις.
Βεβαίως, υπάρχουν και ανησυχίες. Ορισμένοι εκφράζουν φόβους ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να επηρεάσει την επενδυτική εμπιστοσύνη ή να οδηγήσει σε μετακύλιση του κόστους στους πελάτες των τραπεζών. Ωστόσο, με σωστό σχεδιασμό, σαφή χρονικό ορίζοντα και στοχευμένη εφαρμογή μόνο στα υπερκέρδη, οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν να περιοριστούν σημαντικά.
Επιπλέον, τα έσοδα από μια τέτοια φορολογία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε μέτρα άμεσης ανακούφισης των πολιτών, όπως στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας ή ακόμα και μείωση άλλων φορολογικών βαρών. Με αυτόν τον τρόπο, η παρέμβαση θα αποκτήσει απτό αντίκτυπο στην καθημερινότητα, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή.
Σε τελική ανάλυση, η επιβολή έκτακτης φορολογίας στα υπερκέρδη των τραπεζών δεν είναι απλώς ένα οικονομικό μέτρο. Είναι μια πολιτική επιλογή με βαθύ συμβολισμό. Σε μια περίοδο όπου η εμπιστοσύνη των πολιτών δοκιμάζεται και με περιπτώσεις τύπου Λαζαριδη , τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αν η κυβέρνηση επιθυμεί να «σώσει τα προσχήματα» και, κυρίως, να επανασυνδεθεί ουσιαστικά με την κοινωνία, αυτή ίσως είναι η κίνηση που χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ.






