Σε δύο «μέτωπα» έχει στρέψει το ενδιαφέρον τους ΣΤΑΣΥ και υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες μετακίνησης του επιβατικού κοινού με το Μετρό.
Πρόκειται για την αγορά 15 καινούργιων συρμών και την τοποθέτηση κλιματισμού σε 22 συρμούς.
Η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση χρηματοδότησης και για τα δύο αυτά έργα προκειμένου να μπορέσει να αναβαθμίσει την εμπειρία του επιβάτη που χρησιμοποιεί το δίκτυο του Μετρό της Αθήνας.
Συνολικά 28 είναι οι συρμοί που αποτελούσαν τον πρώτο στόλο των γραμμών 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας, που παραγγέλθηκαν κατά τη διάρκεια κατασκευής των δύο γραμμών τη δεκαετία του 1990 και δεν υπήρχε εγκατάσταση κλιματισμού, ούτε κάποια πρόβλεψη για μελλοντική εγκατάσταση. Αντίθετα σε 12 συρμούς που κατασκευάστηκαν αργότερα υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης με τοποθέτηση κλιματισμού, όπως και σε 10 συρμούς της γραμμής 1 (Ηλεκτρικός).
Από τους 28 συρμούς του πρώτου στόλου, σήμερα 4 μένουν παροπλισμένοι λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, ενώ ακόμα 4 έχουν μεταφερθεί στα δρομολόγια του ηλεκτρικού. Οι συρμοί της πρώτης αυτής προμήθειας δεν διέθεταν εκ κατασκευής κλιματισμό, πέρα από τις καμπίνες των οδηγών. Στους χώρους των επιβατών υπάρχει μόνο αερισμός και θέρμανση, καθώς και ανοιγόμενα παράθυρα, μικρού ανακλυνόμενου μέρους στην κορυφή τους, με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνεται ανυπόφορη σε συνθήκες καύσωνα.
Προκειμένου να εγκατασταθούν τα κλιματιστικά, θα απαιτηθούν εργασίες κοπής των οροφών των συρμών, θα τοποθετηθούν νέες οροφές εσωτερικά των οχημάτων και νέος φωτισμός. Βάσει των προδιαγραφών της ΣΤΑΣΥ, στον νέο σχεδιασμό το ύψος στο εσωτερικό του συρμού θα πρέπει να είναι 2,1 μέτρα. Για την ολοκλήρωση του έργου, υπολογίζεται πως θα απαιτηθούν αρχικά 10-12 μήνες για την ολοκλήρωση των μελετών, την προμήθεια των υλικών και την κατασκευή του πρωτοτύπου. Εν συνεχεία, θα ολοκληρώνονται 1 ως 3 συρμοί κατά μέγιστο ανά μήνα, προοδευτικά, μέχρι την ολοκλήρωσή τους.
Παράλληλα αναμένεται από την Ελληνικό Μετρό η δημοπράτηση προμήθειας 15 επιπλέον συρμών, 8 «συμβατικούς» και 7 «αεροδρομιακούς», που θα μπορούν δηλαδή να δρομολογούνται στις γραμμές του Προαστιακού μέχρι το «Ελ. Βενιζέλος», για την ενίσχυση του στόλου του Μετρό, αλλά και η μηχανική αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου. Όλοι οι διαγωνισμοί αναμένονται εντός του 2026 με στόχο την αναβάθμιση της εμπειρίας του επιβάτη στο Μετρό και την προσθήκη περισσότερων δρομολογίων για να φτάσει τις ώρες αιχμής να πραγματοποιούνται δρομολόγια ανά 3 λεπτά.
Αλλά και στον Ηλεκτρικό ο στόχος είναι τις ώρες αιχμής να πραγματοποιούνται δρομολόγια ανά 5 λεπτά και βέβαια η εμπειρία της μετακίνησης να διαφέρει ριζικά από την σημερινή που είναι υποβαθμισμένη συνολικά σε σχέση με εκείνη στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό.
Ισίδωρος Ρούσσος
Πηγή: Αθήνα 9,84






