Το επιστημονικό ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής κοινότητας γύρω από την Παιδοδοντιατρική στρέφεται φέτος στην Αθήνα, όπου στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2025 θα πραγματοποιηθεί το “Athens MIH Symposium”, μια διήμερη συνάντηση που χαρακτηρίζεται ήδη ως σημείο αναφοράς για τον κλάδο.
Στο ξενοδοχείο St. George Lycabettus, 26 κορυφαίοι εμπειρογνώμονες από όλη την Ευρώπη θα συζητήσουν τις νεότερες εξελίξεις και θα χαράξουν επικαιροποιημένες οδηγίες για τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία της υπενασβεστίωσης των μόνιμων πρώτων γομφίων και τομέων (MIH).
Η MIH, μια διαταραχή της αδαμαντίνης που επηρεάζει όλο και περισσότερα παιδιά, βρίσκεται στο επίκεντρο της ερευνητικής δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής ήδη από το 2009. Λευκές, κίτρινες ή καφέ κηλίδες στα δόντια, έντονη ευαισθησία ακόμη και στο βούρτσισμα, πόνος, αυξημένη προδιάθεση για τερηδόνα και αισθητικές επιπτώσεις στα πρόσθια δόντια συνθέτουν την κλινική εικόνα που ταλαιπωρεί μικρούς ασθενείς και οικογένειες.
Η ανάγκη συχνών επανελέγχων και απαιτητικών θεραπειών συχνά ενισχύει τον οδοντιατρικό φόβο, καθιστώντας ακόμη πιο επιτακτική την ανάπτυξη σαφών και τεκμηριωμένων κατευθυντήριων οδηγιών.
Η ραγδαία αύξηση των επιστημονικών δεδομένων
Η εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής και Καθηγήτρια Παιδοδοντιατρικής του ΕΚΠΑ, Δρ. Σωτηρία Γκιζάνη, επισημαίνει ότι περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας βιβλιογραφίας για τη MIH έχει δημοσιευθεί την τελευταία πενταετία. Αυτή η εντυπωσιακή αύξηση των επιστημονικών δεδομένων οδήγησε την Ακαδημία στη διοργάνωση του Athens MIH Symposium, με στόχο τη συγκέντρωση των πιο εξειδικευμένων γνώσεων και τη διαμόρφωση κοινών ευρωπαϊκών κατευθύνσεων.
Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της υποστήριξης των παιδιών
Σύμφωνα με την κ. Γκιζάνη, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη διατήρηση υγιών δοντιών και την αποφυγή παρατεταμένων ή επώδυνων θεραπειών. Η σωστή ενημέρωση των γονέων και η ενίσχυση των συνηθειών στοματικής υγιεινής μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ευαισθησία και τον πόνο, αλλά και να περιορίσουν τον οδοντιατρικό φόβο που συχνά συνοδεύει αυτά τα παιδιά.
Η βελτίωση της ποιότητας ζωής μικρών ασθενών και οικογενειών αποτελεί βασικό στόχο της φετινής επιστημονικής συνάντησης, η οποία αναμένεται να σημάνει ένα νέο κεφάλαιο στην Παιδοδοντιατρική σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Καταλήγοντας η εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής επισημαίνει: «Ο απώτερος στόχος είναι να γίνει η διάγνωση των παιδιών με ΜΙΗ έγκαιρα ούτως ώστε να διατηρηθούν τα δόντια υγιή, να εδραιωθούν οι σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ευαισθησίας στα δόντια και κατ’ επέκταση να μειωθεί ο οδοντιατρικός φόβος και άγχος του παιδιού, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του παιδιού και της οικογένειας του».
Έλενα Μπρέγιαννη
Πηγή: Αθήνα 9,84






