• Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Media/ΜΜΕ/Πρωτοσέλιδα
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE ΑΘΗΝΑ 9,84
Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου, 2025
FANTOMAS.GR
  • Ελλάδα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτική
  • Κόσμος
  • Κοινωνία
  • Οικονομία
  • Άμυνα & Ασφάλεια
  • Αθλητικά
  • Media
  • Άρθρα
  • Εξώφυλλα
  • Web TV
No Result
View All Result
  • Ελλάδα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτική
  • Κόσμος
  • Κοινωνία
  • Οικονομία
  • Άμυνα & Ασφάλεια
  • Αθλητικά
  • Media
  • Άρθρα
  • Εξώφυλλα
  • Web TV
No Result
View All Result
FANTOMAS.GR
No Result
View All Result
Home Κοινωνία

“Διαβολοβδομάδα” στα Δικαστήρια για την Υπόθεση Υποκλοπών ΕΥΠ-Predator: Εξελίξεις με νέες Μαρτυρίες στη Δίκη της Ευελπίδων και Κομφούζιο στο ΣτΕ – Κατάθεση Α.Ρ., πρ. υπαλλήλου της ΕΥΠ

Newsroom από Newsroom
14/11/2025
σε Κοινωνία
0
0
SHARES
60
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η υπόθεση των υποκλοπών μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) και του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2022, συνεχίζει να αποκαλύπτει ένα πλέγμα πολιτικών παρεμβάσεων, συστηματικής παραβίασης της ιδιωτικότητας και απόπειρας συγκάλυψης από κρατικούς θεσμούς.

Σήμερα, η έβδομη δικάσιμος της δίκης κατά τεσσάρων εκπροσώπων εταιρειών (Intellexa και Krikel) στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έφερε στο φως λεπτομερείς καταθέσεις μαρτύρων, που ενισχύουν τις ενδείξεις για “κοινό κέντρο” λειτουργίας μεταξύ ΕΥΠ και Predator, με πολιτικά και προσωπικά κίνητρα πίσω από τις στοχοποιήσεις.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) συζήτησε την προσφυγή του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αποκαλύπτοντας “χαμένες” εισαγγελικές διατάξεις και ένα “κομφούζιο” αρμοδιοτήτων μεταξύ ΕΥΠ και Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), που θέτει σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των ελέγχων.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνέχεια των προηγούμενων δικασίμων όπως της δικάσιμου της 10ης Νοεμβρίου, υπογραμμίζουν ένα μοτίβο ταυτόχρονης χρήσης νόμιμων και παράνομων μέσων παρακολούθησης, με θύματα πολιτικούς, δημοσιογράφους και στελέχη υπηρεσιών, και εντείνονται οι πιέσεις για πλήρη διερεύνηση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και Διεθνείς Οργανισμούς.

Η Σημερινή Δικάσιμος στην Ευελπίδων: Αναλυτικές Καταθέσεις για τις υποκλοπές, την  λειτουργία του Predator και τις περίεργες Στοχοποιήσεις

Η δικάσιμος ξεκίνησε στις 9:00 π.μ. στο κτίριο 9, αίθουσα 10 της Ευελπίδων, με εξέταση μαρτύρων υποστήριξης της κατηγορίας για κατηγορίες παράνομης Κατασκοπείας και παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης. Οι καταθέσεις εστίασαν στη λειτουργία του Predator –που βασίζεται σε “κοινωνική αρχιτεκτονική στόχων” και εξατομικευμένα μηνύματα– και σε περιπτώσεις ταυτόχρονης στοχοποίησης από ΕΥΠ, αποκλείοντας συμπτώσεις.

Κατάθεση Α.Ρ., πρ. υπαλλήλου της ΕΥΠ: Από την “Επισύνδεση” του 2019 στην “Αναβάθμιση Επίθεσης” μέσω Signal

Η Α.Ρ., προσληφθείσα το 2009 στην ΕΥΠ και δρώντας σε νευραλγικές θέσεις (Αντικατασκοπεία, Προξενείο Κωνσταντινούπολης, Διοικητής σε νευραλγική Μονάδα αιχμής της Θράκης), περιέγραψε μια πορεία “ψυγείου” μετά από αδικαιολόγητη παύση το 2018, δικαίωση της στα Δικαστήρια και μετακίνηση της τον Ιούλιο του 2021 σε “Υποδιεύθυνση άνευ αντικειμένου”. “Παύθηκα αδικαιολόγητα από τον Διοικητή και γύρισα σε θέση-ψυγείο. Κινήθηκα νομικά, δικαιώθηκα και παρέμεινα στο ψυγείο”, κατέθεσε. Συνέδεσε την παρακολούθησή της με καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης: “Θεωρώ ότι συνδέεται με θέμα της εγκλήσεως που είχα καταθέσει για σεξουαλική παρενόχληση. Και η επόμενη διοίκηση προσπάθησε να δει κατά πόσο είχα πρόθεση να τους καταγγείλω για συγκάλυψη”.

  • Χρονολογίες και σε τεχνικές ενδείξεις: Από 2019-2020 είχε “βάσιμες υποψίες” λόγω “επισύνδεσης” (surveillance), με τεχνικά σημάδια όπως υπερθέρμανση κινητού (“χωρίς να κάνω χρήση, έκαιγε το κινητό μου”). “Στο παρελθόν έχω πληροφορηθεί ότι το 2019-2020 ήμουν σε επισύνδεση. Μέχρι τον Αύγουστο του 2019 ήταν ο προηγούμενος διοικητής με τον οποίο είχα δικαστική διαμάχη. Ξέρω σίγουρα ότι για κάποιους μήνες το 2020 παρακολουθήθηκα”. Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2021 υπέβαλε Εξώδικο κατά της Υπηρεσίας.
  • Τα Επτά Μηνύματα Predator: Ξεκίνησαν Μάρτιο 2021 από μη καταγεγραμμένο αριθμό, με λινκ από site για ΕΥΠ. Πρώτο: “Είχε ένα λινκ edwlio5, έλεγε για Άρη Σπίνο και κρυφό δωματιάκι” –αναφορά σε χώρο πίσω από γραφείο διοικητή, που υπήρχε στην καταγγελία της. “Δεν το πάτησα το λινκ. Οι περισσότεροι υπάλληλοι επισκέπτονται αυτό το site“. Δεύτερο: 22 Ιουνίου 2021, “κάποιο δημοσίευμα”. Μετά αλλαγή κινητού (Ιούνιος 2021, χωρίς ενημέρωση υπηρεσίας για δύο μήνες), μήνυμα στο νέο: “Με το που ενημερώνω, μου ήρθε μήνυμα στο καινούργιο”. Τελευταίο: 25 Νοεμβρίου 2021 μέσω Signal. “Επειδή δεν είχα πατήσει το λινκ, αναβαθμίστηκε η επίθεση” –το Predator “είναι πάντα ένα βήμα μπροστά, λειτουργεί με ένα κλικ ή μηδέν κλικ”.
  • Επιβεβαίωση και Φήμες: Ενημερώθηκε 2023 από ΑΔΑΕ ότι ήταν θύμα, αλλά η Αρχή παρέλειψε το μήνυμα Signal. Γνώριζε Tal Dillian (ιδρυτής Intellexa) από διάφορα φόρα 2019: “Ηξερα το όνομα του ιδρυτή της Intellexa“. Φήμες για προμήθεια: “Κυκλοφορούσαν οι φήμες ότι είχαν έρθει αποσπασμένοι αστυνομικοί για το χειρισμό”. “Για να λειτουργήσει ένα σύστημα σαν το Predator πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι για να φτιάχνουν την ‘κοινωνική αρχιτεκτονική στόχων'”.

Κατάθεση Σταύρου Μαλιχούδη, Δημοσιογράφου (Solomon): “Σήμα” ΕΥΠ για Ρεπορτάζ Μετανάστευσης

Ο Μαλιχούδης ενημερώθηκε 2021 από δημοσίευμα, ότι ΕΥΠ έδωσε “σήμα” για δραστηριότητά του (ρεπορτάζ Κω για μετανάστες). Πρώην διοικητής ΕΥΠ το παραδέχθηκε σε Επιτροπή. Έλεγχος κινητού σε εργαστήριο του Τορόντο: Κανένα malware. “Δεν υπήρχε καμία επίσημη ενημέρωση για νόμιμη επισύνδεση”.

Εξελίξεις από την Προηγούμενη Δικάσιμο (10 Νοεμβρίου): Ταυτόχρονη Στοχοποίηση του Στέφανου Χίου και Περιβάλλοντός του

Η σημερινή κατάθεση ήρθε σε συνέχεια της δικάσιμου της 10ης Νοεμβρίου, όπου ο Παναγιώτης Ζαρκάδας, πρώην συνεργάτης του δημοσιογράφου Στέφανου Χίου στο “Μακελειό”, αποκάλυψε ένα πρωτοφανές μοτίβο ταυτόχρονης στοχοποίησης από ΕΥΠ και Predator. Από τη δικογραφία και τη μαρτυρία προκύπτει ότι ο Χίος και τρία άτομα από το περιβάλλον του (δικηγόρος Ιωάννης Φυτιλής, κουμπάρα Τόνια Π. και ο ίδιος ο Ζαρκάδας) παρακολουθήθηκαν ταυτόχρονα από (ΕΥΠ-επισύνδεση) και παράνομα (Predator) μέσα, με χρονικές συμπτώσεις που αποκλείουν την τύχη.

  • Στέφανος Χίος: Στοχοποιήθηκε από Predator στις 7 Ιουλίου 2021, ενώ παρακολουθείτο από ΕΥΠ από 22 Φεβρουαρίου 2021 έως 22 Οκτωβρίου 2022.
  • Ιωάννης Φυτιλής (δικηγόρος): Predator στις 25 Ιουνίου 2021, ΕΥΠ από 22 Ιουνίου 2021 έως 22 Απριλίου 2022 – με μόλις τρεις ημέρες διαφορά.
  • Τόνια Πρίμπα (κουμπάρα): Predator στις 25 Ιουνίου 2021, ΕΥΠ από 22 Ιουνίου 2021 έως 22 Οκτωβρίου 2022 – πάλι τρεις ημέρες διαφορά.
  • Παναγιώτης Ζαρκάδας: Predator στις 29 Ιουνίου 2021, ΕΥΠ από 16 Ιουνίου 2021 έως 16 Μαΐου 2022 – με 13 ημέρες διαφορά.

Αυτά τα γεγονότα συνδέονται με καταγγελίες κατά του “Στέφανου Χίου” (πιθανώς αναφορά σε κρατικό στέλεχος ή ψευδώνυμο), οι οποίες υποβλήθηκαν στο Μαξίμου και τον Άρειο Πάγο, αρνούμενοι οποιαδήποτε σύνδεση των δύο συστημάτων. Κοινά θύματα υποκλοπών ΕΥΠ-Predator, περιλαμβάνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Θανάση Κουκάκη και την Άρτεμις Σίφορντ (πρώην μάνατζερ Meta). Παρά τα στοιχεία, η ηγεσία του Αρείου Πάγου αρνείται “κοινό κέντρο” υποκλοπών, προκαλώντας επικρίσεις για συγκάλυψη. Το Reporters United τονίζει: “Ο σεβασμός του δικαιώματος στο απόρρητο είναι αδιαπραγμάτευτος, ανεξαρτήτως αξιών ή συμπαθειών”.

Κατάθεση Ιωάννη Φυτιλή, Δικηγόρου: Ταυτόχρονη Επιμόλυνση με Χίο και Μακρά Παρακολούθηση ΕΥΠ

Ο Φυτιλής ενημερώθηκε από ΑΔΑΕ για επιμόλυνση: Μήνυμα “Γιάννη, σοβαρά τώρα, αυτές είναι οι νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας” –πάτησε λινκ. Συνεργασία με Στέφανο Χίο (4-5 μήνες, έως Οκτώβριος 2021): Συνάντηση 25 Ιουλίου 2021, μέρα επιμόλυνσης Χίου (κλείσιμο συσκευής). Παρακολούθηση ΕΥΠ: 22 Ιουνίου 2021 έως 4 Απριλίου 2022 (10 μήνες). “Ούτε ο κοινωνικός μου βίος ούτε ο επαγγελματικός σχετίζονται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας”. Εισαγγελέας Έδρας: “Είχατε υποθέσεις με πολιτικά πρόσωπα;” – “Καμία”.

Η δίκη συνεχίζεται Δευτέρα με την κατάθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Ο Παναγιώτης Ζαρκάδας αποκάλυψε συμπτώσεις ΕΥΠ-Predator: Χίος (Predator 7/7/2021, ΕΥΠ 22/2/2021-22/10/2022), Φυτιλής (25/6/2021, ΕΥΠ 22/6/2021-22/4/2022 –3 ημέρες διαφορά), Πρίμπα (25/6/2021, ΕΥΠ 22/6/2021-22/10/2022), Ζαρκάδας (29/6/2021, ΕΥΠ 16/6/2021-16/5/2022). Σύνδεση με καταγγελίες κατά “Στέφανου Χίου”. Κοινά θύματα: Ανδρουλάκης, Κουκάκης, Σίφορντ. Η ηγεσία Αρείου Πάγου αρνείται “κοινό κέντρο”.

Το Κομφούζιο στο ΣτΕ: “Παρτίδα Τένις” Αρμοδιοτήτων και “Χαμένες” Διατάξεις του 2020

Η Ολομέλεια (Πρόεδρος Μιχάλης Πικραμένος) εξέτασε την Προσφυγή Κουκάκη κατά πράξης ΑΔΑΕ (μη διάθεση φακέλου) και άρνησης ΕΥΠ, ζητώντας ακύρωση για παραβίαση άρθρου 19 Συντάγματος, ΕΣΔΑ, Χάρτη ΕΕ και οδηγίας 2002/58/ΕΚ.

Επιχειρήματα Κουκάκη: Η ΑΔΑΕ δεν εξάντλησε εποπτεία, η ΕΥΠ αρνήθηκε συνεργασία, πλήττοντας την δημοσιογραφική ανεξαρτησία. “Υποχρέωση ΑΔΑΕ να ζητήσει από ΕΥΠ στοιχεία για λόγους κρίσης ως επικίνδυνο για εθνική ασφάλεια”.

Θέση ΕΥΠ (Σ. Μ.): Αιτήσεις άρσης (10/6/2020, 13/7/2020, 12/8/2020) “δεν ανευρέθησαν” σε έρευνες, αλλά καταγεγραμμένες ηλεκτρονικά. Αρμόδια η ΕΥΠ, όχι η  ΑΔΑΕ.

Θέση ΑΔΑΕ (Η. Θεοδωράτος): Αρμόδια η ΕΥΠ για στοιχεία, η ΑΔΑΕ είναι χωρίς εξουσιοδότηση ελέγχου εισαγγελικών διατάξεων. Δηλαδή έχουμε μια “παρτίδα τένις” μεταξύ Υπηρεσιών.

Εισηγήτρια Μ. Τ: Επιβεβαίωση μη ύπαρξης αιτήσεων από ΕΥΠ. Αναφορά σε ΣτΕ 465/2024 (Ανδρουλάκης): Πλήρης απαγόρευση ενημέρωσης μετά λήξη μέτρου είναι “υπέρμετρος περιορισμός”.

Η απόφαση επιφυλάχθηκε, με αναμενόμενη κρίση για διαφάνεια.

Οι Ευρύτερες Συνέπειες: Από το Σκάνδαλο του 2022 στην Απειλή για Θεσμούς

Με 11 κινητά “παγιδευμένα” από αριθμό πολιτικού, οι μαρτυρίες (“Με παγίδευσαν”) αποκαλύπτουν πολιτικά κίνητρα. Η Κυβέρνηση κατηγορείται για συγκάλυψη, με κλήσεις από ΑΔΑΕ και ΕΣΔΑ για έρευνα. Η υπόθεση δοκιμάζει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, με επόμενες δικάσιμους να υπόσχονται αποκαλύψεις.

 

Τελευταία νέα

Το πλάνο των ΗΠΑ για τη διχοτόμηση της Γάζας – Η «πράσινη» και η «κόκκινη» ζώνη

14/11/2025

Ισόβια κάθειρξη σε Κινέζο που νάρκωσε και βίασε πολλές γυναίκες

14/11/2025

Τεράστια κοντρα Βαξεβανη – Τσιπρα

14/11/2025

Σέρρες: Ποινές φυλάκισης χωρίς αναστολή στους 30 μετανάστες που συμμετείχαν στα επεισόδια στην κλειστή δομή στη Σιντική

14/11/2025
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Media/ΜΜΕ/Πρωτοσέλιδα
Ο Fantomas είναι παντού.

Copyright © 2025 FANTOMAS.GR

Τα cookies μας βοηθούν να παρέχουμε την βέλτιστη απόδοση του fantomas.gr. Με την επίσκεψή σου στην ιστοσελίδα αποδέχεσαι την χρήση τους.

.

No Result
View All Result
  • Ελλάδα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτική
  • Κόσμος
  • Κοινωνία
  • Οικονομία
  • Άμυνα & Ασφάλεια
  • Αθλητικά
  • Media
  • Άρθρα
  • Εξώφυλλα
  • Web TV

Copyright © 2025 FANTOMAS.GR

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Πολιτική Απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies έτσι ώστε να κάνουμε την εμπειρία σας με την ιστοσελίδα ακόμα καλύτερη.

Αυτά τα cookies αφορούν στην απομνημόνευση των στοιχείων σύνδεσής και την παροχή ασφαλούς σύνδεσης και στη συλλογή στατιστικών στοιχείων.

Κάνε κλικ στην επιλογή "Αποδοχή και συνέχεια η Ενεργοποίηση των cookies" για την αποδοχή των cookies και την απευθείας μετάβαση στην ιστοσελίδα ή κάνε κλικ στην επιλογή αριστερά "Μάθε περισσότερα" για να δείς αναλυτικά την πολιτική απορρήτου.

* Μπορείς να ρυθμίσεις αυτά τα Cookies ανά πάσα στιγμή επιλέγοντας τις καρτέλες αριστερά.

Απαραίτητα Cookies

Τα cookies που είναι απαραίτητα, μας βοηθούν να αποθηκεύουμε κατά την περιήγηση στην ιστοσελίδα, τις προτιμήσεις σας και διαχείριση των cookies.

Καταγραφές

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί το Google Analytics για να συλλέξει διάφορες και σημαντικές πληροφορίες όπως είναι ο αριθμός επισκεπτών, τα ενδιαφέροντα αλλά και άλλες γενικές πληροφορίες.

Μάθε περισσότερα

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πολιτική Απορρήτου μας, Διάβασε Περισσότερα...