Η ανάρτηση του πρώην περιφερειάρχη Αττικης Γιαννη Σγουρου ήταν ενδεικτική για ενα πρόβλημα που απασχολεί πολλους κατοίκους του Περιστερίου .



“Εικόνες εγκατάλειψης και πλήρους αδιαφορίας αντικρίζουν καθημερινά γονείς και παιδιά στο 19ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου, την ώρα που η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει με σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και ασφάλειας.
Σύμφωνα με αναφορές που έγιναν στην παράταξή μας από γονείς, οι εγκαταστάσεις του σχολείου παρουσιάζουν φθαρμένους τοίχους, ξεκολλημένο τεχνητό χλοοτάπητα, χώμα και σκουπίδια στον αύλειο χώρο.
Ταυτόχρονα, εντοπίζονται σπασμένα παιχνίδια, ενώ υπάρχει πρόσβαση σε μπασκέτα που δεν ανήκει στο νηπιαγωγείο, με εμφανή σημάδια φθοράς και επικινδυνότητας.
Ο Δήμος Περιστερίου, που έχει την ευθύνη συντήρησης των σχολικών μονάδων, οφείλει να παρέμβει άμεσα, πριν υπάρξει ατύχημα.
Την ίδια ώρα, το ολοήμερο τμήμα του σχολείου δεν λειτουργεί ομαλά, καθώς δεν έχει τοποθετηθεί δασκάλα, στερώντας από πολλές οικογένειες τη δυνατότητα συμμετοχής των παιδιών τους στο πρόγραμμα.
Από τον β΄ κύκλο προσλήψεων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, από τις 109 κενές θέσεις καλύφθηκαν μόλις 41, γεγονός που εξηγεί μεν την καθυστέρηση, δεν μπορεί όμως να τη δικαιολογήσει.
Η αδράνεια των αρμοδίων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους γονείς και υποβαθμίζει την προσχολική εκπαίδευση.
Η κατάσταση στο 19ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου αποτελεί καθρέφτη της έλλειψης συντονισμού ανάμεσα σε Δήμο και Υπουργείο Παιδείας.
Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και βαριές:
του Δήμου, για τη συντήρηση και ασφάλεια του σχολικού περιβάλλοντος,
και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για την άμεση στελέχωση του ολοήμερου.
Η δημοτική αρχή οφείλει να πάψει να κρύβεται πίσω από γραφειοκρατίες και να προτάξει την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των παιδιών. Όπως επίσης το Υπουργείο θα πρέπει να προβεί ΑΜΕΣΑ στις κατάλληλες ενέργειες και να καλύψει τις κενές θέσεις. Είναι αδιανόητο 1 μήνα μετά να υπάρχουν τέτοιου είδους θέματα και η Υπουργός να διατυμπανίζει πως όλα πάνε καλά.
Η παιδεία δεν είναι πολυτέλεια — είναι υποχρέωση”.