Άμεση ήταν η απάντηση της Μόσχας μετά την προειδοποίηση του Τραμπ και των Ευρωπαίων ηγετών για «σκληρές κυρώσεις» σε περίπτωση που η Ρωσία αρνηθεί να συμφωνήσει σε εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία. Η πρώτη αντίδραση ήρθε μέσω του εκπροσώπου του Κρεμλίνου: «Ξέρουμε τι πρέπει να πράξουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπό τους. Έχουμε μάθει πλέον καλά να το κάνουμε. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθούν να μας τρομάξουν με αυτές τις κυρώσεις», διαμήνυσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του Πολέμου», πρόσθεσε, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, επισημαίνοντας ότι «τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν», τόνισε. Υποστήριξε δε, σχολιάζοντας την παρουσία κορυφαίων Ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο, ότι «κάποιοι ενοχλήθηκαν από την παρουσία πολλών ηγετών στους χθεσινούς εορτασμούς για την Ημέρα της Νίκης στη Μόσχα», όπου μεταξύ άλλων βρέθηκε και ο Κινέζος πρόεδρος Σι.
Χωρίς να απαντήσει ευθέως στην πρόταση, ο Πεσκόφ εξέφρασε τη λύπη του, μιλώντας σε δημοσιογράφους, για τη «συγκρουσιακή» στάση που τηρούν οι Ευρωπαίοι απέναντι στη Ρωσία. «Ακούμε αντιφατικές δηλώσεις εκ μέρους της Ευρώπης. Γενικά, επικεντρώνονται στην αντιπαράθεση παρά στις προσπάθειες αποκατάστασης των σχέσεών μας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», είπε.
Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Πεσκόφ είπε προηγουμένως ότι πριν από την εκεχειρία θα πρέπει να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το Κίεβο θα αποκτήσει «ένα πλεονέκτημα» τη στιγμή που «οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σταθερά» στο μέτωπο. Ο Εμανουέλ Μακρόν σχολίασε ότι πρόκειται για έναν «ελιγμό αναβολής» εκ μέρους της Μόσχας.
Το τελεσίγραφο των “προθύμων” για εκεχειρία
Η Ουκρανία και οι κυριότεροι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της, σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, απηύθυναν «τελεσίγραφο» στη Ρωσία, καλώντας την να αποδεχτεί την «πλήρη και άνευ όρων» κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 30 ημερών, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 12 Μαΐου, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουν σε «μαζικές κυρώσεις».
Διαβάστε περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο: