Του Βασίλη Ταλαμαγκα
Παροτι υποβόσκει αντιπαλότητα και εχθρότητα χρόνων εντελώς ξαφνικά βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου η Ινδία και το Πακιστάν. Αφορμή υπήρξε η τρομοκρατική επίθεση στην Ινδική Κασμιρη με δεκάδες νεκρούς .
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας σε ένα οργισμένο διάγγελμα προανάγγειλε την εξόντωση των ισλαμιστών τρομοκρατών, ακόμα και αν χρειαστεί να τους κυνηγήσει οπου Γης.
Το Πακιστάν προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης των δικαιωμάτων του στα παρόχθια ύδατα του Ινδού θα θεωρηθεί «πράξη πολέμου».
Η εξαγγελία αυτή έρχεται έπειτα από την ανακοίνωση της Ινδίας να αναστείλει τη Συνθήκη των «Υδάτων του Ινδού ποταμού ».
Το Ισλαμαμπάντ διέκοψε κάθε εμπορική σχέση με την Ινδία την ωρα που και η Ινδία κάλεσε όλους τους πολίτες της να εγκαταλείψουν άμεσα το Πακιστάν, ενώ άρχισε τις απελάσεις όλων των Πακιστανών από την Ινδία.
Η απόφαση της Ινδίας να αναστείλει τη Συνθήκη των Υδάτων του Ινδού ποταμού έρχεται μετά την τρομοκρατική επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους, με την Ινδία να κατηγορεί επίσημα το Πακιστάν για υποστήριξη των τρομοκρατών .
Η Συνθήκη των Υδάτων του Ινδού ποταμού, που υπογράφηκε το 1960, μοιράζει τα νερά του ποταμού και των παραποτάμων του, δίνοντας στην Ινδία το 30% και στο Πακιστάν το 70% του συνολικού όγκου .
Το Πακιστάν έχει εκφράσει ανησυχίες στο παρελθόν ότι η Ινδία μπορεί να χρησιμοποιήσει φράγματα στον ποταμό Τσενάμπ για να προκαλέσει τεχνητές ελλείψεις νερού ή πλημμύρες στο έδαφός του, κάτι που θεωρείται παραβίαση της συνθήκης.
Η τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ συνέβη κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, στην Ινδία, με τον πρώην πρέσβη της Ινδίας στη Ρωσία να υποστηρίζει ότι η χρονική στιγμή ενισχύει τη θέση της Ινδίας έναντι των ΗΠΑ .
Η Ινδία έχει ιστορικό διεκδίκησης αναθεώρησης της Συνθήκης των Υδάτων, με την πολιτειακή συνέλευση του Τζαμού και Κασμίρ να ψηφίζει ομόφωνα υπέρ της κατάργησής της το 2003 και να ζητά αναθεώρηση το 2016 .
Το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού Ατάρι και η ακύρωση των βίζας SAARC για Πακιστανούς υπηκόους έχουν περιορίσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις, με το Πακιστάν να χάνει πρόσβαση σε μια σημαντική οδό ανταλλαγών .
Τέλος η απόσυρση Ινδών συμβούλων από το Πακιστάν και η μείωση της στρατιωτικής παρουσίας της Ινδίας στο Ισλαμαμπάντ υποδεικνύουν κλιμάκωση της έντασης, με την Ινδία να επικεντρώνεται σε στρατιωτική ετοιμότητα.
Τι σημαίνουν τα παραπάνω;
Ότι αν ανάψει και νέα φωτιά στον πλανήτη και μάλιστα με την συμμετοχή μια τεχνολογικής υπερδύναμης όπως η Ινδία , τότε τα χειρότερα είναι μπροστά για την παγκόσμια οικονομία . Αν κάτι δεν ήθελε τώρα ο πλανήτης ήταν μια νέα αναταραχή και στην Ασια .