Του Βασίλη Ταλαμαγκα
Η παρούσα κυβέρνηση έχει βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στους νέους . Οι παρεμβάσεις μέχρι σήμερα αφορούσαν τα προγράμματα ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ και το ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ-ΝΟΙΚΙΑΖΩ, ενώ τώρα ήρθε και η σειρά του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής .
Επισήμως διακηρύσσεται ότι το σχέδιο φιλοδοξεί να δημιουργήσει απόθεμα κοινωνικών κατοικιών, οι οποίες θα διατίθενται με όρους οικονομικά προσιτής, κοινωνικής μίσθωσης σε δικαιούχους μέσα από τη συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα μέσω του προγράμματος θα ανεγερθούν περί τις 2.500 κατοικίες σε οικόπεδα του Δημοσίου και θα αξιοποιηθούν και 1.600 κενά ακίνητα που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια στα οποία θα στεγαστούν σε πρώτη φάση έως 5.000 νέοι/ζευγάρια ηλικίας έως 39 ετών με κοινωνικά φυσικά κριτήρια.
Η διαδικασία θα έχει κάπως έτσι . Θα προκηρύσσεται ένας διαγωνισμός ο οποίος θα καλεί τους κατασκευαστές να πάρουν ένα οικόπεδο που ανήκει στο Δημόσιο ώστε να χτίσουν. Ο κατασκευαστής δεν θα παίρνει στην ιδιοκτησία του τους τίτλους του ακινήτου ,αλλά θα μπορεί να το αξιοποιεί για τουλάχιστον 49 χρόνια ανάλογα με το τι θα προβλέπει ο διαγωνισμός. Η κυριότητα του ακινήτου θα συνεχίσει να ανήκει στο Δημόσιο.
Μετά την ανέγερση των κατοικιών ένα μέρος κοντά στο 60-70% των διαμερισμάτων θα αξιοποιείται για μίσθωση με τιμές αγοράς και τα μισθώματα θα τα λαμβάνει ο κατασκευαστής. Το υπόλοιπο 30-40% θα οδεύει προς τη λεγόμενη κοινωνική μίσθωση, θα διατίθεται δηλαδή σε ευάλωτους με ενοίκιο αρκετά χαμηλότερο από τις τιμές αγοράς. Για την αντιμετώπιση του δημογραφικού που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση , θα υπάρξει ειδική ποσόστωση για τους πολύτεκνους, ενώ θα περιλαμβάνονται σαυτην την κατηγορία και οι τρίτεκνοι.
Σύμφωνα με το σχέδιο θα προβλέπεται και η δυνατότητα ενοικίασης με εξαγορά.
Το πρόγραμμα ξεκινά με αφετηρία κυρίως ακίνητα που ανήκουν στη ΔΥΠΑ η οποία και θα αναλάβει να προωθήσει διαδικαστικά την όλη διαδικασία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν περίπου 100 ακινήτων εντός σχεδίου, το ένα τρίτο από αυτά στην Αττική, συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων.
Επιπλέον, στη ΔΥΠΑ έχουν μεταβιβαστεί 11 ακόμη οικόπεδα από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας σε περιοχές όπως η Κηφισιά, η Παιανία, το Μαρούσι, αλλά και στην περιφέρεια όπως τη Λάρισα, το Αγρίνιο, την Πάτρα, τις Σέρρες, τη Χαλκιδική και την περιοχή της Θράκης .
Αυτές είναι οι επίσημες ανακοινώσεις και η αγορά τις ακούει με προσοχή . Με δεδομένο το πώς λειτουργεί το Ελληνικο δημόσιο, η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι οι διαδικασίες θα τρέξουν πολύ γρήγορα;
Γιατί στο οξυμμένο πρόβλημα της αναζήτησης στέγης αυτος που ψάχνει να βρει ένα σπίτι αδυνατεί να κατανοήσει το πολυδαίδαλο Ελληνικο δημόσιο και το πώς λειτουργεί . Αν δεν προωθηθούν οι διαδικασίες τάχιστα η κυβέρνηση θα κάνει «μια τρύπα στο νερό ….».