Πλήρης είναι η αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από το Ουκρανικό μέχρι το Συριακό όπως και απέναντι στις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη, ΗΠΑ και Ρωσία.
Αυτό το έχουν κατανοήσει και στο Μέγαρο Μαξίμου και τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα πολλών ετών αλλά και των πρόσφατων εξελίξεων.
Υπήρχαν περίοδοι που η Ελλάδα θεωρούνταν φιλική χώρα και για τις δύο υπερδυνάμεις του πλανήτη: Και στις ΗΠΑ και στην Ρωσία.
Υπήρχαν περίοδοι που δεν θεωρούνταν φιλική ως χώρα για την ομόδοξη Ρωσία.
Ποτέ όμως στο παρελθόν μία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε συμβεί να θεωρείται «μη συμπαθής» και για τις ΗΠΑ και για την Ρωσία. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Σε ότι αφορά την Ρωσία, είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να κηρύξει τον… πόλεμο στην Μόσχα για χάρη της Ουκρανίας.
Όμως και στις ΗΠΑ, η νέα κυβέρνηση Τραμπ έχει εντάξει την ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις μη φιλικές καθώς όχι μόνο ο Έλληνας Πρωθυπουργός πήρε απροκάλυπτα το μέρος των Δημοκρατικών, αλλά μίλησε υποτιμητικά για το Ν. Τραμπ και τον «τραμπισμό», δηλαδή για το πολιτικό μήνυμα του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.
Μπορεί κάποιος να αντιπαθεί κάποιον και ωστόσο να συνεργαστεί. Αν όμως υπάρχει απόρριψη της πολιτικής του τότε δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους συνεργασία.
Δεν είναι τυχαίο ότι η συνάντηση Γεραπετρίτη-Ρούμπιο, ήταν η πρώτη μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων μετά από ενάμιση μήνα που σχηματίστηκε κυβέρνηση Τραμπ.
Και αυτή η συνάντηση έγινε βιαστικά και περισσότερο για να φανεί ότι έγινε.
Οι σχέσεις με τους Ρώσους είναι χειρότερες από ποτέ καθώς η Ελλάδα έστειλε στην Ουκρανία όπλα και πυρομαχικά τα οποία σκότωσαν Ρώσους στρατιώτες.
Συν τοις άλλοις αποδείχτηκε πως τελικά η Μόσχα ήταν στην σωστή πλευρά της Ιστορίας και η Ελλάδα τοποθετήθηκε στην λάθος.
Για λόγους που δεν έχουν εξηγηθεί η κυβέρνηση επέλεξε να καταστραφούν οι μακρόχρονες καλές σχέσεις με την Ρωσία.
Σχέσεις που δεν είχαν υποστεί πλήγμα ούτε τον καιρό της κομμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης.
Μέχρι τώρα η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της αδύναμης και ανύπαρκτης ΕΕ, βασικά για λόγους… γοήτρου (να μην παραδεχτεί ότι όλα τα έκανε λάθος) και τι πήρε από αυτό;
Έγινε έκτακτη σύνοδος κορυφής στο Λονδίνο για Ουκρανικό και η Ελλάδα ήταν απούσα. Δεν προσκλήθηκε!
Ως δικαιολογία είπαν ότι είναι άτυπη, αλλά στις άτυπες είναι που παίρνονται οι μεγάλες αποφάσεις.
Στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών, η διαφαινόμενη εγκατάλειψη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να υπερασπιστεί τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.
Βασικά έχει «βαφτίσει» ως συμφέρον το «καθόμαστε ήσυχοι για να μην έχουμε πόλεμο».
Τελευταία αποτυχία της κυβέρνησης είναι το Συριακό: Επί εποχής Άσαντ η Ορθοδοξία προστατευόταν και οι Ελληνορθόδοξοι της Συρίας δεν είχαν προβλήματα.
Η Αθήνα όμως είχε επιλέξει να ταχθεί εχθρικά κατά του Μ.Άσαντ και όταν αυτός ανετράπη και πήραν την εξουσία οι ισλαμιστές, τους αναγνώρισε ως νόμιμη κυβέρνηση!
Ακόμα και δεκάχρονα παιδιά στον πλανήτη αυτόν ήξεραν και μπορούσαν να προβλέψουν, ότι οι ισλαμιστές δεν αλλάζουν ακόμα κι αν τους φορέσουν γραβάτες.
Βασικά, οι γραβάτες φορέθηκαν για να αυτοκοροϊδευτούν αυτοί που τους νομιμοποίησαν.
Αυτή τη στιγμή οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και οι Αλεβίτες διώκονται και σφάζονται από τους Ισλαμιστές.
Η ΕΕ έχει επιλέξει την σιωπή και την απραξία και μαζί της ακολουθεί και η ελληνική κυβέρνηση…
Μάλιστα πολύ δύσκολα θα ξεχαστεί η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ περί «αυτοσυγκράτησης των δύο πλευρών στην Συρία», την στιγμή που οι Ισλαμιστές σφάζουν τους Χριστιανούς και τους Αλαουίτες-Αλεβίτες στην Λατάκια.
Δεν μπορεί να αυτοσυγκρατηθεί αυτός που σφάζεται όπως και να το δει κανείς…
Ευτυχώς ο Ν.Δένδιας έσωσε την τιμή της χώρας υιοθετώντας την θέση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο.