Του Βασίλη Ταλαμαγκα
Η είδηση έχει πέσει σαν βόμβα, παρότι ο πρωθυπουργός στην βουλή την διέψευσε , μέσω δελτίου τύπου της αναδόχου εταιρείας .
Η είδηση ελεγε ότι παγώνει το μεγάλο έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου αφού , σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ΑΔΜΗΕ σε συνεννόηση με τη γαλλική Nexans πάγωσε τις πληρωμές εκκρεμών δόσεων ύψους 70 εκατ. Ευρώ που έπρεπε να γίνουν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου προς τη γαλλική εταιρία.
Η αναστολή επί της ουσίας των ερευνών, αν τελικά οριστικοποιηθεί, πέρα από τη σοβαρότατη και διόλου αμελητέα οικονομική πτυχή (ενεργοποίηση ρητρών, δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ, της γαλλικής εταιρίας), καθιστά την κυβέρνηση υπόλογη. Και τούτο γιατί συνιστά υποχώρηση της Ελλάδας έναντι των προκλητικών τουρκικών πιέσεων και της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στην οριοθετημένη με την Αίγυπτο ΑΟΖ.
Συνιστά ήττα του διεθνούς δικαίου έναντι των παράνομων τουρκικών απειλών για τις οποίες είχε προϊδεάσει το επεισόδιο της Κάσου πέρσι το καλοκαίρι.
Πριν λιγο καιρο στην κρίσιμη συνάντηση στο Κυπριακο Προεδρικό μέγαρο , είχαν μπει οι ουσιαστικές βάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου .
Τότε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν ξεκάθαρος , «Δεν θεωρούμε ότι υφίσταται κίνδυνος για τη ματαίωση του έργου . Η Ελλάδα είναι σαφέστατα της άποψης ότι το έργο θα συνεχιστεί κανονικά», είχε πει και είχε προσθέσει πως η χώρα μας περιβάλει με απόλυτη εμπιστοσύνη αυτό το έργο. Άλλωστε ελληνική είναι η εταιρεία που το έχει αναλάβει.
Ο κ. Γεραπετρίτης είχε υπογραμμίσει ότι το καλώδιο θα περνά μέσα από χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου και μέσα σε διεθνή ύδατα ελληνικής ΑΟΖ. Ερωτηθείς για τα γεγονότα της Κάσου, είχε πει ότι όταν υπήρχε προγραμματισμός για να βγει στην ελληνική ΑΟΖ, «η Τουρκία, η οποία επικαλείται αξιώσεις που προκύπτουν από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, έστειλε πολεμικά πλοία που βρίσκονταν σε απόσταση και επιτηρούσαν την κατάσταση. Σε 24 ώρες είχαμε την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων, δεν αναγνωρίστηκε καμία των τουρκικών αξιώσεων, δεν υπήρξε καμία αναγνώρισή τους. Δεν δόθηκε καμία άδεια από την Τουρκία ούτε θα μπορούσε να ζητηθεί από την ελληνική πλευρά».
Παρότι η Γαλλική εταιρεία έβγαλε δελτίο τύπου, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι τυχόν αναστολή του έργου θα φέρει ξανά στην επιφάνεια σειρά ερωτημάτων . Αποδέχεται η Ελλάδα ντε φάκτο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο; Έγινε κίνηση και από ποιους για το «πάγωμα» του έργου. Εντάσσεται στην πολιτική κατευνασμού με την Τουρκία ; Ολες οι απαντήσεις έχουν την δικια τους ξεχωριστή σημασία .