Αδιάψευστα ντοκουμέντα που δημιουργούν μεγάλη ταραχή στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Υπουργό Προστασίας Μιχάλη Χρυσοχοίδη, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα “one VOICE” για το Δορυφορικό Σύστημα GIS της ΕΥΠ.
Συγκεκριμένα όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, ο Μανώλης Κοττάκης στο βιβλίο του «ΟΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ» παρουσιάζει πολλά συγκλονιστικά ντοκουμέντα τα οποία είχαν μείνει στο σκοτάδι των υπογείων της ΕΥΠ αλλά και της Δικαιοσύνης…
Μέσα σ΄ αυτό το βιβλίο υπάρχει άλλο ένα… σκάνδαλο το οποίο έχει στην ουσία «θαφτεί» τόσο από τα ΜΜΕ ευρείας κυκλοφορίας και ακροαματικότητας όσο κυρίως από την Δικαιοσύνη και το οποίο σκάνδαλο ταλαιπώρησε για πολλά χρόνια αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥΠ εκ των οποίων ένα ταλαιπωρείται μάλλον ακόμα εξ αιτίας των περίεργων και έκνομων χειρισμών της τότε πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΥΠ (επί ΓΑΠ) αλλά και όλων των ηγεσιών της μέχρι και σήμερα…
Τι αφορά αυτό το σκάνδαλο που ανακαλύψαμε στα ντοκουμέντα που παραθέτει ο Μανώλης Κοττάκης στο βιβλίο του κάτι που ούτε οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αλλά και τα διωχθέντα στελέχη της ΕΥΠ γνώριζαν;
Αφορά την άμεση εμπλοκή ξένων πρακτόρων και συγκεκριμένα Ισραηλινών στα εσωτερικά της χώρας μας και στις προμήθειες ελληνικών υπηρεσιών που οι ενέργειες των κυβερνόντων ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν ακόμα όπως προαναφέραμε έντιμους κρατικούς λειτουργούς που οι ενέργειες των κυβερνόντων ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν ακόμα έντιμους κρατικούς λειτουργούς που όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μανώλης Κοττάκης κατέθεσαν στην ανάκριση και στη δίκη του Μικτού Ορκωτού πλήθος στοιχείων χωρίς να κάνουν πίσω ούτε μία στιγμή. Κάποιοι όμως εξ αυτών, όπως προκύπτει από την έρευνά μας, διώκονται ακόμα αδίκως και οι υπόθεσή τους χρονίζει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο έντιμος Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Μιχάλης Πικραμένος το γνωρίζει αυτό;
«Τυφλή» Δικαιοσύνη
Ας δούμε όμως τι αποκαλύπτεται στο βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη για το σκάνδαλο αυτό της ΕΥΠ επί Κυβερνήσεως Γ.Α. Παπανδρέου με άμεση εμπλοκή του τότε μεγαλοσυμβούλου του Πρωθυπουργού κ. Άλεξ Ρόντου αλλά και του τότε Πολιτικού Προϊσταμένου της ΕΥΠ, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη ο οποίος και σήμερα είναι στο ίδιο πόστο.
Αποκαλύπτεται μέσα από τα έγγραφα που παραθέτει στο βιβλίο του ο Μανώλης Κοττάκης η κατάθεση του κ. Άλεξ Ρόντου που εμπλέκει άμεσα σε κακουργηματικού τύπου σκάνδαλο τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και μείναμε άναυδοι… Και απορούμε πως αυτή η κατάθεση διέλαθε της προσοχής των Ανακριτών, των Εισαγγελέων και των Δικαστών που χειρίστηκαν την υπόθεση και γιατί ακόμα δεν έχουν κάνει κάποια ενέργεια ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά και να δικαιωθούν επιτέλους κάποιοι αδίκως και παρανόμως διωκόμενοι… Ούτε ακόμα και αυτή η Ανώτατη Δικαιοσύνη που τελευταίως συνηθίζει να παρεμβαίνει για κάθε ψύλλου πήδημα… Δεν διάβασαν αυτό το βιβλίο που αφορά έναν πρώην Πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή για το τι συνέβη κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του, όταν όντως συνέβησαν τόσα γεγονότα που ταλάνισαν και ταλανίζουν ακόμα την χώρα;
Γεγονότα μεταξύ των οποίων οι ενέργειες κάποιων αποσταθεροποίησαν μια Κυβέρνηση, κατάφεραν να την ανατρέψουν και παραλίγο να δολοφονήσουν και έναν Πρωθυπουργό… Αλλά αυτά φαίνεται δεν απασχολούν το πολιτικό ρεπορτάζ της Ελλάδας ούτε την Δικαιοσύνη… Άλλα μας απασχολούν… Το ότι οι ΗΠΑ δεν επέτρεψαν στον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης «ΠΥΘΙΑ» (αξιωματούχο της CIA) να καταθέσει δεν μας καίει και πολύ φαίνεται στην Ελλάδα… Έχουμε μάλλον πολύ σοβαρότερα είπαμε προβλήματα…
Το σύστημα GIS
Η διαχείριση του συστήματος GIS της ΕΥΠ («Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά τη Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών»), όπως καταγράφεται στα πορίσματα της Δικαιοσύνης και στο βιβλίο «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή», εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-2010, και ιδιαίτερα για τον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, το σύστημα GIS, το οποίο είχε συγχρηματοδοτηθεί κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε κριθεί επιχειρησιακά αναγκαίο για τη διασυνοριακή ασφάλεια της χώρας, απεντάχθηκε ενώ είχε ήδη παραληφθεί, αποθηκεύτηκε αχρησιμοποίητο και χαρακτηρίστηκε ότι τάχα μου δεν κάνει για την ΕΥΠ για ανεπαρκώς τεκμηριωμένους λόγους απλά και μόνο επειδή το απαίτησε από την τότε Κυβέρνηση ένας Ισραηλινός πράκτορας τον οποίο μάλιστα κατονομάζει στην κατάθεσή του ο κ. Ρόντος.
Αναφέρει χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του: «… Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι γύρω στα τέλη 2009 με αρχές του 2010 είχε έρθει σε επαφή μαζί μου ένας Ισραηλινός υπήκοος πρώην υποδιοικητής υπηρεσίας ασφαλείας Ισραήλ ονομαζόμενος Σιλβερστάιν, ο οποίος επιθυμούσε να προωθήσει την εκ μέρους της εταιρείας που εκπροσωπούσε πώληση στην Ελλάδα ενός συστήματος προστασίας και παρακολούθησης των συνόρων. Εγώ του ανέφερα ότι έπρεπε να απευθυνθεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και συγκεκριμένα στον τότε υπουργό, πράγμα το οποίο έγινε. Δεν γνωρίζω εάν η Ελλάδα είχε προμηθευτεί ανάλογο σύστημα από άλλη πηγή. …» …».
Το αντίγραφο της κατάθεσής του όπως την αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο Μανώλης Κοττάκης.
Πολλά τα ερωτήματα
Όπως γίνεται αντιληπτό, τίθενται πλέον πολλαπλά ζητήματα και ερωτήματα…
Η σιωπή ή η παράβλεψη αυτής της υπόθεσης πλήττει την αξιοπιστία της Κυβέρνησης, της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ αφήνει μετέωρα κρίσιμα ζητήματα για την εθνική ασφάλεια και την ορθή διαχείριση δημοσίων πόρων. Οι πολίτες αναμένουν άμεσες και πειστικές απαντήσεις. Οι πολίτες ενδιαφέρονται για τη διασφάλιση της διαφάνειας, της νομιμότητας και της εθνικής ασφάλειας.
Η φερόμενη απόφαση της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της ΕΥΠ υπό τον τότε Πρέσβη κ. Κων/νο Μπίκα να απεντάξουν το σύστημα GIS, το οποίο είχε ήδη αγοραστεί και θα μπορούσε να εξυπηρετήσει κρίσιμες ανάγκες διασυνοριακής ασφάλειας, προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση δημοσίων πόρων και την προστασία των εθνικών συμφερόντων.
- Τι θα κάνει για όλα αυτά ο Πρωθυπουργός και η ηγεσία της Δικαιοσύνης;
- Περαιτέρω, τα αποκαλυπτικά στοιχεία για παρεμβάσεις ξένων πρακτόρων δεν επιτείνουν την ανάγκη άμεσης κοινοβουλευτικής παρέμβασης;
- Δεν πρέπει να γίνει σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της δυσώδους αυτής υπόθεσης;
- Δεν πρέπει να γίνει άμεση διερεύνηση πιθανών ποινικών και διοικητικών ευθυνών όσων εμπλέκονται;
- Δε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο;
- Δεν πρέπει, να αναμένουμε την έμπρακτη απόδειξη ότι η Βουλή των Ελλήνων επιτελεί το καθήκον της να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ακεραιότητα της Δημόσιας Διοίκησης;
Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε κι ένα σύντομο ιστορικό αυτού του συστήματος της ΕΥΠ. Πρόκειται για την προσπάθεια εγκατάστασης και λειτουργίας ενός ειδικού συστήματος ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά τη Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών». Οι ενέργειες απόκτησης του συστήματος ξεκίνησαν το 2005 με προβλεπόμενο κόστος 1,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα χρηματοδοτείτο σε ποσοστό περίπου 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Κατά την «επίσημη» πλευρά του έργου, «θα υπήρχε η δυνατότητα ανάρτησης στο Διαδίκτυο πληροφοριών που θα εξυπηρετούσαν τους πολίτες οι οποίοι ήθελαν να περάσουν τα σύνορα, όπως η ύπαρξη κίνησης στα Τελωνεία, οι καιρικές συνθήκες κτλ. Ωστόσο, σύμφωνα με καταθέσεις στα Δικαστήρια υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΥΠ, «στόχος ήταν μέσω αυτού του δορυφορικού συστήματος να έχουμε καλύτερο έλεγχο των συνόρων αλλά και εποπτεία σε κρίσιμες ζώνες εντός και εκτός Ελλάδος».
Τον Διεθνή Διαγωνισμό για την προμήθεια του συστήματος κέρδισε ελληνική εταιρεία χωρίς μάλιστα να γίνουν ενστάσεις κλπ.
Μετά τις Εκλογές του Φθινοπώρου του 2009, η νέα διοίκηση της ΕΥΠ παρά τον θαυμασμό που εξέφρασε τον Νοέμβριο κατά την παρουσίαση του συστήματος που είχε ήδη παραληφθεί τον Αύγουστο του 2009, μετά από λίγες μέρες ζήτησε ξαφνικά από τα αρμόδια στελέχη να πάρουν πίσω τις υπογραφές τους και την απένταξη του έργου από τα χρηματοδοτούμενα με Κοινοτικά κονδύλια προγράμματα. Μετά την άρνηση των στελεχών της ΕΥΠ να παραβούν το καθήκον τους προχώρησε η διαδικασία ποινικών διώξεων με ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον των στελεχών της ΕΥΠ που τήρησαν την υπογραφή τους κι έπραξαν το καθήκον τους.
Στελέχη της ΕΥΠ είχαν υποστηρίξει στα Δικαστήρια ότι «η απόρριψη του συστήματος έγινε ύστερα από πιέσεις αξιωματούχων της Λεωφόρου Κατεχάκη και άλλων πολιτικών παραγόντων». Κι εδώ πλέον έρχεται η κατάθεση του κ. Άλεξ Ρόντου την οποία φέρνει στο φως το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη για να επιβεβαιώσει αυτά τα στελέχη, τα οποία εν τω μεταξύ έπειτα από μακροχρόνιες διαδικασίες και πολλαπλές δικαστικές πραγματογνωμοσύνες, είχαν δικαιωθεί ομόφωνα έπειτα και από πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών από το Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών.
ΠΗΓΗ ONE VOICE