Άλλες τρεις σεισμικές δονήσεις με διαφορά λίγων λεπτών σημειώθηκαν αργά το βράδυ 230 χιλιόμετρα ΝΑ των Αθηνών και όλες με επίκεντρο την Αμοργό.
Η πρώτη είχε μέγεθος 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 22:12 και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 18 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Η δεύτερη σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 4.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στις 22:19 και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Η τρίτη σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.5 βαθμών καταγράφηκε στις 22:39 και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται επίσης στο θαλάσσιο χώρο 18 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο συνολικά από τις 28 Ιανουαρίου μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 555 σεισμικές δονήσεις σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Κατολίσθηση σημειώθηκε στην Καλντέρα της Σαντορίνης, όπως κατέγραψε σε βίντεο η σελίδα Forecast Weather Greece.
https://twitter.com/ForecastGreece/status/1886379100161417714
Το μεσημέρι εκδόθηκαν δύο μηνύματα του 112 για απαγόρευση της πρόσβασης στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών στη Θήρα και για προειδοποίηση παρατεταμένης σεισμικής δραστηριότητας.
Διυπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και θα συμμετέχουν ΟΤΑ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα , Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.
Β. Καραστάθης: Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται – Από την 1η Φεβρουαρίου οι σεισμοί με μέγεθος άνω του 4 στην κλίμακα Ρίχτερ έφτασαν τους 39
«Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.
Όπως εξηγεί από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 240 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο του 3 στην κλίμακα Ρίχτερ, ενώ κατά το ίδιο διάστημα οι σεισμοί με μέγεθος άνω του 4 έφτασαν τους 39.
«Είναι ένα ασυνήθιστο πλήθος τέτοιων σεισμών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η ακολουθία δεν έχει ακόμα τα χαρακτηριστικά που θα μας επέτρεπαν να είμαστε καθησυχαστικοί», αναφέρει.
Ακόμη επισημαίνει ότι αύριο το πρωί η στατιστική εκτίμηση θα βοηθηθεί αρκετά και από τους νέους σταθμούς σε Ανάφη και Αμοργό που θα στέλνουν το σήμα τους από τις επόμενες ώρες
Αμείωτη παραμένει η σεισμική δραστηριότητα η οποία εξελίσσεται πλέον κοντά στην Αμοργό και περιλαμβάνει μεγαλύτερα μεγέθη απ’ ότι χθες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.
«Και οι δύο επιτροπές συζήτησαν τα νέα δεδομένα και το κοινό πόρισμα είναι το εξής.Ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πλέον κοντά στη νήσο Αμοργό, παραμένει αμείωτη και περιλαμβάνει μεγαλύτερα μεγέθη απ’ ότι περιλάμβανε χθες. Η συχνότητα των σεισμικών δονήσεων αυξήθηκε ως ένα βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάνε σε κορύφωση των δεδομένων. Η κοινή διαπίστωση είναι ότι τα φαινόμενα αυτά μπορεί να διαρκέσουν αρκετές μέρες ακόμα ίσως και μερικές εβδομάδες. Η σεισμική αυτή δραστηριότητα η οποία εξελίσσεται δεν έχει καμία σχέση με τα ηφαιστειακά κέντρα και με την ηφαιστειακή δραστηριότητα η οποία ακολουθεί δικούς της ρυθμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επανέλαβε τα μέτρα που πρότειναν οι επιτροπές που συνεδρίασαν σήμερα εκ νέου από κοινού τονίζοντας ότι συνέστησαν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή. Παράλληλα επισήμανε τις οδηγίες που είχαν δώσει οι Επιτροπές για τους πολίτες, οι οποίες αναφέρουν να αποφεύγουν παλιά και εγκαταλειμμένα σπίτια, καθώς και τις περιοχές με έντονες μορφολογικές ασυνέχειες για τον κίνδυνο των κατολισθήσεων και των καταπτώσεων. Ακόμη τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός στην πρόσβαση στα τέσσερα λιμάνια του νησιού και να ακολουθούνται οι οδηγίες που δίνονται μέσω της ιστοσελίδας, του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. «Επίσης, εκείνο το οποίο προτείναμε είναι να αδειάσουν οι κολυμβητικές δεξαμενές οι οποίες είναι στο χείλος της καλδέρας, για να μην επιβαρύνεται η κατάσταση ακόμα περισσότερο. Το κυρίαρχο θέμα είναι ότι θα πρέπει συντεταγμένα οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των θεσμικών επιστημονικών επιτροπών που έχουν συσταθεί και όχι ανεύθυνες φημολογίες οι οποίες διασπείρονται, είτε μέσω των μέσων ενημέρωσης, είτε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα», σημείωσε.
«Η ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μεγέθη τα οποία βλέπουμε, είναι χαρακτηριστικά της σεισμικής δόνησης που διαφέρουν τελείως από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τη σεισμική δραστηριότητα», είπε.
Όπως εξήγησε η ιδιομορφία αυτής της σεισμικής ακολουθίας είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κύριος σεισμός. «Κατά ανάγκη δεν περιμένουμε κάποιον μεγαλύτερο. Μπορεί να αυξηθεί η σεισμική δραστηριότητα και να έχουμε κάποιους μεγαλύτερους σεισμούς.
Αμέσως μετά, έχουμε ταχεία απόσβεση της σεισμικής δραστηριότητας η οποία γίνεται μέσα σε μερικές μέρες ή μερικές ώρες. Όταν όμως έχουμε μια τέτοια διαδικασία που δεν ξεχωρίζουμε τον κύριο σεισμό, αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μια μακρόσυρτη ακολουθία που πάλι δεν θα έχουμε κάποιον κύριο σεισμό, αλλά θα έχουμε τέτοια μεγέθη λίγο κάτω από 5 ή λίγο πιο πάνω από 5», τόνισε και κατέληξε: «Το 6 είναι το ακραίο σενάριο το οποίο υπολογίζουμε στα επιχειρησιακά μας σχέδια, γιατί ανάλογα με τα σενάρια που διατυπώνονται, διαρθρώνονται και τα επιχειρησιακά σχέδια. Σε αυτή την περίπτωση το 6, για μένα τουλάχιστον προσωπική αντίληψη, είναι ότι είναι το πολύ ακραίο σενάριο το οποίο θα έχει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα
Εν τω μεταξύ, σε εγρήγορση βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς μία ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους αλλά και εναέριοι διασώστες έχουν μεταβεί στη Σαντορίνη. Επικεφαλής είναι ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, ενώ σε γενική επιφυλακή βρίσκεται η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕΠΥΔ) Νοτίου Αιγαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου θα αποφασιστεί η επιπλέον συνδρομή δυνάμεων και σε άλλα νησιά εκτός από τη Σαντορίνη. Σημειώνεται, ότι από χθες οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ και τις ΕΜΟΔΕ έχουν στήσει σκηνές έξω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις ΔΑΠΠΟΣ για να διαμείνουν σε αυτές, όπως ορίζεται από το πρωτόκολλο.
Newsroom Αθήνα 9.84, Νίνα Κομνηνού, Δημήτρης Πέρρος, ΑΠΕ-ΜΠΕ