Οι προσπάθειες της Τουρκίας να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, έχει μπει στο ραντάρ όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.
Τα σενάρια για τη δημιουργία κοινής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που άρχισαν να κυκλοφορούν εδώ και καιρό από την Άγκυρα μέσω των τουρκικών ΜΜΕ, σήμαναν συναγερμό στην ελληνική κυβέρνηση η οποία κινήθηκε άμεσα καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε την παραβίαση των αδιαμφισβήτητων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.
Ήδη στην τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τους ομολόγους τους.
«Και σε αυτό το πεδίο Αθήνα και Λευκωσία κινούνται από κοινού για να εμποδίσουν τα εκτός διεθνούς δικαίου σχέδια της Άγκυρας», τόνιζε κυβερνητικό στέλεχος στο Νewsbeast.
Τι δήλωσε ο Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου
Χθες, η υπόθεση έλαβε άλλες διαστάσεις όταν το τουρκικό TGRT Haber, επικαλούμενο τον υπουργό Μεταφορών της Τουρκίας, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου μετέδωσε ότι επίκειται συμφωνία της Άγκυρας με τη Δαμασκό για καθορισμό ΑΟΖ.
Ειδικότερα, ο Ουράλογλου δήλωσε: «θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση. Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές υπηρεσίες και υπηρεσίες επικοινωνίας στη Συρία. Θα ενεργοποιήσουμε τα αεροδρόμια».
Η απάντηση από την Αθήνα δεν άργησε να έρθει με διπλωματικές πηγές να υπενθυμίζουν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά, τονίζοντας δε ότι το θέμα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την κοινή δήλωση μαζί με την Αυστρία και την Κύπρο.
Σημείωναν ακόμη ότι πρόκειται για μεταβατική κατάσταση που δε νομιμοποιεί τον οποιονδήποτε να κάνει μία τέτοια συμφωνία ενώ τόνισαν ότι η Αθήνα παρακολουθεί το θέμα και είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Κύπρο και όλες τις γειτονικές χώρες, όπως και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αντίδραση υπήρξε και από την Λευκωσία με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη να δηλώνει: «Οποιαδήποτε απόπειρα αμφισβήτησης, επηρεασμού ή παραγνώρισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Η Τουρκία ακολουθεί μια τακτική γνωστή σε όλους μας πια. Χρησιμοποιεί ως «λαγούς» είτε υποστηρικτές της «Γαλάζιας πατρίαδας» είτε δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ και στην προκειμένη περίπτωση ακόμα και στέλεχος της κυβέρνησης Ερντογάν για να ζυγίσει αντιδράσεις», σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος.
Αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι λίγες ώρες αργότερα, ο Ουράλογλου, φάνηκε να μαζεύει τις δηλώσεις του λέγοντας ότι «μια οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία (σ.σ. για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία) θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο».