Του Παναγιώτη Τσιμπούκη
Το 2019, ο μέσος χρόνος για την επίλυση των αστικών και εμπορικών υποθέσεων στη χώρα μας σε πρώτο βαθμό ήταν 637 ημέρες, δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της EU Justice Scoreboard. Ήταν η χειρότερη επίδοση σε όλη την Ευρώπη – και οι παράγοντες της Δικαιοσύνης εκτιμούν πως αυτοί οι χρόνοι μεγάλωσαν την περίοδο της πανδημίας.
Ωστόσο, η εκδίκαση σε πρώτο βαθμό είναι μόνο η αρχή της ταλαιπωρίας. Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την οριστική επίλυση μιας διαφοράς για τις επιχειρήσεις στα ελληνικά δικαστήρια φτάνει κατά μέσο όρο τις 1.771 ημέρες – δηλαδή 4,5 χρόνια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που χρειάστηκαν πάνω από 15-20 χρόνια.Τις ατέρμονες καθυστερήσεις των λειτουργών της Δικαιοσύνης, που φτάνουν μέχρι σημείου αρνησιδικίας, αποτυπώνει με τα μελανότερα χρώματα η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που κατατάσσει τους ρυθμούς απονομής Δικαιοσύνης στη χώρα μας στους πιο αργούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μεγαλύτερο βάρος -και τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις- έχουν τα δικαστήρια της Αθήνας, ωστόσο υπάρχουν και επαρχιακά δικαστήρια στα οποία εκκρεμούν χιλιάδες υποθέσεις.
Ο κατάλογος των υποθέσεων που διαρκούν ολόκληρες δεκαετίες δεν έχει τέλος και οι οικονομικές επιβαρύνσεις που δέχονται οι επιχειρήσεις και οι πολίτες είναι μεγάλες, ενώ παράλληλα αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων.
Η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας υπήρξε η μόνιμη απαίτηση της τρόικας τα χρόνια των μνημονίων, ωστόσο οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως σε επίπεδο δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και οι χαμηλές ταχύτητες της μετάβασης στην ψηφιοποίηση δεν επέτρεωαν κάτι τέτοιο.
Υπάρχει βεβαίως και η πλευρά των δικαστών. Σημειώνεται ότι συνεχώς αυξάνονται οι περιπτώσεις που οι προϊστάμενοι των γραμματειών των δικαστηρίων καταθέτουν μηνύσεις κατά δικαστών για κατάχρηση εξουσίας και για υπεξαγωγή εγγράφων, καθώς οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης που καθυστερούν εκατοντάδες έως χιλιάδες υποθέσεις αρνούνται να παραδώσουν τις δικογραφίες που έχουν στα χέρια τους για μεταχρέωση σε άλλους συναδέλφους ή ακόμη «ξεχνούν» δικογραφίες σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια!