Δικαιώνεται για άλλη μια φορά το NewsFireGR, το οποίο εδώ και μήνες έχει επισημάνει την αυξημένη εισροή μεταναστών από τη Λιβύη προς την Κρήτη και κυρίως τη Γαύδο, η οποία ενδέχεται να εξελιχθεί σε νέα Λαμπεντούζα. Ο περιορισμός των ροών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, για τον οποίον επαίρεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης είναι στην κυριολεξία «μία τρύπα στο νερό», καθώς η «γέφυρα» μεταξύ των βορειοανατολικών ακτών της Λιβύης και των νοτίων παραλίων της Κρήτης αποτελεί το νέο διάδρομο για όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από μία μίζερη ζωή χωρίς επιδόματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται από την ΕΥΠ και που δημοσιεύονται σήμερα από την κρητική εφημερίδα «Η ΠΑΤΡΙΣ», έως και 20.000 μετανάστες περιμένουν την σειρά τους στις ακτές της Λιβύης για να μπουν σε κάποια από τα πλοιάρια που ξεφορτώνουν ανθρώπους στα νότια παράλια της Κρήτης.
Τις πληροφορίες αυτές φαίνεται να έχουν αντλήσει τα στελέχη της ΕΥΠ μέσα από καταθέσεις διακινούμενων μεταναστών, από διαφορετικές «καραβιές», που καταφθάνουν σωρηδόν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε Γαύδο και Κρήτη και έχουν εικόνα της κατάστασης που επικρατεί πίσω στη Λιβύη.
Οι πληροφορίες περί χιλιάδων αφίξεων μοιάζουν έγκυρες, δεδομένου ότι διαρρέονται και μέσω στελεχών της αυτοδιοικήσεως, ενώ οι αναφορές των ειδικών υπηρεσιών προβλέπουν ενδεχομένως και πολύ μεγαλύτερο αριθμό από τις εκτιμώμενες 20.000.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο αποβιβάστηκαν στην Κρήτη είτε απ’ ευθείας είτε μέσω Γαύδου είτε διασώθηκαν στα ανοικτά, 220 άνθρωποι, ενισχύοντας τις ήδη ασφυκτικές συνθήκες προσωρινής φιλοξενίας τους, κυρίως στη Σούδα των Χανίων.
Το πρωί του Σαββάτου 60 λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν στο Γιαλισκάρι Παλαιόχωρας, οι περισσότεροι Αιγύπτιοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στις κατασκηνώσεις Καλαθά, με το Δήμο Χανίων να φροντίζει για την σίτιση τους, αναφέρει η «ΠΑΤΡΙΣ» στο εκτενές ρεπορτάζ της.
Όμως, πριν καλά-καλά τακτοποιηθούν οι 60 της Παλαιόχωρας, οι Αρχές κλήθηκαν να μεριμνήσουν για 91 ακόμα μετανάστες που εντοπίστηκαν το Σάββατο σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και επίσης μεταφέρθηκαν προς φιλοξενία στα Χανιά και εν προκειμένω στο χώρο στάθμευσης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Σούδας, υπό συνθήκες παντελώς ακατάλληλες.
Το πρωί της Κυριακής εντοπίστηκαν στην Τρυπητή της Γαύδου ακόμα 35 μετανάστες, οι οποίοι επίσης επρόκειτο να μεταφερθούν για προσωρινή φιλοξενία στο Λιμεναρχείο της Σούδας, αφού δεν υπήρχε άλλος διαθέσιμος χώρος, ενώ στην περιοχή της Τρυπητής Μεσσαράς βρέθηκαν άλλοι 32, τους οποίους ανέλαβε η ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα στην περίπτωση του Ηρακλείου η προανάκριση κατέληξε στην εμπλοκή ενός Αιγύπτιου και οι υπόλοιποι 31 μεταφέρθηκαν για προσωρινή φιλοξενία στην αίθουσα του παλιού ΚΤΕΛ, δίπλα στο Θεατρικό Σταθμό.
Σύμφωνα με διαρροές, η ΕΥΠ* περιμένει γύρω στους 20.000 λάθρο μεχρι το καλοκαίρι να εισβάλλουν απο τη Λιβύη στη νότια Κρήτη
Αντι να προετοιμάζονται για την αναχαίτιση των λαθροροών, προβληματίζονται για τις ακτοπλοϊκές μεταγωγές απο την Κρήτη στον Πειραιά, λογω τουριστικής σεζόν pic.twitter.com/YWd4oWwtln
— Σταυροφόρος (@stavroforos_) March 12, 2024
Την ίδια ώρα στα Χανιά η κατάσταση είναι ασφυκτική. «Είμαστε οριακά και σε επίπεδο αντοχών και σε επίπεδο οικονομικών πόρων» υπογράμμισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων, κα Ελένη Ζερβουδάκη, τονίζοντας ότι γίνονται επαφές σε επίπεδο Κρήτης, με την Περιφέρεια και άλλους φορείς, για να δουν ποιος θα είναι ο προτεινόμενος σχεδιασμός συνολικά για την Κρήτη. Προέβλεψε και εκείνη πάντως ότι όσο ανοίγει ο καιρός, τόσο θα εντείνονται οι μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη.
Όπως είπε, οι πληροφορίες που εξ αρχής έφθασαν στη διάθεση τους από μαρτυρίες μεταναστών ανέφεραν ότι θα ακολουθήσει η έλευση τουλάχιστον 4.000 μεταναστών. Η αντιδήμαρχος δήλωσε ότι από τις αρχές του έτους, δηλαδή σε λιγότερο από 2,5 μήνες, ο Δήμος έχει επωμιστεί οικονομικά με ένα ποσό της τάξεως των 150.000 ευρώ, κάτι που είναι δυσβάσταχτο για τη λειτουργία του.
Τι θα γίνει με τις ακτοπλοϊκές μεταφορές διαρκούσης της τουριστικής σεζόν;
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Η ΠΑΤΡΙΣ», λιμενικοί κύκλοι, σαφώς προβληματισμένοι από την κατάσταση, θέτουν στο τραπέζι της συζήτησης και τις δυσκολίες που πρόκειται να ανακύψουν, διαρκούσης της τουριστικής σεζόν, με τις μεταγωγές των μεταναστών από την Κρήτη στον Πειραιά με τα πλοία της γραμμής.
Μέσα στο χειμώνα τα πλοία είναι σχεδόν άδεια και υπάρχει η ευχέρεια μεταγωγής μεγάλου αριθμού μεταναστών. Όμως, το καλοκαίρι και με την επιβατική κίνηση να βρίσκεται στο φουλ, τα πρωτόκολλα ασφαλείας δεν επιτρέπουν στα πλοία να δέχονται μεγάλο αριθμό μεταγόμενων μεταναστών κι αυτό σημαίνει αναπόφευκτα παράταση του χρόνου προσωρινής φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών στην Κρήτη.
Πρόταση για το παλιό ΚΤΕΟ;
Το «πού» παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό αλλά και «πηγή» γκρίνιας και προστριβών σε επίπεδο αυτοδιοίκησης για το ποιος τελικά θα τους φιλοξενήσει.
Όλοι πιέζουν και όλοι περιμένουν ανάληψη πρωτοβουλιών από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεννόηση πάντα με το Υπουργείο Μετανάστευσης. Πηγές ενημέρωσης ανέφεραν στην «Πατρίς» ότι μεταξύ άλλων στο τραπέζι της συζήτησης έπεσαν ως πρόταση οι εγκαταστάσεις του παλιού ΚΤΕΟ Ηρακλείου, επί του ΒΟΑΚ, στο ύψος του Καρτερού. Κάποιοι θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος χώρος, με την κατάλληλη διαμόρφωση, προσφέρεται για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών.
SOS από τον Δήμο Γαύδου: Λύση εδώ και τώρα για τους μετανάστες – Άλλοι 91 μέσα σε λίγες ώρες στο όμορφο ακριτικό νησί
«Η Γαύδος δεν αντέχει άλλο» διαμηνύει σε όλους τους τόνους η δήμαρχος του ακριτικού νησιού κ. Λίλιαν Στεφανάκη, που με ελάχιστα μέσα και προσωπικό καλείται να διαχειριστεί την συνεχή ροή μεταναστών των τελευταίων ημερών.
Από το περασμένο Σάββατο οι αφίξεις στις ακτές του νησιού είναι καθημερινές. Άλλοι ενενήντα ένας αποβιβάστηκαν από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι σήμερα το πρωί στην Τρυπητή, ανάμεσα τους και μια γυναίκα με τα τρία της παιδιά, ενώ οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στο πλοίο της γραμμής να ταξιδέψει στη Γαύδο για να τους παραλάβει.
Στην περιοχή έσπευσε πάντως πλωτό περιπολικό του λιμενικού σώματος και οι αρχές εξέταζαν το ενδεχόμενο μεταφοράς της μητέρας και των ανήλικων παιδιών της στα Χανιά όπου οι συνθήκες φιλοξενίας είναι ανθρώπινες.
«Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα, πριν συμβεί κάτι που θα είναι άσχημο για όλους», δήλωσε φανερά προβληματισμένη η δήμαρχος κ. Στεφανάκη, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά πως «προμήθειες δεν υπάρχουν, υπάρχουν ελάχιστα μέσα και αυτά είναι τα δεδομένα της Γαύδου. Αν δεν έρθει καράβι τι θα γίνουν οι άνθρωποι αυτοί», διερωτήθηκε.
Οι αριθμοί των μεταναστών που αποβιβάζονται στη Γαύδο φθάνουν πια σε ανησυχητικά επίπεδα, ενώ η συχνότητα των αφίξεων κάνει τη δημοτική αρχή του ακριτικού νησιού να ζητά λύση εδώ και τώρα. Είκοσι έξι μετανάστες Αιγυπτιακής καταγωγής αποβιβάστηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας στην Τρυπητή και από εκεί περπατώντας έφτασαν μέχρι τον οικισμό Κόρφος όπου έγιναν αντιληπτοί από κατοίκους.
Άλλοι εξήντα πέντε, Αιγύπτιοι στην πλειοψηφία τους και επτά από το Μπαγκλαντές, εντοπίστηκαν σήμερα το πρωί στην Τρυπητή. Ανάμεσα τους μια μητέρα με τα τρία παιδιά της ηλικίας από τριών έως δέκα ετών καθώς και είκοσι τρεις ανήλικοι από 15 έως 17 ετών. Δεν διευκρινίζεται αν και οι ενενήντα ένας επέβαιναν στο ίδιο πλωτό ή αν έφτασαν με δύο διαφορετικά.
Λίλιαν Στεφανάκη: Αδύναμη η Γαύδος να ανταποκριθεί στις ροές
Στη Γαύδο ο μοναδικός στεγασμένος χώρος που μπορεί να διατεθεί για τη φιλοξενία τόσων ανθρώπων και που χρησιμοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα ως λύση ανάγκης, είναι ακατάλληλος, ενώ είναι αμφίβολο αν μπορεί να εξασφαλιστεί και η σίτισή τους. Ο ένας και μοναδικός αστυνομικός υπάλληλος του νησιού έχει αναλάβει τη φύλαξη τους και μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι που καλούνται να ρυθμίσουν την προσωρινή παραμονή των μεταναστών στη Γαύδο.
«Οι προμήθειες είναι περιορισμένες. Η αλήθεια είναι πως όλοι ξέρουμε πόσο ευάλωτη και αδύναμη είναι η Γαύδος. Δεν είναι δυνατόν να αντέξει μια τέτοια κατάσταση. Ο δήμος Γαύδου έχει δυο τρεις ανθρώπους που προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο το νησί. Το τελευταίο διάστημα το μόνο που κάνουμε είναι να ασχολούμαστε με τους μετανάστες. Το μέλλον του νησιού, οι δημότες μας, όλα έχουν μείνει πίσω», εξήγησε η κ. Λίλιαν Στεφανάκη η οποία αναγνωρίζει πως για πρώτη φορά υπήρξε κινητικότητα από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου, σημειώνει όμως πως στην πράξη δεν έχει γίνει το παραμικρό.
Η δήμαρχος έχει υποβάλλει αίτημα εδώ και καιρό για τοποθέτηση δύο λιμενικών υπαλλήλων στη Γαύδο και μάλιστα έχει παραχωρήσει δημοτικό χώρο για τη στέγαση τους. Πηγές ωστόσο από την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, θεωρούν σχεδόν απίθανη μια τέτοια προοπτική, δεδομένου ότι ήδη οι ελλείψεις στους υφιστάμενους σταθμούς στη νότια Κρήτη είναι μεγάλες.
Σε κατάσταση συνεχούς εγρήγορσης βρίσκονται και οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Χανίων. Η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ελένη Ζερβουδάκη εξήγησε ότι οι διαδικασίες καταμέτρησης όπως και οι δικογραφίες, διενεργούνται με ταχύτατους ρυθμούς από τις λιμενικές αρχές των Χανίων γεγονός που εξυπηρετεί στην μικρής διάρκειας παραμονή των μεταναστών στις Παιδικές Κατασκηνώσεις του Καλαθά, είτε στον σταθμό υποδοχής επισκεπτών κρουαζιέρας στο λιμάνι της Σούδας. Σήμερα η κ. Ζερβουδάκη σημείωνε στο neakrtii.gr, πως αν χρειαστεί να φιλοξενήσει ο δήμος Χανίων κάποιους από τους ενενήντα ένα που έφτασαν στη Γαύδο, υπάρχει η δυνατότητα.
Η αναγνώριση του προβλήματος από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρη Καιρίδη και η προαναγγελία ότι θα επισκεφτεί την Κρήτη αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι οι τοπικές αρχές θα μπορέσουν συντονισμένα και από κοινού να διεκδικήσουν μια λύση, που πάντως δεν θα προσανατολίζεται στη δημιουργία χώρου φιλοξενίας μεταναστών στο νησί. Με δεδομένο ότι οι μεταναστευτικές ροές από τα παράλια της Λιβύης προς τη Γαύδο και τα νότια παράλια της Κρήτης συνεχίζονται με αμείωτο πια ρυθμό, οι τοπικές αρχές εκφράζουν φόβους για καταστάσεις εκτός ελέγχου και καλούν την κυβέρνηση να δράσει σε όλα τα επίπεδα.
Με πληροφορίες από ΠΗΓΗ και ΠΗΓΗ
ΣΧΟΛΙΟ “Φ”: Από πότε στελέχη της ΕΥΠ ενημερώνουν – διοχετεύουν – διαρρέουν απόρρητες και ευαίσθητες πληροφορίες στα ΜΜΕ;