Το ιστιοφόρο Madleen που συνελήφθη σήμερα το πρωί από τις ισραηλινές αρχές καθώς προσπαθούσε να φθάσει στη Λωρίδα της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια και 12 φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές που επέβαιναν σε αυτό, ανάμεσά τους η Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ, έφτασε απόψε στο ισραηλινό λιμάνι της Ασντόντ, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Συνοδευόμενο από δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ, το ιστιοφόρο εισήλθε στο λιμάνι της Ασντόντ όταν είχε βραδιάσει, γύρω στις 8:45 (τοπική ώρα), σύμφωνα με τον φωτογράφο.
Εν τω μεταξύ, διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σύλληψη και κράτηση υπό αυστηρά μέτρα των 12 ακτιβιστών που επέβαιναν στο υπό βρετανική σημαία ιστιοφόρο Madleen. Με επιστολή τους προς την Κομισιόν 39 ευρωβουλευτές ζητούν από την ΕΕ να αναλάβει δράση, ενώ Γαλλία και Ισπανία ζητούν την άμεση απελευθέρωση των πολιτών τους.
Μακρόν: Είναι «σκάνδαλο» ο αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Ο αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είναι «σκάνδαλο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, απευθύνοντας και πάλι έκκληση για «κατάπαυση του πυρός», για την «απελευθέρωση των ομήρων» και το «άνοιγμα εκ νέου των οδών για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας» στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.
Η Γαλλία «επαγρυπνεί» και «στέκεται στο πλευρό όλων των πολιτών της όταν βρίσκονται σε κίνδυνο», πρόσθεσε, αντιδρώντας στην επέμβαση από τον ισραηλινό στρατό στο ιστιοφόρο και στη σύλληψή του. Η Γαλλία «πέρασε όλα τα μηνύματα» στο Ισραήλ προκειμένου η «προστασία» των ακτιβιστών αυτών «να διασφαλιστεί» και να «μπορέσουν να επιστρέψουν στο γαλλικό έδαφος», διαβεβαίωσε.
«Οι επιβαίνοντες προβλέπεται να επιστρέψουν στις χώρες τους», ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών χωρίς να διευκρινίζεται πότε.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ