Την καθιέρωση κοινωνικού ομολόγου και την ταυτόχρονη δραστηριοποίηση του κράτους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με χρηματοδότηση από ιδιώτες και ευρωπαϊκά κονδύλια, προτείνουν τα συνδικάτα ως την αποτελεσματικότερη λύση απέναντι στην στεγαστική κρίση.
Ολόκληρος ο σχεδιασμός, ο οποίος έχει ήδη σταλεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, από την Ομοσπονδία Συλλόγων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο, προβλέπει:
Την καθιέρωση του «ομολόγου κοινωνικού αντίκτυπου», με την άντληση χρηματοδότησης από ιδιώτες, μη κυβερνητικούς επενδυτές, το οποίο χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση κοινωνικών παρεμβάσεων και εξασφαλίζει αποδόσεις στους ενδιαφερόμενους.
Επίσης, την διατήρηση των κρατικών επιδοτήσεων και των εισφορών από εργαζόμενους και εργοδότες, όπως προβλεπόταν και στο παλαιότερο σύστημα της εργατικής κατοικίας.
Απαραίτητη θεωρείται η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Επιπλέον προβλέπεται η συμμετοχή του κράτους και σε επίπεδο παραχώρησης γης για την ανέγερση κατοικιών.
Κομβικό ρόλο στο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας θα διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και τη δίκαιη διανομή των κατοικιών.
Τα συνδικάτα από την πλευρά τους μπορούν να εξασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα και οι
ανάγκες των εργαζομένων θα βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού και της υλοποίησης του προγράμματος.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι συντάκτες της πρότασης στην συμπερίληψη όλων των κοινωνικών κατηγοριών στο πρόγραμμα, ως θεμελιώδη παράγοντα για την αποφυγή γκετοποίησης ή αδικιών.
Η αναποτελεσματικότητα των έως σήμερα κρατικών παρεμβάσεων για το ακανθώδες θέμα της στέγασης, καθίσταται σαφής απο τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα συνδικάτα.
Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες της ΓΣΕΕ, ήδη από το 2023 στην χώρα μας, το ποσοστό των νοικοκυριών στα οποία το στεγαστικό κόστος είναι μεγαλύτερο του 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους υπερβαίνει στο 28%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Για τα άτομα που ανήκαν στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, το ποσοστό υπερβολικής επιβάρυνσης του κόστους στέγασης ανερχόταν στο 85,3% (έναντι 29,9% στην ΕΕ)
Το κόστος στέγασης για τους ενοικιαστές καταγράφεται στο 40,5% (τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ).
Οκτώ από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας κατέγραψαν το 2023 υψηλότερα ποσοστά υπερβολικής επιβάρυνσης του στεγαστικού κόστους έναντι του 2021.
Δημήτρης Κωστάκος