
Οι Γερμανοί ξανάρχονται με τις ίδιες δογματικές πολιτικές της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της λιτότητας και των αρχών του Μάαστριχτ.
Νονός της ολικής επαναφοράς, ο άνθρωπος που μάλλον θα είναι διάδοχος της Μέρκελ και καγκελάριος της Γερμανίας, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Αρμιν Λάσετ.
O νέος ηγέτης της γερμανικής χριστιανοδημοκρατιας με απόλυτη γερμανική καθαρότητα, περίγραψε τη νέα γερμανική στρατηγική για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Η συνταγή είναι η παλιά, η προ της πανδημίας, μια στρατηγική με σφραγίδα Σόιμπλε
Ο Λάσετ προαναγγέλλει στροφή στη «δημοσιονομική ορθοδοξία». Τέλος στο «κράτος-προστάτηη» που ανέδειξε η πανδημία. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θέλει να θεωρηθεί μια επιλογή, η οποία δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον. Θελει αποκατάσταση των δημοσιονομικών κανόνων εντός της ΕΕ και περιορισμό των ελλειμμάτων. Κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τα χρέη της, κάτω από τους κανόνες του Μάαστριχτ και προσθέτει για όσους δεν κατάλαβαν: «Δεν είναι υπεύθυνη μια χώρα για τα χρέη μιας άλλης χώρας». Άρα, τέλος στην ιδέα της «αμοιβαιοποίησης» του χρέους.
Τι σημαίνει αυτό το αυστηρό πρόγραμμα του Λάσετ για την επόμενη μέρα της πανδημίας και τις εξελίξεις στην Ευρώπη, είναι κάτι το προφανές. Η στρατηγική της Γερμανίας είναι πλέον ξεκάθαρη . Η δημοσιονομική ευελιξία, οι πολιτικές χαλάρωσης, η αύξηση των δημοσίων δαπανών και οι κοινωνικές παροχές είναι μια παρένθεση που πρέπει να κλείσει. Η επιστροφή στις συντηρητικές πολιτικές που βοήθησαν τη Γερμανία να γίνει κυρίαρχη δύναμη της Ευρώπης είναι πλέον μάλλον σε εξέλιξη .
Δυστυχώς και για την Ελλάδα και για την υπόλοιπη Ευρώπη, οι οποίες θα κληθούν να υποστούν ακόμη μια φορά τον δογματισμό της Γερμανίας φαίνεται ότι το «πνεύμα των καιρών», που έλεγε ο Νικολό Μακιαβέλι, συντονίζεται με το κόμμα του Λάσετ.
Αν επιστρέψει με τόσο σκληρές θέσεις στην Ευρώπη η γερμανική ορθοδοξία είναι προφανές ότι θα επηρεαστούν δυσμενώς οι εξελίξεις σε όλες τις χώρες και φυσικά ένα νέο κίνημα κατά της Γερμανίας θα είναι προ των πυλών .