Να υποβαθμίσει επιχειρεί η Μόσχα το θέμα που προέκυψε με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να διατάξει την επανατοποθέτηση αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων κοντά στην Ρωσία, σε απάντηση προς την εμπρηστική ρητορική του Ρώσου πρώην προέδρου και νυν αντιπροέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
«Δεν μιλάμε για κανένα είδος πυρηνικής κλιμάκωση» δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντίτρι Πεσκόφ, υποστηρίζοντας ότι τα αμερικανικά υποβρύχια βρίσκονταν ήδη σε μάχιμη αποστολή.
Πρόσθεσε πάντως ότι «όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί με την πυρηνική ρητορική» και ότι η Μόσχα δεν είχε καμία επιθυμία να εμπλακεί σε πολεμική διαμάχη με τον Τραμπ για το θέμα.
Ο Πεσκόφ, ωστόσο, αρνήθηκε να απαντήσει αν έχει δοθεί οδηγία στον Μεντβέντεφ (ο οποίος αρέσκεται να καλλιεργεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον ρόλο του «σκληρού») να χαμηλώσει τους τόνους, λέγοντας ότι η θέση του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αυτή που μετράει.
«Ακούστε, σε κάθε χώρα, τα μέλη της ηγεσίας… έχουν διαφορετικές απόψεις για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα, διαφορετικές στάσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πολύ, πολύ σκληροτράχηλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στις ευρωπαϊκές χώρες, οπότε αυτό συμβαίνει πάντα», είπε.
Υπενθυμίζεται ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι διέταξε την τοποθέτηση δύο πυρηνικών υποβρυχίων στις «κατάλληλες περιοχές», απαντώντας σε σχόλια του Μεντβέντεφ σχετικά με τον κίνδυνο πολέμου μεταξύ δύο αντιπάλων που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.
Σε κάθε περίπτωση, το Κρεμλίνο δίνει και άλλα δείγματα ότι πλέον επιθυμεί την αποφόρτιση του κλίματος, καθώς ο Πεσκόφ ανέφερε ότι ο πρόεδρος Πούτιν μπορεί να συναντηθεί με τον απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ εντός της εβδομάδας, χαρακτηρίζοντας τις επαφές με τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ «πάντα χρήσιμες και σημαντικές».
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία συνάντηση (όχι πάντως πριν τα τέλη Αυγούστου) του Πούτιν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά μόνο «αφού προηγηθεί σοβαρή προετοιμασία και διαπραγματεύσεις από ειδικούς, ώστε να υπάρχει έδαφος για ουσιαστική συζήτηση». Μέχρι τώρα, η ρωσική πλευρά απέρριπτε το σενάριο μιας τέτοιας συνάντησης πριν συναφθεί συμφωνία από τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών που διεξάγουν διαπραγματεύσεις.
Newsroom Aθήνα 9.84






