Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε σήμερα σε πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για παύση 30 ημερών σε εκατέρωθεν επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές των δύο χωρών και ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε αντίστοχη εντολή στον ρωσικό στρατό, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, μετά την 1,5 ώρας τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο χώρες θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή για μια συμφωνία ναυτικής εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο τη σταδιακή επίτευξη πλήρους κατάπαυσης του πυρός και «μόνιμης ειρήνης».
Η ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ανέφερε ότι «οι ηγέτες συμφώνησαν πως η πορεία προς την ειρήνη θα ξεκινήσει με την κατάπαυση του πυρός στις ενεργειακές και κρίσιμες υποδομές, καθώς και με τεχνικές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή ναυτικής εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα, οδηγώντας τελικά σε πλήρη κατάπαυση του πυρός και μόνιμη ειρήνη».
Ο Τραμπ ζήτησε από τον Πούτιν να αποδεχθεί την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών, την οποία η Ουκρανία έχει ήδη αποδεχθεί, ως μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης και τον τερματισμό του πολέμου.
Μετά το τέλος της συνομιλίας, που διήρκεσε πάνω από 1,5 ώρα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν έδωσε εντολή στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για την αναστολή των πληγμάτων στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανί
Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δύο ηγέτες είχαν «λεπτομερή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» για την Ουκρανία στην τηλεφωνική επικοινωνίας τους και ο Πούτιν είπε ότι η επίλυση της σύγκρουσης πρέπει να είναι «συνολική, βιώσιμη και μακροχρόνια», λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας της ίδιας της Ρωσίας και τις βαθύτερες αιτίες του πολέμου.
Το Κρεμλίνο είπε ότι ο Πούτιν επισήμανε «σημαντικά σημεία» σχετικά με την παρακολούθηση μιας τέτοιας εκεχειρίας και την αποτροπή της χρήσης της από την Ουκρανία για να κινητοποιήσει περισσότερα στρατεύματα και να επανεξοπλιστεί.
«Τονίστηκε ότι η βασική προϋπόθεση για την αποτροπή της κλιμάκωσης της σύγκρουσης και την προσπάθεια επίλυσής της με πολιτικά και διπλωματικά μέσα θα πρέπει να είναι η πλήρης παύση της ξένης στρατιωτικής βοήθειας και η παροχή πληροφοριών πληροφοριών στο Κίεβο», ανέφερε το Κρεμλίνο.
Παράλληλα τονίζεται ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον θα συκροτήσουν ομάδες ειδικών για μια διευθέτηση στο ουκρανικό, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Επίσης το Κρεμλίνο γνωστοποίησε ότι Ουκρανία και Ρωσία θα προχωρήσουν σε ανταλλαγή 175 Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου με 175 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.
Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ