«Με μία γενναία πράξη, ο κ. Τριαντόπουλος κάνει αυτό που επί της ουσίας όλοι ζητούσαμε, να δικαστεί τελικά από τον φυσικό του δικαστή», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας από τις Βρυξέλλες την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το αίτημα του πρώην υφυπουργού.
Αυτή η επιλογή , που συνιστά και πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ανοίγει τον δρόμο για μία πιο γενναία αναθεώρηση του άρθρου 86 στην κατεύθυνση που όλοι ζητούσαμε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την απορία «πως είναι δυνατόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά το ΠΑΣΟΚ, να έρχονται σήμερα και να λένε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έλεγαν πριν από μία εβδομάδα».
«Δεν νομίζω ότι χτίζουμε έτσι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικού συστήματος και πολιτών», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα ηγηθεί της προσπάθειας «να αλλάξουμε το άρθρο 86».
«Νομίζω ότι και οι πολίτες προτιμούν και οι πολιτικοί να δικάζονται από τους φυσικούς τους δικαστές, εν προκειμένω από το ανώτατο δικαστήριο, από το να γίνεται η ποινική τους μεταχείριση αντικείμενο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Εξάλλου έχουμε δει πολλές προανακριτικές και εξεταστικές και ξέρουμε αυτές που έχουν καταλήξει», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς μετά την Σύνοδο του Ευρωπα υϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στην Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του και τόνισε πως ο σεβασμός των πολιτικών ελευθεριών αποτελεί βασικό συστατικό μίας δημοκρατίας.
Η Τουρκία, στα χαρτιά τουλάχιστον, είναι χώρα υπό ένταξη στην ΕΕ και φιλοδοξεί να συνάψει πιο στενές σχέσεις με την ΕΕ. Αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίο, σημείωσε, ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα καμία προγραμματισμένη ημερομηνία για επίσκεψή του στην Άγκυρα.
Απόστολος Χονδρόπουλος