Ο επικεφαλής των κυανοκράνων του ΟΗΕ Ζαν-Πιερ Λακρουά δήλωσε σήμερα ότι η αναδιάταξη του στρατού στον νότιο Λίβανο είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε βιώσιμη λύση που θα βάλει τέλος στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ.
“Η αναδιάταξη των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου είναι ένα απολύτως κεντρικό στοιχείο για κάθε βιώσιμη λύση”, δήλωσε ο Λακρουά κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, εκ των οποίων και ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου, στο τέλος της τριήμερης επίσκεψής του στον Λίβανο.
“Ξεκινάμε από τη βασική αρχή ότι η επιστροφή στην εφαρμογή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας θα βασίζεται στην εφαρμογή του ψηφίσματος 1701” του ΟΗΕ, που είχε βάλει τέλος στον προηγούμενο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ το 2006, πρόσθεσε.
Το ψήφισμα αυτό ορίζει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι μπορούν να αναπτύσσονται στα νότια σύνορα του Λιβάνου, όμορα με το βόρειο Ισραήλ, για να περιπολούν κατά μήκος της Μπλε Γραμμής και να λειτουργούν ως ουδέτερη ζώνη μεταξύ των μαχητών της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων.
Από το 2006, η δύναμη αυτή επέτρεψε, παρά τις αψιμαχίες, να διατηρείται η ηρεμία, η οποία διερράγη τον Οκτώβριο του 2023 από τις διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών και έναν χρόνο αργότερα, από τον ανοιχτό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.
Η αποστολή του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης στον Λίβανο (UNIFIL/FINUL) δεν θα μπορεί να έχει “σημαντικό” ρόλο παρά μόνο εάν όλες οι πλευρές “συμμορφωθούν πλήρως με την εφαρμογή της απόφασης 1701”, διευκρίνισε.
Στα μέσα Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωνε έτοιμος να αυξήσει τις ένοπλες δυνάμεις στο νότιο τμήμα της χώρας ώστε ο στρατός να ελέγχει την περιοχή σε περίπτωση εκεχειρίας με το Ισραήλ.
“Επί του παρόντος έχουμε 4.500 στρατιώτες στον νότο και θέλουμε να τους αυξήσουμε μεταξύ 7.000 και 11.000”, τόνιζε προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση, η οποία βασίζεται στη διεθνή βοήθεια λόγω της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, θα άρχιζε να στρατολογεί “1.500 νέους στρατιώτες”.
Περισσότεροι από 3.380 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου από την έναρξη των συγκρούσεων τον Οκτώβριο του 2023, όταν η Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο κατά του Ισραήλ για να υποστηρίξει την παλαιστινιακή Χαμάς στη Γάζα.
Οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες έχουν καταγραφεί από το τέλος Σεπτεμβρίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ