Με μία εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και με παρόντες όλους τους διεθνείς συμμάχους του Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ρωσία τιμά σήμερα την 80ή επέτειο από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ηγήθηκε της παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία, παρουσία δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών και υψηλών προσκεκλημένων από όλο τον κόσμο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια όσων θα παραβρεθούν στην εκδήλωση στη Μόσχα και ζήτησε από τους αρχηγούς κρατών να μην ταξιδέψουν στη ρωσική πρωτεύουσα.
Και οι φετινοί εορτασμοί πραγματοποιούνται στην σκιά των εξελίξεων στο ουκρανικό μέτωπο και ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε μονομερή εκεχειρία διάρκειας 72 ωρών ενόψει των εκδηλώσεων, ωστόσο η Ουκρανία την απέρριψε ως «θεατρικό σόου», τονίζοντας πως δέχθηκε χιλιάδες επιθέσεις από ρωσικές δυνάμεις μετά την έναρξη της εκεχειρίας στις 8 Μαΐου.
Στις εκδηλώσεις παρευρίσκονται 27 αρχηγοί κρατών, μεταξύ αυτών: Ο Σι Τζινπίνγκ, πρόεδρος της Κίνας ο Λούλα ντα Σίλβα, πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Νικολάς Μαδούρο, πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρόεδρος της Σερβίας, ο Ρόμπερτ Φίτσο, πρωθυπουργός της Σλοβακίας – ο μοναδικός ηγέτης από κράτος-μέλος της ΕΕ που παρευρέθηκε αψηφώντας τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, όπως και ο πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος καταζητείται από τη βοσνιακή δικαιοσύνη.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας δήλωσε ότι το Κίεβο και οι υποστηρικτές του θα εγκρίνουν σήμερα τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου για να δικάσει «τα εγκλήματα της ρωσικής επίθεσης». Όσο για το Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνησή του ανακοίνωσε σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος του «στόλου φαντάσματος» που χρησιμοποιείται από τη Ρωσία για να εξάγει τον πετρέλαιο και το αέριό της.
Η παρουσία του Σι Τζινπίνγκ θεωρείται σημαντική διπλωματική νίκη για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν δύο γύρους συνομιλιών πριν από την παρέλαση, καθώς και ανεπίσημη συνάντηση με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Σε πλήρη αντίθεση, η παρέλαση της Μόσχας πραγματοποιείται την ίδια ημέρα που πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών πραγματοποιούν συμβολική επίσκεψη στην Ουκρανία, αντί να ανακοινώσουν έναν ακόμη γύρο υποστήριξης προς τη χώρα και τη δημιουργία ενός νέου Διεθνούς Δικαστηρίου για την τιμωρία εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων επίθεσης κατά της Ουκρανίας.
Στην αρκετά σύντομη ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τη «χαρά και θλίψη, υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη … στη γενιά που συνέτριψε τον ναζισμό με κόστος εκατομμύρια ζωές». Τόνισε ότι ότι η Ρωσία «δεν θα συμφωνήσει ποτέ» στο να «διαστρεβλώνονται» τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεσμεύθηκε να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια του ρωσικού στρατού και να στέκεται πάντα απέναντι στον «ναζισμό, στη ρωσοφοβία, στον αντισημιτισμό». Ο Ρωσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «ολόκληρη» η χώρα υποστήριξε τη συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία. «Είμαστε υπερήφανοι για τη γενναιότητα και την αποφασιστικότητά τους, για το σθένος που πάντα μας έφερνε μόνο τη νίκη», είπε. Σε ένα νεύμα προς τον Σι Τζινπίνγκ στις κερκίδες, ο Πούτιν έκανε επίσης μια αιχμηρή αναφορά όχι μόνο στις ρωσικές στρατιωτικές επιτυχίες και τη συμβολή των συμμαχικών δυνάμεων, αλλά και ειδικά στον «θαρραλέο λαό της Κίνας».
Στην Γαλλία, η οποία τίμησε χθες 8 Μαϊου την Ημέρα της Νίκης όπως και η υπόλοιπη δυτική Ευρώπη , ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ πρόκειται να υπογράψουν σήμερα μια νέα συνθήκη για «ενισχυμένη συνεργασία και φιλία» -που αναμένεται να περιλαμβάνει στοιχεία ασφάλειας και άμυνας- ενώ ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς επισκέπτεται τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αφού βρέθηκε στο Παρίσι και τη Βαρσοβία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ο Τουσκ θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Νανσί της Γαλλίας νωρίς το απόγευμα, ενώ η τελετή υπογραφής έχει προγραμματιστεί για τις 4 μ.μ. και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου. Η Γαλλία έχει παρόμοιες συνθήκες με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά είναι η πρώτη φορά που θα υπογράψει μια τέτοια συμφωνία με μια χώρα με την οποία δεν έχει κοινά σύνορα, λέει ο Τουσκ.
Η υπογραφή της συμφωνίας την Ημέρα της Ευρώπης, μια ημέρα που σηματοδοτεί την επέτειο της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα.
Η 14σέλιδη συμφωνία περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την οικονομική, ενεργειακή και πολιτιστική συνεργασία, λέει ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια «καμπή» για τις διεθνείς σχέσεις της Πολωνίας.
Η εκεχειρία που δεν υλοποιήθηκε
Ο ρώσος πρόεδρος διέταξε να τηρηθεί κατάπαυση του πυρός από τις 8 ως τις 10 Μαΐου με την ευκαιρία των εορτασμών αυτών, επιστέγασμα των οποίων θα είναι μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση κάτω από τα τείχη του Κρεμλίνου.
Όμως η Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει από το 2022 μια μεγάλης έκτασης ρωσική επίθεση, κατηγόρησε χθες, Πέμπτη, τον εχθρό της ότι επιτίθεται σε όλη τη γραμμή του μετώπου, κάνοντας λόγο για εκατοντάδες παραβιάσεις της εκεχειρίας.
Σήμερα τα χαράματα, οι τοπικές αρχές των περιφερειών της Χερσώνας και του Ντνιπροπετρόφσκ ανακοίνωσαν ότι δύο άνδρες ηλικίας 60 και 83 ετών τραυματίσθηκαν από τα πλήγματα ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Οι ρωσικές δυνάμεις διαβεβαίωσαν ότι «σέβονται αυστηρά» την κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας ότι «απαντούν» σε ουκρανικές παραβιάσεις.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε χθες, Πέμπτη, το βράδυ τους δύο εμπολέμους σε μια «άνευ όρων κατάπαυση του πυρός» για 30 ημέρες.
Από την Τρίτη, η Μόσχα και το Κίεβο συνέχισαν τα αεροπορικά πλήγματά τους, προκαλώντας στη Ρωσία καθυστερήσεις ή ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων εξαιτίας επιθέσεων ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Το Κρεμλίνο λέει πως παίρνει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει την ασφάλεια των εορτασμών, μεταξύ άλλων και περιορίζοντας την πρόσβαση στο Ίντερνετ για να αντιμετωπισθούν τα drones.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε παρέλαση «ψεμάτων» τη στρατιωτική παρέλαση που είναι προγραμματισμένη στη Μόσχα.
Οι δρόμοι της ρωσικής πρωτεύουσας είναι στολισμένοι με τα εθνικά χρώματα και τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια έχουν κολλήσει αφίσες που καλούν τους πολίτες «να θυμηθούν» τη νίκη του 1945 και να είναι «υπερήφανοι».
Αυτά τα τρία τελευταία χρόνια, ο Πούτιν έχει αναφερθεί στη μνήμη της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας για να υπερασπιστεί τη στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, με τη Ρωσία να διαβεβαιώνει πως θέλει να «αποναζιστικοποιήσει» αυτή τη γειτονική χώρα, της οποίας ελέγχει περίπου το 20% του εδάφους.
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΣΣΔ και απαίτησε εξωφρενικές θυσίες από τον πληθυσμό, έχει προκαλέσει ένα τραύμα το οποίο εξακολουθεί να είναι αισθητό στους κόλπους της κοινωνίας και εξέθρεψε έναν πατριωτισμό τον οποίο εκμεταλλεύεται ο πρόεδρος Πούτιν.
Λίγο μετά την έναρξη της επίθεσης κατά της Ουκρανίας το Φεβρουάριο 2022, οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν οποιαδήποτε κριτική των ενόπλων δυνάμεων, ενισχύοντας μια καταστολή που έριξε εκατοντάδες ανθρώπους στη φυλακή και ώθησε χιλιάδες άλλους στην εξορία.
Στρατιώτες από άλλες 13 χώρες πρόκειται επίσης να πάρουν μέρος στη μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, μεταξύ των οποίων στρατιώτες της Κίνας, του Βιετνάμ, της Βιρμανίας και της Αιγύπτου.
Χθες, Πέμπτη, στη διάρκεια συνάντησής τους στο Κρεμλίνο, οι Πούτιν και Σι εξέφρασαν τη συνεννόησή τους απέναντι σε μια Δύση που εμφανίζεται «ηγεμονική».
Η Κίνα κατηγορείται ότι βοηθάει τη Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, ακόμα και ότι της παρέχει όπλα, όπως υποστήριξε το Κίεβο, κάτι που διαψεύδει το Πεκίνο.
Οι αρχές περιφερειών της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων οι αρχές του Κρασνοντάρ στα νοτιοδυτικά, ακύρωσαν φέτος τις παρελάσεις τους φοβούμενες ενδεχόμενες ουκρανικές επιθέσεις.
Πηγή: theguardian , ΑΠΕ ΜΠΕ