Η γκαλερί ALMA στην Σκουφά 24Α παρουσιάζει την έκθεση της Γιάννας Ανδρεάδη και του Ιάσονα Καραΐνδρου, «Ραντεβού στην Αθήνα» από τις 10 Απριλίου έως τις 10 Μάϊου.
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Θέλησα να δώσουμε αυτό το Ραντεβού στην Αθήνα, με την Γιάννα και τον Ιάσονα, όταν είμαστε στο Παρίσι, και μιλούσαμε για ένα σωρό πράγματα που τα αφήναμε στη μέση, καθώς κάτι άλλο ερχόταν πάντα στην κουβέντα και τελικά όλα είχαν μιαν αναγωγή εκεί, στο σημείο αναφοράς μας πίσω- εκεί- στον τόπο, στην Αθήνα. Και οι δυό τους χρόνια πολλά κάτοικοι στο Παρίσι. Με επιτυχημένες σπουδές εκεί, και μετά πορείες στο χώρο των εικαστικών, με δουλειές ώριμες και πλήρεις. Δουλειές με έντονη την διεθνή ταυτότητα των δημιουργών τους.
Προτείνοντας λοιπόν αυτό το ραντεβού στην Αθήνα, σκόπευα να δω (και να δείξω σαν επιμελητής της έκθεσης) αυτά τα έργα που γεννήθηκαν, όχι περιστασιακά σε μια τυχαία παραμονή, αλλά προήλθαν από το εκεί που έχει μέσα του το εδώ. Και των δύο τα έργα αναφέρονται στο φως. Ή πάντως παρακολουθούν το φως. Οι σκιές των πουλιών στην πόλη, οι σκιές των αγαλμάτων στην μνήμη. Πόσο φιλοσοφικό μοιάζει το βλέμμα και των δύο, με αυτόν τον τρόπο που οι Γάλλοι συνηθίζουν να μας αποδίδουν, πως τάχα όλη μας η σκέψη πηγάζει από την σκέψη της λαμπρής αρχαιότητας.
Σίγουρα υπάρχει μια βάση σε αυτό, ίσως όχι με τον τρόπο που το λένε, αλλά σίγουρα με τον τρόπο που το βλέμμα και οι παραστάσεις μας διαμορφώνουν σαν Έλληνες καλλιτέχνες. Να όμως πως τελικά, από διαφορετικούς δρόμους και με διαφορετικές στάσεις, και τους δυο τους γοητεύει το φως που είτε υποδηλώνει τα λαμπρά αγάλματα των αρχαίων θεών, στα έργα του Ιάσονα, είτε αναφέρεται στο φως της γης και της θάλασσας, στα έργα της Γιάννας. Και οι δυο αναφέρονται στο φως που διαμορφώνει την πραγματικότητα που αντιλαμβάνονται τα μάτια μας και αποκτά νόημα στις διεργασίες του νου μας. Και μπορεί να φέρουν μέσα τους σημεία και αναφορές από την γνώση και τα ταξίδια τους (όπως η χρήση του μαύρου μελανιού στην Γιάννα ή το κλειδί του Γαλιλαίου το έργο του Ιάσονα, τόσο φορτισμένα από πολιτισμούς έργα και των δύο), όμως διατηρούν πάντα την φρεσκάδα των ωραίων καλλιτεχνημάτων. Τις Μούσες των Καλών Τεχνών έχουν υπηρετήσει στο έργο τους και οι δύο με πίστη και συνέπεια για πολλά χρόνια. Και είναι στιγμή, στις τόσο πολυποίκιλα φορτωμένες προσωπικές πορείες και των δυό τους, αυτό το ραντεβού στην Αθήνα, αυτή η συνάντηση φίλων που δείχνει ο καθένας τι κουβαλά μαζί του.
Μανώλης Χάρος

Ιάσονας Καραΐνδρος
Γεννημένος το 1963 στην Αθήνα, ο Ιάσων Καραïνδρος ζει και εργάζεται στο Παρίσι από το 1981. Είναι απόφοιτος της ENSBA de Paris atelier multimédia του Piotr Kowalski κι από την École du Louvre όπου σπούδασε ιστορία της τέχνης. Το ενδιαφέρον του για μια καλλιτεχνική πρακτική που λαμβάνει υπόψη σε μεγάλο βαθμό τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας τον οδήγησε να εργαστεί με τεχνικές πολυμέσων. Γλυπτική κατά βάση αλλά και σχέδιο, εγκαταστάσεις, έργα in situ, φωτογραφία, βίντεο, ήχος, προγραμματισμός κ.λπ. αποτελούν μέρη της εικαστικής του γλώσσας. Εμποτίζει την έρευνά του, τους βασικούς άξονες της δουλειάς του και την οπτική με την οποία αφουγκράζεται τον γύρο κόσμο με μια έντονη μεταφυσική διάσταση, χωρίς αυτό να τον εμποδίζει να ρίχνει συχνά μια οξεία και κριτική ματιά στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Οι αναζητήσεις του επικεντρώνονται ιδιαίτερα σε αυτά τα αόρατα όρια στο κατώφλι των οποίων βρίσκεται η επιστήμη, αλλά πέρα από τα οποία το μυαλό και η αντίληψή μας μπορούν να επιχειρούν να ταξιδέυουν, είτε πρόκειται για φαινόμενα που συνδέονται με την αντίληψη του χρόνου, την εξέλιξη της παλίρροιας και της άμπωτης ή με τις ιδιαίτερες ιδιότητες του φωτός και της σκιάς… Τα έργα του Ι. Κ. δεν ανήκουν στον κλασικό κατάλογο αναπαράστασης, ούτε σε αυτόν της αφήγησης η της περιγραφής. Προέρχονται από ένα ποιητικό ραμα και δίνουν μορφή στη σκέψη.

Γιάννα Ανδρεάδη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε ζωγραφική και λιθογραφία στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι. Zει στη Γαλλία από το 1978. Εχει το ατελιέ της στο ιστορικό εργαστήριο La Ruche. Το έργο της είναι εμπνευσμένο από τη φύση. Eκφραζεται με τη ζωγραφική, το σχέδιο, τη φωτογραφία, τα βιβλία. Το αστικό περιβάλλον είναι ένα θέμα που διερευνά με τη φωτογραφία και με τη δημιουργία συμμετοχικών έργων. Το παράθυρο, που πλαισιώνει τη θέα, βρίσκεται στην καρδιά αυτών των έργων όπως το ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ που δείχνει μια ανέκδοτη και μοναδική όψη της Αθήνας. Έχει κάνει πολλές λιθογραφικές εκδόσεις με το Atelier Franck Bordas, βιβλία με υφάσματα wax, με τον σύλλογο Les Trois Ourses, και 25 μέχρι τώρα βιβλία με φωτογραφίες ή σχέδια, που εκδόθηκαν στη Γαλλία, την Ελλάδα (εκδόσεις Αγρα), το Μεξικό, την Ινδία και την Ιαπωνία. Οι λιθογραφικές της εκδόσεις βρίσκονται στη συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Γαλλίας (Bibliothèque Νationale de France). Eκθέτει από το 1983.
