Ηλέκτρα 7 – Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου συνεργάζονται για την επετειακή ταινία εμπνευσμένη από την Ηλέκτρα του Σοφοκλή
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
18 Ιουλίου 2025
Κύκλος Contemporary Ancients
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ενώνει φέτος τις δυνάμεις του με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για τη δημιουργία μιας ταινίας, η οποία αντλεί την έμπνευσή της από την Ηλέκτρα του Σοφοκλή και θα προβληθεί στις 18 Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου. Μέρος του επιτυχημένου κύκλου Contemporary Ancients, που φέτος ανοίγεται και στην τέχνη του κινηματογράφου, η ταινία σε σενάριο Παναγιώτη Χριστόπουλου, θα αποτελείται από 7 κεφάλαια, το καθένα σκηνοθετημένο από διαφορετικό *ή σκηνοθέτη *τιδα.
Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης, η Σοφία Εξάρχου, ο Νεριτάν Ζιντζιρία, η Χριστίνα Ιωακειμίδη, ο Μπάμπης Μακρίδης, ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και η Ελίνα Ψύκου είναι οι επτά διακεκριμένες και διακεκριμένοι δημιουργοί- με συμμετοχές σε κινηματογραφικά φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδος- που επιλέχθηκαν ώστε να εκπροσωπούν το ευρύ φάσμα της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφίας και να συμβάλουν με τη δική τους ματιά σ’ αυτή την πρωτότυπη κινηματογραφική σκυταλοδρομία.
Μετά το τέλος της προβολής της ταινίας οι θεατές θα μπορέσουν να απολαύσουν ένα δυναμικό μουσικό live από τον Blaine L. Reininger, συνιδρυτή του post-punk συγκροτήματος Tuxedomoon και με τον video artist Παντελή Μάκκα στον ρόλο του VJ.
Σημείωμα του δημιουργού
Έχοντας ως ενιαίο κορμό μια υποθετική μητροκτονία στη σύγχρονη Ελλάδα, η ταινία αντλεί στοιχεία και θεματικές από την Ηλέκτρα του Σοφοκλή και χτίζει μια ιστορία σε επτά μέρη, που αντιστοιχούν σε επτά οπτικές γωνίες πάνω στο έγκλημα. Αντίθετα απ’ ό,τι στην τραγωδία του Σοφοκλή, εδώ οι βασικοί πρωταγωνιστές του μύθου μιλούν ελάχιστα ή καθόλου. Για κείνους και εξ ονόματός τους μιλούν τα ΜΜΕ, οι Αρχές, η κοινωνία, τα ψηφιακά ίχνη, με την αναζήτηση και ανασύνθεση της αλήθειας να καθίσταται εντέλει ανέφικτη.
Παναγιώτης Χριστόπουλος
Συντελεστές
Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Βούλγαρης, Σοφία Εξάρχου, Νεριτάν Ζιντζιρία, Χριστίνα Ιωακειμίδη, Μπάμπης Μακρίδης, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Ελίνα Ψύκου
Σενάριο Παναγιώτης Χριστόπουλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας Σίμος Σαρκετζής, Χρήστος Καραμάνης, Δημήτρης Λαμπρίδης, Νικόλας Καρανικόλας, Μανού Τιλίνσκι
Casting director Σοφία Δημοπούλου
Κοστούμια Μάρλι Αλιφέρη, Ελισάβετ Ζαχαράκη
Σκηνογραφία Σταύρος Λιόκαλος
Μακιγιάζ Ιωάννα Λυγίζου
Ηχολήπτης Στέφανος Ευθυμίου
Μοντάζ Αλέξανδρος Βούλγαρης, Στάμος Δημητρόπουλος, Μάριος Κλεφτάκης, Efijeni Kokedhima, Λίβια Νερουτσοπούλου, Σμαρώ Παπαευαγγέλου
Supervising Editor Γιώργος Μαυροψαρίδης ACE, BFE, GFE
Μουσική Αλέξανδρος Βούλγαρης
Σχεδιασμός & Μίξη Ήχου Πάνος Ασημένιος
Color Grading Blink GFΕ
Παίζουν Αγγελική Παπαθεμελή Κλυταιμνήστρα, Κώστας Κορωναίος Αγαμέμνων, Αυγουστίνος Κούμουλος Αίγισθος, Μαρία Φιλίνη Αξιωματικός ΔΕΕ, Έλσα Λεκάκου Ηλέκτρα, Στέφανος Καλτζίδης Ορέστης, Κατερίνα Ζησούδη Χρυσόθεμις, Νικόλας Χανακούλας Φύλακας, Μαρία Καλλιμάνη Γυναίκα, Φίλιππος Σαλάτας Μωρό Χρυσόθεμις, Θάνος Αλεξίου Βουλευτής, Λαέρτης Μαλκότσης Παιδαγωγός, Δανάη Δεληγεώργη Παιδοψυχολόγος, Ευγενία Σαμαρά Παρουσιάστρια, Γιώργος Κουβαράς Ρεπόρτερ, Ιωάννα Ραμπαούνη Αστυνομικός Ηλέκτρα, Σεραφείμ Ράδης Αστυνομικός Ορέστης, Βασίλης Δημητρούλιας Πραγματογνώμων
Εκτέλεση παραγωγής Μίνα Ντρέκη | Marni Films
Executive producers Κατερίνα Ευαγγελάτου, Ιωάννης Καπλάνης| Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Η ταινία είναι μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της ΔΕΗ.
ΙΝFO
Ηλέκτρα 7
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
18/07/2025 στις 21.30
Mε ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους
Διάρκεια ταινίας: 50’
Διάρκεια συναυλίας: 50’
Αγορά εισιτηρίων
aefestival.gr και more.com
ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ Πλατεία Συντάγματος (This is Athens info point Δήμου Αθηναίων) Δε-Πα 10:00-18:00
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: Δε-Πα 10:00-18:00 +30 2118008181
ΑΜΕΑ: +30 2104834913| Δε-Πα 10:00-17:00
Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion