Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι διαδηλώσεις κατά της φυλάκισης του Εκρέμ Ιμάμογλου έχουν μετατραπεί σε ένα «κίνημα βίας», με τον Τούρκο πρόεδρο να λέει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα λογοδοτήσει για τραυματισμούς αστυνομικών και για ζημιές σε περιουσίες.
Η σύλληψη την περασμένη Τετάρτη του Ιμάμογλου, βασικού πολιτικού αντιπάλου του Ερντογάν, πυροδότησε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στους δρόμους στην Τουρκία εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Χθες Κυριακή, δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκισή του, εν αναμονή της δίκης, με κατηγορίες διαφθοράς που ο ίδιος αρνείται.
Παρά τις απαγορεύσεις που επέβαλαν οι αρχές για συγκεντρώσεις, οι ως επί το πλείστον ειρηνικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα χθες Κυριακή, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να κατεβαίνουν στους δρόμους και το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Ιμάμογλου να ζητά να συνεχιστούν οι πανεθνικές διαδηλώσεις.
Μιλώντας έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το CHP πρέπει να σταματήσει να «παρακινεί» πολίτες, προσθέτοντας ότι το «σόου» του CHP θα τελειώσει αναπόφευκτα και ότι θα νιώσουν ντροπή για το «κακό» που έκαναν στη χώρα.
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι σπέρνουν τον «τρόμο» στους δρόμους και θέτουν απειλή στην εθνική ασφάλεια. Ο υπουργός τόνισε ότι 1.133 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία από την Τετάρτη, ημέρα σύλληψης του Ιμάμογλου και ότι 123 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.
Αντιπροσωπεία του CHP συναντήθηκε με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης για να συζητήσει την καταστολή των διαδηλωτών από την αστυνομία. Ο επικεφαλής του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη, Οζγκιούρ Τσελίκ, δήλωσε ότι η αστυνομική βία το βράδυ της Κυριακής ήταν η πιο έντονη μέχρι τώρα, με πολλούς διαδηλωτές να μεταφέρονται στο νοσοκομείο.
Ο Ιμάμογλου, 54 ετών, φυλακίστηκε εν αναμονή της δίκης του την Κυριακή, ενώ το CHP διεξήγαγε προκριματικές εκλογές για την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές. Περίπου 15 εκατομμύρια ψήφοι καταμετρήθηκαν υπέρ του δημάρχου.
Η είδηση της σύλληψής του κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου τη Δευτέρα, με τα αντιπολιτευόμενα μέσα να υποστηρίζουν ότι συνελήφθη επειδή ήταν ο πιο αξιόπιστος αντίπαλος του Ερντογάν.
Οι υποστηρικτές του δήλωσαν ότι η φυλάκιση του Ιμάμογλου καταδεικνύει την έλλειψη δικαιοσύνης στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν, που κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική για περισσότερες από δύο δεκαετίες και δεν αντιμετωπίζει άμεσα εκλογικές δοκιμασίες, υποστήριξε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνουν πως το CHP δεν είναι ικανό να διοικεί ούτε τους δήμους, πόσο μάλλον τη χώρα.
Παράλληλα, προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα πούλησαν τουρκικά περιουσιακά στοιχεία μετά την είδηση της κράτησης του Ιμάμογλου, οδηγώντας σε πτώση των μετοχών, των ομολόγων και της λίρας, με την κεντρική τράπεζα να παρεμβαίνει μέσω πωλήσεων συναλλάγματος και άλλων σταθεροποιητικών μέτρων.
«Η κύρια προτεραιότητά μας είναι η διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας. Το Υπουργείο Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα και όλοι οι σχετικοί θεσμοί, με τη στήριξή μας, εργάζονται αδιάκοπα σε πλήρη συντονισμό, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο δείκτης XU100 του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης ανέκτησε μέρος των απωλειών του τη Δευτέρα, αφού είχε σημειώσει πτώση 16,6% την προηγούμενη εβδομάδα, τη χειρότερη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του Οκτωβρίου 2008.
Οι αναλυτές αναμένουν μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας.
«Οι διαδηλώσεις αποτελούν τη σημαντικότερη και πιο εκτεταμένη δημόσια αντίδραση εδώ και πάνω από μια δεκαετία, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη της πορείας των εξελίξεων», δήλωσε ο Γουλφάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo.
«Για άλλη μια φορά, η πολιτική ατζέντα του Προέδρου Ερντογάν έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά στις οικονομικές προοπτικές της Τουρκίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, reuters.com