Ξεκινά, από τις 16 Ιουνίου, η αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον για δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ, με στόχο την ανακούφιση των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπείες υψηλού κόστους και ταλαιπωρούνται καθημερινά για τη χορήγησή τους.
Τη νέα υπηρεσία ανακοίνωσαν σήμερα από το Συνεδριακό Κέντρο του ΕΟΠΥΥ στην Πεύκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για μια τομή στο σύστημα υγείας, που αποκαθιστά την αξιοπρέπεια και τη φροντίδα προς τον ασθενή.
Χρόνιο αίτημα
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «σημαντική και συγκινητική», τονίζοντας ότι υλοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των ενώσεων ασθενών για την αυτονόητη –όπως είπε– παροχή της κατ’ οίκον διανομής φαρμάκων. «Όταν είδα τις εικόνες ασθενών να περιμένουν στις ουρές, σκέφτηκα ότι δεν μπορεί, πρέπει να υπάρχει καλύτερος τρόπος να τους εξυπηρετούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με πιστοποιημένη εταιρεία διανομής, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει στενή παρακολούθηση ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τυχόν δυσκολίες. «Ζητώ από τους πολίτες να εμπιστευτούν αυτό το κανάλι διανομής που θα κάνει τη ζωή τους ευκολότερη και αξιοπρεπέστερη», είπε.
Αξιοπρέπεια και φροντίδα
«Κρατώ δύο λέξεις», πρόσθεσε. «Αξιοπρέπεια – γιατί δεν είναι σωστό ένας εξουθενωμένος ασθενής να περιμένει με τις ώρες – και φροντίδα – γιατί αυτό οφείλει να είναι το αποτύπωμα του ΕΟΠΥΥ: ένας οργανισμός που αγκαλιάζει τους πολίτες που έχουν ανάγκη».
Τέλος, ευχαρίστησε τις ενώσεις ασθενών για τον ουσιαστικό διάλογο που έχουν αναπτύξει με το υπουργείο Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι οι φωνές των ίδιων των ασθενών είναι αυτές που αναδεικνύουν τα πραγματικά προβλήματα και οδηγούν σε ουσιαστικές λύσεις.
Έλενα Μπρέγιαννη