Η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αύριο στον Λευκό Οίκο, αναμένεται να επηρεάσει το πολυπρισματικό φάσμα των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
Η περαιτέρω ενίσχυση της αμερικανο-ισραηλινής συνεργασίας, όπως διαφαίνεται, προκαλεί ανησυχία σε διάφορες χώρες όπως η Τουρκία, η οποία εκφράζει επιφυλάξεις για την περιφερειακή ισορροπία.
Επίσης, νέα γεωπολιτικά δεδομένα διαμορφώνονται και στην κεντροανατολική Ευρώπη, αφού από χθες και όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ , η κυβέρνησή του διεξάγει συνομιλίες με την Ουκρανία και τη Ρωσία, χώρες που στα τέλη του μήνα, θα συμπληρώσουν τρία χρόνια στρατιωτικής εμπλοκής.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει τη διατήρηση ισχυρών ελληνοαμερικανικών σχέσεων, βασισμένων και στη στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, που είναι ενεργή και πολύ ισχυρή, όπως και στρατιωτική συμφωνία ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ.
Και μέσα σε αυτό ανισόρροπο διεθνές περιβάλλον , η πιθανή έγκριση από το ΠΑΡΙΣΙ , Της πώλησης γαλλικών όπλων στην Τουρκία, με τους πυραύλους Meteor σε προτεραιότητα, δημιουργεί έντονη δυσφορία στην ελληνική κυβέρνηση και ερωτήματα για τη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, που περιέχει και τον όρο της αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής, σε περίπτωση που μια χώρα δεχθεί επίθεση από τριτη.
Η Ελλάδα, με την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, προχώρησε και στην απόκτηση μεγάλου αριθμού πυραύλων METEOR. Έτσι τα Rafale με τους Meteor αποκτούν τρομακτικό πλεονέκτημα όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και «πέρα από τον ορίζοντα». Αν η Τουρκία αποκτήσει Meteor για τα 40 Eurofighter Typhoon που διαπραγματεύεται, έναντι των 24 ελληνικών Rafale, είναι σαφές ότι εκτός από ποιοτικό, αποκτά και αριθμητικό πλεονέκτημα.
Στο Αιγαίο, η Τουρκία συντηρεί την ένταση, προβάλλοντας ναυτική παρουσία ακόμα και βόρεια της Κρήτης.
Τουρκική κορβέτα πλησίασε σε απόσταση 10 ν. μιλίων ερευνητικά πλοία, που με εντολή της Ελληνικής Κυβέρνησης εκτελούσαν διάφορες εργασίες, στέλνοντας έτσι, η τουρκική κορβέτα με την παρουσία της, μήνυμα αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, με το Πολεμικό Ναυτικό να είναι σε ετοιμότητα και ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο βρίσκεται εν πλω, στην βορειοανατολική πλευρά της Κρήτης.
Παράλληλα όμως, η Τουρκία συνεχίζει να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στο Βόρειο Αιγαίο, δημιουργώντας νέα βάση πεζοναυτών στην Ίμβρο, ενταγμένη στη Στρατιά Αιγαίου. Αυτή η εξέλιξη αυξάνει την πίεση προς την Ελλάδα, καθώς ενισχύει τις αποβατικές δυνατότητες της Τουρκίας στην περιοχή.
Ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας, σε συνέντευξή του σε Κυριακάτικη εφημερίδα και ερωτηθείς για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων επισημαίνει :«Η Ελλάδα ουδεμία εδαφική αξίωση έχει έναντι της γειτονικής χώρας, ούτε όμως ενστερνίζεται τα ιδεολογήματα τύπου «Γαλάζιας Πατρίδας». «Όμως, προσθέτει ο ΥΕΘΑ, χρειάζεται να εγκαταλείψει η Τουρκία το παντελώς ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο και το casus belli. Και θα πρέπει να ενστερνισθεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Τότε μόνον μπορεί να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις μας με την Τουρκία, η οποία και θα μακροημερεύσει.», αυτά κατά την άποψη του ΥΕΘΑ Ν. ΔΕΝΔΙΑ.
Κοντολογίς, σε αυτό το ρευστό διεθνές περιβάλλον, όπου η πολιτική Τραμπ καθορίζει νέες ισορροπίες στο γεωγραφικό μας περιβάλλον, όπου μαίνονται δυο στρατιωτικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, η Ελλάδα καλείται να προσαρμόσει τη στρατηγική της, διατηρώντας την ισορροπία , μεταξύ της διατήρησης ή και ενίσχυσης των δεσμών της με τις ΗΠΑ από τη μια, αλλά και της διατήρησης των καλών σχέσεων και συμμαχιών με κράτη-μέλη της Ε.Ε., κυρίως με τη Γαλλία από την άλλη, με το υπόψιν επιβαρυντικό στοιχείο, ότι, αυτή τη δύστηνη εποχής, οι ευρωατλαντικές σχέσεις, δεν διανύουν περίοδο ανθοφορίας.
Χρήστος Καπούτσης