Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Τουρκία σε ετήσια βάση διαμορφώνεται επισήμως στο 58,94%, ενώ για τον μήνα Αύγουστο αυξήθηκε κατά 9,09%, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (TUIK).
Ωστόσο, η αξιοπιστία των δεδομένων της επίσημης Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας αμφισβητείται εν πολλοίς από οικονομικούς κύκλους και την αντιπολίτευση. Το ανεξάρτητο ινστιτούτο ENAG (Ομάδα Έρευνας Πληθωρισμού), που απαρτίζουν διάφοροι οικονομολόγοι πανεπιστημιακοί, υπολόγισαν την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση στο 128,05%.
Πρωταθλητής των αυξήσεων είναι ο τομές τη Υγείας με ρυθμό αύξησης του δ.τ.κ. για τον μήνα Αύγουστο στο 26,12%, των Τηλεπικοινωνιών στο 21,56% και των Τροφίμων και Μη Αλκοολούχων Ποτών στο 11,48%.
Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ανέφερε: «Γνωρίζουμε ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού θα πάρει κάποιο χρόνο. Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί (νομισματική σύσφιξη, πιστωτική πολιτική και εισοδηματικές πολιτικές) για να θέσουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και στη συνέχεια να τον μειώσουμε. Στο τέλος, θα αξίζει η υπομονή μας. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι στη μάχη κατά του πληθωρισμού».
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προβλέπει ποσοστό πληθωρισμού 58% για το τέλος του 2023, ενώ έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψη για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για το 2024 από 8,8% σε 33% και στο 15% για το τέλος του 2025.
Η προεκλογική υπόσχεση του προέδρου Ερντογάν για μονοψήφιο πληθωρισμό εντός του 2024 μετατίθεται για το 2026.
Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος